News

Exclusiv. Ce spune senatorul Călin Matieș, după ce i-a oferit un tricolor președintei Ungariei: ”Statul maghiar a rămas închistat în perioada 1918”

Senatorul Călin Matieș, cel care i-a oferit Katalinei Novak, președintele Ungariei, un buchet de flori, un tricolor și un tablou cu Avram Iancu, și-a explicat gestul pentru FANATIK.
23.05.2022 | 15:22
Exclusiv Ce spune senatorul Calin Maties dupa ce ia oferit un tricolor presedintei Ungariei Statul maghiar a ramas inchistat in perioada 1918
Senatorul Călin Matieș a venit cu un tablou al lui Avram Iancu la un eveniment la care participa Katalin Novak, președintele Ungariei / Foto colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Katalin Novak, noul președinte al Ungariei, a avut, săptămâna trecută, o vizită privată în România, în zonele locuite de etnici maghiari. Vizita nu a fost lipsită de evenimente și a stârnit inclusiv o reacție dură din partea MAE, după declarația făcută de aceasta, conform căreia este ”reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc”.

Călin Matieș: ”I-am transmis primarului că trebuie instalată o statuie a lui Avram Iancu în mijlocul cetății”

Sâmbătă, 21 mai, președinta Ungariei a fost invitată de Gabriel Pleșa (USR), primarul municipiului Alba Iulia, la dezvelirea statuii principelui Gabriel (Gabor) Bethlen. Ceremonia a fost întreruptă, la un moment dat, de intervenția senatorului Călin Matieș (PSD), care i-a oferit doamnei Novak un tricolor, un buchet de flori și a așezat un portret al lui Avram Iancu pe peluza din față.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu senatorul Călin Matieș, care a declarat că nu a dorit ca gestul său să fie considerat unul provocator și nici nu îi era adresat în mod direct președintelui Katalin Novak.

”Eu nu am avut nimic, efectiv cu președintele Ungariei sau cu maghiarii. Că dânsa a venit într-o vizită personală iar primarul și mulți alții au luat-o ca pe o vizită oficială, este o chestiune discutabilă. Însă eu mă refer aici doar la acțiunile mele.

ADVERTISEMENT

Acțiunea pe care am avut-o a fost legată strict de primarul din Alba Iulia, căruia atât prin declarații politice, cât și prin scrisori deschise îi spuneam că se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu și dânsul ar trebui să instaleze o statuie cu Avram Iancu în mijlocul cetății. Iar primarul nu a vrut să înțeleagă.

Discuția care s-a iscat a fost cu un angajat al primăriei. M-a întrebat de ce e nevoie de circul ăsta. I-am răspuns că nu este circ, nici nu mi-am dorit să fie circ, de aceea i-am dat un buchet de flori, de aceea i-am oferit și tricolorul doamnei președinte. Primarul nu a zis nimic”, a povestit senatorul Călin Matieș pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Alba Iulia e o capitală a românilor”

Senatorul PSD, care locuiește în Alba Iulia, spune că autoritățile locale suferă de lipsă de patriotism și că dezvelirea unei statui a principelui maghiar în centrul orașului este o alegere cel puțin neinspirată, în condițiile în care Avram Iancu nu beneficiază de aceeași atenție, în mijlocul Apusenilor.

”A fost un protest împotriva lipsei de patriotism și uitării identității naționale. În oraș avem tot mai multe străzi cu nume de maghiari, deși noi avem eroi și oameni de cultură români.

ADVERTISEMENT
Bustul lui Avram Iancu, Alba Iulia
Bustul lui Avram Iancu de la Alba Iulia / sursă foto: Mapio

Bustul lui Avram Iancu e în afara cetății, la un metru de pământ… E ca o caricatură, nu o statuie. Iar în Alba Iulia, o capitală a românilor, în fața Universității, tu pui un principe maghiar? Mie, ca român, îmi e greu să accept lucrul ăsta, indiferent câte cunoștințe am despre Gabor Bethlen. El a făcut Academia, dar toate cărțile erau în maghiară sau în latină, nu a fost niciun român care a absolvit acolo. Românii erau în zona mlăștinoasă a orașului, în Lipoveni. De aia îi și spune Lipoveni, că acolo au stat românii”, a mai dezvăluit Călin Matieș pentru FANATIK.

Senatorul Matieș, despre vizita ”privată” a președintei Ungariei: ”Cred că a avut o țintă”

Deși președinta Ungariei a acceptat cadourile primite de la senatorul român, iar momentul nu a degenerat, Călin Matieș nu crede că prezența Katalinei Novak în Transilvania, chiar la început de mandat, este una întâmplătoare. El crede că aceasta a anticipat că vizita ei va avea consecințe diplomatice, însă a acceptat riscurile pentru a putea transmite un mesaj clar etnicilor maghiari din România.

”Vorbim de un președinte de stat cu o echipă vastă de comunicare. Mesajele care au fost transmise au fost foarte bine gândite. Să nu credeți că dânsa a venit într-o vizită personală, fără să știe ce înseamnă asta. E părerea mea personală.  

Cred că totul s-a făcut cu o țintă. Eu am văzut, de-a lungul timpului, că există această țintă, în Ardeal. Nu neapărat de anexare a Ardealului, că nu cred că mai poate fi vorba de așa ceva. Eu cred că statul maghiar a rămas, cumva, închistat în perioada 1918. Am văzut în Budapesta, în hoteluri, harta Ungariei Mari, cu Transilvania alipită la ea. Eu cred că mulți dintre maghiari încă mai trăiesc înainte de 1918”, a mai explicat Călin Matieș.

Premierea secuilor condamnați pentru terorism, ”de neacceptat” pentru senatorul Călin Matieș

Senatorul român a vorbit, la solicitarea FANATIK și despre premierea celor doi etnici maghiari condamnați pentru terorism, de către o organizație civică din Budapesta. Ceremonia s-a desfășurat vineri, iar cei doi secui, Beke Istvan și Szocs Zoltan, au primit distincția Pal Vasvari, ei fiind considerați foști prizonieri politici, după ce au stat în închisoare, fiind acuzați că au vrut să detoneze o bombă artizanală în 2015, la parada de 1 Decembrie, de la Odorheiu Secuiesc.

”Cred că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat, ca o asociație din Ungaria să premieze doi teroriști. După mine, oamenii ăia nici n-ar mai fi trebuit să rămână în țară. Dacă ne uităm la Statele Unite, unde oameni care nici măcar nu mai ajung să fie condamnați pentru terorism, sunt expatriați direct. Nimeni din familia lor nu mai rămâne pe teritoriul american.

Beke Istvan și Szocs Zoltan
Beke Istvan și Szocs Zoltan, cei doi etnici maghiari condamnați pentru terorism și premiați de o organizație din Budapesta

Și noi ar trebui să facem la fel, chiar dacă cei doi sunt români. Dacă în momentul de față aveți dublă cetățenie, mergeți, mai bine, dincolo.

De ce vor lucrul ăsta, să ne stârnească? Noi, românii, suntem cei mai îngăduitori din Europa. Avem un președinte sas, german. Avem viceprim-miniștri maghiari. Avem toată deschiderea, acceptăm multe. Și totuși, suntem puși la zid când ne apărăm integritatea națională. Cred că ar trebui să fim mult mai mândri că am rămas un stat cu 20 de milioane de locuitori, cu toate teritoriile întregi”, a încheiat Călin Matieș pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT