News

Exclusiv. Codruț Marta, liber să revină la viață. Fostul consilier al lui Sorin Blejnar, scos de pe lista ”most wanted”, după ce DNA i-a clasat dosarul

Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar pe vremea când acesta conducea ANAF, a fost scos de sub urmărire internațională după ce DNA i-a clasat dosarul.
21.04.2022 | 16:19
Exclusiv Codrut Marta liber sa revina la viata Fostul consilier al lui Sorin Blejnar scos de pe lista most wanted dupa ce DNA ia clasat dosarul
Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a dispărut în 2012 / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Codruț Marta este liber să se ”întoarcă la viață”, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis să retragă acuzațiile care planau asupra acestuia. Marta a dispărut fără urmă în 2012, după ce numele lui a apărut în mai multe dosare de evaziune fiscală în care erau implicate autorități ale statului și oameni de afaceri. Anchetatorii iau în calcul ca acesta să fi fost asasinat.

Dosarul lui Codruț Marta, clasat de DNA după 10 ani, din lipsă de probe

Într-un răspuns pentru FANATIK, Direcția Națională Anticorupție a confirmat că dosarul fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar a fost clasat din lipsă de probe.

ADVERTISEMENT

”În dosarul la care faceți referire, la data de 28 februarie 2022, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării conform art. 16 alin. 1 lit. c („nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”) din Codul de Procedură Penală”, se arată în răspunsul DNA.

Ca urmare a ordonanței emisă de procurori, toate măsurile preventive împotriva lui Codruț Marta au încetat. Acestea se referă inclusiv la mandatele de urmărire națională și internațională emise pe ordinul fostului oficial ANAF.

ADVERTISEMENT

”Cu aceeași ocazie s-a constatat încetată de drept măsura preventivă dispusă anterior în cauză, în temeiul art. 241 din Codul de Procedură Penală – Încetarea de drept a măsurilor preventive, alin.1 lit. b,  în care se precizează că: “Măsurile preventive încetează de drept … în cazurile în care procurorul dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori instanţa de judecată pronunţă o hotărâre de achitare, de încetare a procesului penal, de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei ori o pedeapsă cu amendă, care nu însoţeşte pedeapsa închisorii, chiar nedefinitivă”, se mai arată în răspunsul DNA pentru FANATIK.

Codruț Marta nu mai apare pe lista persoanelor urmărite

Pe 18 martie 2022, Curtea de Apel București a validat ordonanța DNA și a decis retragerea formelor de executare în baza mandatului de arestare preventivă emis la data de 11 iulie 2012.

ADVERTISEMENT

Judecătorii au dispus informarea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Serviciul Investigații Criminale precum și a Centrului de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Interpol în vederea retragerii mandatului european de arestare și a mandatului de urmărire internațională în vederea extrădării.

Codruț Marta a scăpat de toate acuzațiile

În acest moment, Codruț Marta nu mai riscă nimic în cazul în care se decide să ”revină la viață”. Dispariția lui, petrecută în urmă cu 10 ani, reprezintă una din marile enigme, neelucidate până în prezent.

ADVERTISEMENT

Pe 21 martie 2012, Codruț Marta a fost văzut ultima dată la domiciliul său din București. În acel moment, procurorii DNA și ofițerii SRI monitorizau o rețea formată din afaceriști, ofițeri de informații și șefi din cadrul ANAF în ceea ce urma să devină dosarul ”Motorina”.

Blejnar a fost achitat în dosarul Motorina

În acest dosar, Sorin Blejnar a fost trimis în judecată pe motiv că ar fi primit mită de 1,2 milioane euro, în schimbul protejării intereselor societății Excella Real Grup, controlată de omul de afaceri Radu Nemeș, un apropiat al lui Marta.

În iulie 2012 au avut loc primele descinderi în acest dosar, însă Marta se făcuse nevăzut. Pe 11 iulie, el a fost dat în urmărire națională și pe 18 iulie, mandatul a fost extins la nivel internațional.

În 2019, Sorin Blejnar a fost achitat definitiv în dosarul ”Motorina”, în timp ce Radu Nemeș a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În acest caz, mărturia lui Codruț Marta putea fi decisivă.

Anchetatorii au indicii că Marta ar fi fost asasinat

Anchetatorii au luat în calcul și ipoteza conform căreia Codruț Marta ar fi fost asasinat. În februarie 2020, procurorii DNA și criminaliștii poliției au realizat o deshumare în cimitirul Sântul Ilie din Pipera, Voluntari, unde existau indicii că ar fi îngropate rămășițele lui Codruț Marta.

De asemenea, fratele și soția lui Codruț Marta au cerut în mod repetat declararea judecătorească a morții lui Codruț Marta în vederea deschiderii succesiunii, însă cererea lor a fost refuzată de fiecare dată de magistrați.

ADVERTISEMENT
Tags: