News

Exclusiv. Ambasada Rusiei i-a dat pe mâna Parchetului pe membrii unei grupări naționaliste, pe care i-a acuzat de distrugere. Cum au răspuns procurorii

Ambasada Rusiei la București a apelat la ajutorul justiției române pentru a-i pedepsi pe membrii unei grupări care militează pentru unirea cu Basarabia.
19.09.2022 | 09:33
Exclusiv Ambasada Rusiei ia dat pe mana Parchetului pe membrii unei grupari nationaliste pe care ia acuzat de distrugere Cum au raspuns procurorii
Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse la București, a vrut să-i pedepsească pe militanții pro-unire care i-au stricat expoziția / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Începutul războiului din Ucraina i-a prins pe procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 cu un dosar ”fierbinte”. Ambasada Federației Ruse la București acuza o cunoscută mișcare naționalist-unionistă din București că a vandalizat o expoziție dedicată celui de-al Doilea Război Mondial.

Expoziția ”Tragedia Europei” vorbea despre eliberatorii sovietici care au bătut armatele ”germano-române”, în 1944

În martie 2020, pe gardul exterior al Centrului Rus de Știință și Cultură (cunoscută și drept Casa Rusă), situat pe Bulevardul Lascăr Catargiu din București, au fost expuse planșe fotografice din cel de-al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Expoziția ”Tragedia Europei” sublinia rolul pe care fosta Uniune Sovietică l-a avut în timpul războiului, iar rușii erau prezentați ca adevărați eliberatori ai României. Nimic, însă, despre ”confiscarea” Basarabiei.

”Pe 26 martie 1944, unitățile de elită ale celui de-al doilea Front Ucrainean au ajuns la râul Prut, unde se afla frontiera de stat între România și URSS. Ca rezultat al operațiunii Iași-Chișinău (20-29 august 1944) au fost înfrânte grosul forțelor germano-române.

ADVERTISEMENT

Au fost create condițiile unei insurecții populare care a început pe 23 august 1944. Pe 12 septembrie 1944, la Moscova, a avut loc semnarea condițiilor armistițiului.

La acest moment două armate române luptau deja alături de trupele sovietice împotriva armatei germane.

ADVERTISEMENT

Cu eforturi comune ale ostașilor români și sovietici, pe 25 octombrie 1944, România a fost pe deplin eliberată. În luptele pentru eliberarea României, pierderile totale ale trupelor sovietice s-au cifrat la 286.000 de oameni, din care 69.000 uciși”, se arată într-una dintre planșele expuse la Casa Rusă, în martie 2020.

Mișcarea ”Basarabia e România”, către emisarii Moscovei la București: ”Falsificați istoria”

”Minunea” a durat doar câteva zile, pentru că în dimineața zilei de 13 martie 2020, planșele și peretele exterior al instituției au fost pictate cu înscrisuri unioniste, pe care angajații ambasadei le-au șters rapid.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, pe pagina de Facebook ”Basarabia e România” au apărut imagini cu pereții pictați și un mesaj extrem de dur la adresa organizatorilor.

”Centrul de propagandă rus de la București duce de mai bine de doi ani o luptă crâncenă pentru falsificarea istoriei.

Ocupanții criminali vor să ne convingă că sunt eliberatori prin toate mijloacele posibile, folosindu-se inclusiv de c…e precum Iurie Roșca, mai nou astăzi pe planșe expuse pe Bvd. Lascăr Catargiu.

V-am spus și în trecut, vă spunem și acum: ocupanți ați fost, ocupanți veți fi până veți muri. Luați-vă paltoanele și plecați!”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Pagina ”Basarabia e România” are aproape 125.000 de urmăritori și este administrată de Platforma Civică Acțiunea 2012. Aceasta ”militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat”.

Plângere penală pentru distrugere, pe numele organizației care a stricat expoziția

În martie 2020, Ambasada Federației Ruse la București și Centrul Rus de Știință și Cultură au făcut o plângere penală împotriva ”mișcării Basarabia e România”, înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

”În motivare s-a reținut că persoana vătămată Ambasada Federației Ruse în România a sesizat faptul că la data de 13.03.2020, activiști ai mișcării „Basarabia e România” au degradat exponatele expoziției exterioare de fotografii „Tragedia Europei”, consacrate evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care au lipit etichete și pe care le-au vopsit cu vopsea neagră”, se arată în dosar.

În timpul urmăririi penale, procurorii l-au audiat pe Davydov Mikhail, consilier la Ambasada Rusă și reprezentant al Centrului.

Acesta a evaluat prejudiciul la aproximativ 810 lei, dar a subliniat că adevăratele pagube sunt date de ”vătămarea valorilor sociale protejate prin infracțiunea stipulată de art 253, alin 1 CP (distrugerea și tulburarea de posesie)”. Conform respectivului articol, cei vinovați ar fi trebuit să primească închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Războiul din Ucraina i-a prins pe procurori cu dosarul nefinalizat

Dosarul a rămas ”în adormire” la Parchet, până pe 12 aprilie 2022, când procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală ”in rem” (fără autor), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. La acea dată, războiul începuse deja de 3 săptămâni, iar valul de antipatie la adresa Rusiei și a reprezentanților ei în România era la cote maxime.

La sfârșitul lunii iulie, judecătorul de cameră preliminară de la JS1 a admis cererea formulată de Ministerul Public și a confirmat soluția de renunțare la urmărirea penală în cazul plângerii făcute de reprezentanții Moscovei la București.

Motivarea renunțării la urmărirea penală: nu s-au identificat autorii, iar prejudiciul e prea mic

În motivare, acesta a scris că ”Nu există probatorii concrete care să fie apte să conducă la identificarea făptuitorului”, că prejudiciul este unul minor și ”rezonanța socială a faptei este redusă prin raportare la timpul scurs de la data săvârșirii acesteia, eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfășurarea unui proces penal și existența unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea în continuare a procesului penal și gravitatea urmărilor produse”.

Decizia Judecătoriei Sectorului 1 este definitivă și nu mai poate fi atacată de partea vătămată.

Valery Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, a fost trimisul Moscovei la Chișinău, înainte de a ajunge la București. Mandatul lui a fost unul contestat, mai ales după ce a comentat ironic și disprețuitor la adresa morții unui tânăr moldovean de către un ”pacificator” rus, la granița cu Transnistria, în 2012.

ADVERTISEMENT