News

Exclusiv. Doi medici anchetați pentru discriminare! Cristian Jura, CNCD: “Românii nu trebuie abandonați, atâta timp cât vaccinarea e voluntară”

16.01.2021 | 09:20
Exclusiv Doi medici anchetati pentru discriminare Cristian Jura CNCD Romanii nu trebuie abandonati atata timp cat vaccinarea e voluntara
Cristian Jura, membru în Consiliul Director al CNCD, încearcă stabilirea unui cadru legal clar pentru programul de vaccinare
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus provoacă o situație inedită: medici anchetați pentru discriminare de către CNCD. Cristian Jura, membru al Colegiului Director al CNCD, s-a autosesizat în urma unor declarații făcute de doi medici. Aceștia au anunțat că refuză să trateze pacienții care nu se vor vaccina împotriva COVID-19. Pentru declarațiile făcute de ei în presă, sunt pasibili de o amendă de până la 100.000 de lei.

“Vineri a fost înregistrată autosesizarea în ceea ce privește medicii care refuză să trateze pacienți care nu s-au vaccinat împotriva Covid 19 sau care nu au de gând să se vaccineze. Acest refuz al medicilor reprezintă o faptă de discriminare. Cetățenii României nu trebuie abandonați de medici atâta timp cât vaccinarea este voluntară.

ADVERTISEMENT

Rolul medicului este acela de a convinge o persoană să se vaccineze, nu să refuze să îl trateze pentru că nu s-a vaccinat sau nu dorește. Românii trec printr-o perioadă dificilă, iar anumiți medici anunță că refuză să îi trateze. Este o tendință care trebuie stopată imediat”, a declarat Cristian Jura pentru FANATIK.RO.

Medici anchetați pentru discriminare! Care au fost declarațiile care au dus la autosesizarea lui Cristian Jura

Cătălin Petrencic, un medic de familie din județul Călărași, a fost primul luat în colimator de CNCD. Acesta a anunțat că nu va mai trata pacienții care refuză vaccinarea. Pe motiv că aceștia ar da dovadă că nu au încredere în el. O atitudine cu vădită tentă discriminatorie, este convins Cristian Jura, în condițiile în care vaccinarea este voluntară, nu obligatorie.

ADVERTISEMENT

“Este de neacceptat să continui colaborarea cu pacienții care nu cred în recomandările pe care le fac. Persoanele care refuză vaccinarea, dreptul lor, fac dovadă că nu au încredere în mine, în ceea ce spun, în ceea ce le recomand să facă. am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu”, a explicat Cătălin Petrencic pentru Digi 24, după ce postase și pe Facebook un anunț despre intenția sa.

La doar o zi după Petrencic, un alt medic a anunțat că îi va respinge pe pacienții care refuză vaccinarea. Sorin Paveliu consideră că persoanele care aleg să nu se vaccineze îi pot pune sănătatea în pericol. La fel ca și a celorlalți pacienți de pe lista sa.

ADVERTISEMENT

“Dacă cineva nu vrea să se vaccineze este deja în afara acestui grup al oamenilor pentru care statul a decis să le asigure sursa de finanțare pentru a se vaccina și este decizia lor personală. În aceste condiții, și decizia noastră personală este că dacă cineva nu vrea să se vaccineze, să apeleze la alt cabinet.

Este o chestie de respect reciproc a vieții atât a noastră, cât și a vieții lor. Noi suntem persoane de 60 de ani. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată și care i-ar putea infecta și pe alții, inclusiv pe noi”, a spus Paveliu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cum se va desfășura anchetarea celor doi medici acuzați de discriminare. Cei nouă membri ai CNCD vor da verdictul

Cătălin Petrencic și Sorin Paveliu, medicii pe care Cristian Jura îi suspectează de discriminare, vor fi chemați la audieri la sediul CNCD. După ce vor avea loc audierile, cei nouă membri ai CNCD vor delibera și vor decide dacă într-adevăra s-a comis o acțiune discriminatorie.

În cazul în care vor fi găsiți vinovați, cei doi medici riscă să primească amenzi al căror cuantum se încadrează între 2000 și 100.000 de lei. Pe de altă parte, ar putea scăpa cu doar un avertisment. Procedura nu va fi una de durată, iar Cristian Jura a explicat că un astfel de caz se soluționează în aproximativ două luni.

O posibilă circumstanță agravantă în acest caz este că acțiunea de discriminare vizează un grup foarte mare de persoane.

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public, dar a avertizat în privința riscurilor de discriminare

Pentru a marca startul etapei a doua, președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat public vineri, de la ora 10:00, la Spitalul Militar din București. Le-a recomandat tuturor românilor să îi urmeze exemplul și a asigurat că vaccinul este sigur și eficient.

“Tocmai m-am vaccinat. Este o procedură simplă, nu doare și vreau să subliniez că acest vaccin este sigur, este eficient și recomand tuturor vaccinarea”, a spus Klaus Iohannis după ce s-a imunizat împotriva COVID. Vaccinarea, împreună cu respectarea măsurilor de restricție, ne vor scoate din pandemie”a declarat Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a anunțat recent că se opune restricționării unor drepturi în baza unui “pașaport de vaccinare”. Tocmai pentru că s-ar crea cadrul pentru discriminarea. Și iată că temerile președintelui au fost întemeiate, cu doi medici anchetați pentru discriminare.

“S-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare CUT însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis în legătură cu pașaportul de vaccinare.

ADVERTISEMENT