News

Exclusiv. Cine a moștenit averea lui Ioan Crișan, afaceristul ucis de o bombă la Arad. Firmele arădeanului merg mai bine ca niciodată

A trecut un an de la moartea omului de afaceri arădean Ioan Crișan, iar anchetatorii nu au reușit să afle cine a comis atentatul în care acesta și-a pierdut viața. Ce s-a întâmplat, însă, cu averea acestuia?
31.05.2022 | 13:40
Exclusiv Cine a mostenit averea lui Ioan Crisan afaceristul ucis de o bomba la Arad Firmele aradeanului merg mai bine ca niciodata
Ioan Crișan, afaceristul care a fost asasinat în explozia de la Arad, i-a lăsat fiicei sale toate afacerile / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Moartea lui Ioan Crișan reprezintă unul din eșecurile majore ale procurorilor români, care, la un an de la explozia care a pus capăt vieții afaceristului, au recunoscut faptul că nu au nici un suspect.

Procurorii au audiat 400 de persoane în dosarul asasinării lui Ioan Crișan

Arădeanul și-a pierdut viața în mai 2021, după ce mașina în care se afla a explodat într-o parcare dintr-un centru comercial. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au audiat peste 400 de persoane în acest dosar, însă nu au identificat legături ale lui Crișan în zona de crimă organizată. De asemenea, procurorii au analizat relațiile comerciale și au luat la puricat firmele acestuia, dar ”nu au găsit vulnerabilități și acțiuni cu risc de escaladare violentă”.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat cine a moștenit averea și cine a preluat afacerile lui Ioan Crișan. Afaceristul deținea, la data morții sale, două business-uri care îi aduceau un profit destul de bun. Este vorba despre o firmă de transport marfă și o crescătorie de somn african, care aveau o cifră totală de afaceri de peste 1 milion de euro pe an.

Fiica lui Crișan a preluat integral afacerile tatălui său

Firma Primatex, specializată în transporturi rutiere de marfă, a fost preluată de fiica lui Crișan, Laura Oana Bîlcea, care anterior deținea 10% din companie. În prezent, aceasta apare ca asociat unic, administrator și beneficiar al societății, care în anul 2021 a avut o cifră de afacere de 3.01 milioane lei și un profit de 408.000 lei, într-o ușoară scădere față de anul precedent. Firma are 6 angajați iar datoriile au scăzut de la 488.000 lei la 136.000 lei.

ADVERTISEMENT

Laura Bîlcea a preluat și afacerea cu somn african, unde, de asemenea, a ajuns să dețină 100% din business. Conform informațiilor din Monitorul oficial, fiica lui Crișan a preluat părțile sociale, ca unic moștenitor al acestuia. Astfel, de la data de 19 octombrie, ”ca urmare a decesului asociatului Crișan Ioan, părțile sociale în număr de 10, deținute de acesta, vor reveni asociatei Bîlcea Laura-Oana ca și moștenire”, se arată în hotărârea adunării generale a asociaților. La aceeași dată s-a hotărât și revocarea lui Crișan din funcția de administrator și numirea fiicei sale în această poziție, cu o durată a mandatului de 99 de ani.

Crimatex SRL a înregistrat o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, de la 3,09 milioane lei (în 2020) până la 4,55 milioane lei (în 2021), un profit de 35.500 lei, dar și datorii de 1,04 milioane lei, cu 300.000 de lei mai mari decât în 2020.

ADVERTISEMENT

După această tranzacție, Laura Bîlcea a preluat controlul și asupra celei de-a treia companii, Crimatex Solar Energy, cu obiect principal de activitate ”producția de energie electrică”. Firma îi are ca asociați pe fiica lui Crișan (50%) și Crimatex SRL (50%), însă este considerată inactivă din 2017, data la care a depus ultimul bilanț la Ministerul Finanțelor Publice.

Laura Bîlcea, despărțire ”cu cântec” de soțul deputat

Laura Bîlcea, fiica lui Ioan Crișan, a fost căsătorită cu deputatul Sergiu Ovidiu Bîlcea, iar cei doi au împreună doi copii, Alexandra și Vlad. Laura și Sergiu nu au rămas în relații tocmai bune. Conform unor informații obținute de FANATIK, fiica lui Crișan a împrumutat, în 2007, cu 50.000 de franci elvețieni o firmă care aparține fostului soț, iar acesta nu i-a mai returnat. În 2019, Laura Bîlcea l-a acționat pe deputat în instanță pentru recuperarea datoriei.

ADVERTISEMENT

”În 06.11.2016 când pârâtul a părăsit domiciliul conjugal, atât reclamantul cât și asociatul său respectiv, Koppandi loan i-a promis reclamantei că-și va primi banii înapoi, dar eșalonat, pentru că nu dispuneau de toată suma. Atunci, reclamanta i-a sugerat pârâtului să facă un act în scris la notar prin care să susțină ceea ce a declarat, dar bineînțeles, că acesta a refuzat.

După încheierea divorțului prin Certificatul de divorț nr. … din 04.04.2017, reclamanta susține că pârâtul i-a spus că nu-i mai restituie suma respectivă pentru că i-a lăsat casa și oricum nu dispune de ea”, a arătat femeia în cererea făcută în instanță.

Judecătorii arădeni au respins acțiunea femeii, după ce au constatat că în momentul pronunțării divorțului, părțile au tranșat bunurile comune, fără ca fiica lui Ioan Crișan să indice o posibilă datorie pe care soțul ei o avea la ea.

Ancheta moții lui Crișan se extinde în afara granițelor

După moartea fostului socru, deputatul PNL Sergiu Bîlcea a transmis un mesaj de condoleanțe, susținând că a ținut la Crișan, ”chiar dacă viața a făcut să nu ne mai vedem de mult timp”.

Între timp, urmărirea penală cu privire la asasinarea lui Ioan Crișan se desfășoară in rem (cu privire la faptă), fără ca până în acest moment să fie identificat un posibil suspect în această cauză. Procurorii au anunțat că au extins investigația la nivel internațional, solicitând informații de la toate statele afiliate rețelei Interpol.

ADVERTISEMENT
Tags: