News

Exclusiv. ANAF a început executarea conturilor Revolut: ”Au fost deja trimise cereri!”

ANAF a început procedura de recuperare a obligațiilor fiscale de la românii care își țin banii în conturi Revolut, a explicat instituția într-un răspuns pentru FANATIK.
10.11.2022 | 09:33
Exclusiv ANAF a inceput executarea conturilor Revolut Au fost deja trimise cereri
ANAF a început procedura de recuperarea a banilor ținuți în conturile Revolut Banck din Lituania / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vești proaste de la ANAF pentru românii cu datorii la stat, care își păstrează banii în conturi din străinătate sau apelează la diverse aplicații financiare de tipul Revolut. Fiscul a explicat, într-un răspuns pentru FANATIK, procedura prin sumele datorate pot fi recuperate și transferate în România.

Toate instituțiile financiare, obligate să raporteze zilnic la ANAF

În România, Codul de procedură fiscală obligă instituțiile de credit, de plată și instituțiile emitente de monedă electronică să comunice organului fiscal lista tuturor persoanelor fizice, juridice sau alte entități fără personalitate juridică, ce deschid ori închid conturi, precum și a persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise. Această comunicare se face zilnic.

ADVERTISEMENT

La nivel de Uniunea Europeană, Fiscul se folosește de Directiva Consiliului nr 2010/24/UE privind asistența reciprocă în materie de recuperare a creanțelor legate de impozite, taxe și alte măsuri, precum și Regulamentul (CE) nr 98/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Cum funcționează executarea conturilor Revolut?

Prin aceste două instrumente, ANAF poate solicita inclusiv recuperarea banilor de la românii cu datorii la stat, care au conturi Revolut, după ce aplicația financiară și-a deschis o bancă în interiorul Uniunii Europene, în Lituania.

ADVERTISEMENT

”Referitor la recuperarea obligațiilor restante față de bugetul general consolidat de la debitorii care au conturi deschise la Revolut Bank UAB Lituania, menționăm că Agenția Națională de Administrație Fiscală a transmis către administrația fiscală din Lituania cereri de recuperare în baza directivei și regulamentelor europene menționate anterior”, se arată într-un răspuns transmis de ANAF pentru FANATIK.

Românii cu datorii, care au banii plasați în alte aplicații financiare, pasibili de executare silită

În România, există însă și alternative ale Revolut, cum are fi: Monese, Curve, Orange Money, Paysera, etc. În fapt, acestea sunt aplicații financiare care au funcție de depozitare a banilor și plăți, cu ajutorul unor conturi virtuale.

ADVERTISEMENT

”Referitor la aplicațiile financiare/băncile digitale alternative Revolut, vă comunicăm că, pe baza informațiilor raportate de instituțiile de credit, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică, potrivit prevederilor art. 61 alin. (2), lit. (a) din Codul de procedură fiscală, prin organele de executare silită, procedează la măsuri de executare silită prin poprirea sumelor existente în aceste conturi”, se mai arată în răspunsul ANAF.

Nici debitorii români care au conturi la bănci în afara Uniunii Europene nu pot dormi prea liniștiți, susțin cei de la ANAF. În aceste cazuri, cererile de asistență și recuperare se formulează în conformitate cu dispozițiile Convenției OECD privind asistența administrativă reciprocă în domeniul fiscal.

ADVERTISEMENT

Nici românii din străinătate nu scapă. Cum poate Fiscul să pună popriri pe conturi în afara UE

”Potrivit dispozițiilor referitoare la asistența reciprocă la recuperare între state, pa baza cererilor de recuperare formulate de organele fiscale competente în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, organele din statele solicitate aplică măsurile de executare silită atât prin poprire asupra disponibilităților existente în conturile bancare deschise ale debitorilor români la băncile din statele respective și asupra veniturilor obținute în acele state, cât și prin sechestrarea eventualelor bunuri deținute pe teritoriul statelor solicitate.

Sumele se transferă în România, pentru a fi înregistrate în evidența fiscală a debitorilor”, a mai precizat ANAF pentru FANATIK.

Aceleași prevederi se aplică și în cazul persoanelor care au dublă cetățenie, în cazul în care au conturi în instituții financiare din afara Uniunii Europene.

ANAF a precizat că, în acest caz, se aplică și Convențiile de evitare a dublei impuneri încheiate de România și acele state.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică numără, în prezent, 32 de state care dețin împreună peste 70% din producția și comerțul mondial.

ADVERTISEMENT
Tags: