News

Exclusiv. Drama familiei lui Dan Negru, din noaptea de Rusalii: “Au fost târâţi precum vitele!”

De Rusalii, Dan Negru și-a reamintit episodul tragic trăit de rudele sale, în noaptea în care mii de bănățeni au fost deportați de comuniști în Bărăgan, iar mărturiile exclusive ale starului TV sunt zguduitoare.
21.06.2021 | 18:19
Exclusiv Drama familiei lui Dan Negru din noaptea de Rusalii Au fost tarati precum vitele
Exclusiv. Drama familiei lui Dan Negru, din noaptea de Rusalii: "Au fost târâţi precum vitele!" Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A-ți împărtăși suferința este salvarea de tristețe și de coșmar, în uitare. Cunoscuții lui Dan Negru știu că au de-a face cu un om sentimental și sincer. Chiar de Rusalii, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, realizatorul TV a rememorat felul în care familia sa a căzut victimă ororilor comunismului. La vremea aceea, Dan încă nu se născuse, dar povestirile bunicilor și ale părinților, referitoare la modul în care bănățenii au fost tratați ca animalele, l-au cutremurat.

„În 1951, chiar de Rusalii, 12.000 de familii din Banat au fost deportate în Bărăgan. Știu bine povestea, pentru că am auzit-o de multe ori, la mine acasă. Toți ai mei au fost deportați”, a declarat vedeta TV, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK. De la Dan Negru am aflat că în jur de 170 de copii au rămas îngropați acolo, după ce, alături de părinții lor, fuseseră strămutați „precum vitele, cu „bou-vagoanele””. Coșmarul Bărăganului a început în noaptea de 17 – 18 iunie 1951.

ADVERTISEMENT

„Români uciși de români”, a completat Negru, referindu-se la prima acțiune amplă de persecuție politică întreprinsă de comuniști, cu scopul de a strămuta forțat populația care locuia în apropierea graniței cu Iugoslavia, din județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, în Câmpia Bărăganului. Condițiile de „trai” erau inumane, iar, drept exemplu, Dan Negru a povestit cum un șarpe enorm venea nopțile și bea laptele deportaților, într-un bordei în care se înghesuiau copii, femei și bătrâni.

Deportările în Bărăgan au început de Rusalii. Dan Negru: „Familia mea a fost târâtă precum vitele! Cu toții își făceau nevoile în bou-vagon!”

Amintirea „Siberiadei” românești stăruie în amintirea celor care au supraviețuit deportările și a acelora care au auzit mărturiile cutremurătoare. Dan Negru a aflat din familie cum s-au petrecut abuzurile la care au fost supuși bănățenii, într-o epocă în care tensiunile dintre regimul de la București și cel de la Belgrad atinseseră apogeul, după ce Iugoslavia fusese exclusă din Comintern de „suratele comuniste”.

ADVERTISEMENT

„În noaptea de Rusalii, comuniștii au venit, „au bubuit” în porți și i-au luat pe toți, fără să le spună unde îi duc. Femei, copii, bătrâni, nu conta… I-au băgat în „bou-vagoane”, cum se numeau vehiculele în care se transportau vitele. Au mers timp de patru zile, înghesuiți, fără să știe unde vor ajunge. Cu toții își făceau nevoile acolo. Erau convinși că vor fi deportați în Siberia. Apoi, sărmanii s-au considerat norocoși că au fost duși în Bărăgan”, ne-a mărturisit realizatorul TV.

Potrivit unui studiu intitulat „Deportații în Bărăgan 1951 – 1956”, au fost strămutate, în total, 40.320 de persoane, clasificate de regimul comunist drept chiaburi și cârciumari, rude ale celor fugiți, participanți la rezistența anti-comunistă, dușmani ai socialismului, titoiști (n.r simpatizanți ai liderului iugoslav Iosip Broz Tito), basarabeni, macedoneni, colaboratori germani, cetățeni străini, criminali, moșieri și industriași.

ADVERTISEMENT
Realizatorul TV Dan Negru (sursa hepta.ro)
Realizatorul TV Dan Negru (sursa hepta.ro)

Localnicii, anunțați de sosirea „chiaburilor”, „hoților” și „criminalilor”

Dan Negru și-a continuat mărturia, referitoare la abuzurile comise în sudul țării: „Copii fiind la vremea aceea, ambii mei părinți au fost deportați, împreună cu familiile lor, cu bunicii mei, atât cei din partea mamei, cât și cei din partea tatălui meu. Erau țărani înstăriți, „chiaburi” se numeau în Banat”.

Într-adevăr, în acele timpuri era o adevărată vânătoare împotriva chiaburilor. „Dar ai mei se îmbogățiseră din munca lor, nu înșelând statul român și furând bani. Toți acei oameni deportați erau țărani înstăriți prin munca lor. Mereu, Banatul a fost o zonă bogată a României”, a continuat, revoltat, realizatorul TV.

ADVERTISEMENT

Negru a amintit că, atunci când au ajuns în Bărăgan, deportații au fost aruncați direct în câmp. „Comuniștii îi anunțaseră pe localnici că urmează să vină niște hoți și niște criminali din Banat. O lună de zile, țăranii din satele dimprejur au fost speriați și nu s-au apropiat de ei. Abia mai târziu și-au dat seama că erau gospodari…”, a povestit interlocutorul nostru.

Condițiile de trai erau cumplite. Câmpia Bărăganului devenise un amalgam de lagăre de muncă (de fapt, de exterminare), majoritatea fiind concentrate în zonele Ialomița și Galați. În aceste lagăre, „dușmanii poporului” erau îngrămădiți în barăci, iar cei mai norocoși nimereau în bordeie…

Bunicul, într-o altfel de… „Operațiunea Monstrul”, de pază la oala cu lapte

O întâmplare terifiantă petrecută într-un astfel de loc a fost rememorată și de Dan Negru: „Bănățenii deportați își făcuseră bordeie în pământ. Bunicul mi-a povestit că, la un moment dat, amărâții se duceau și luau lapte de la țăranii din jur, chiar dacă erau încercuiți de armată și n-aveau voie să iasă din zona care le fusese impusă. Ai mei aveau o oală mare, pentru lapte, dar în fiecare noapte provizia dispărea”.

„Odată, bunicul meu a stat de pază, ca să vadă ce se întâmplă. Și a apărut un șarpe enorm, care venise să bea lapte… Asta se întâmpla, așadar, în bordeiul în care locuiau bunicul, mama mea și alți copii”, a continuat vedeta TV, o poveste desprinsă dintr-un film de groază.

Dan Negru a povestit cum familia sa a stat în lagărul Bărăganului timp de cinci ani. La revenirea pe meleagurile natale, bănățenii au aflat că de gospodăriile lor se alesese praful și pulberea: „Când s-au întors, n-au mai găsit nimic. În casa bunicilor mei, din satul Bogda, comuniștii au făcut școală, grădiniță și CAP. Pământurile le-au fost rechiziționate de CAP-uri, așa că au rămas fără vreun mijloc de subzistență”.

Și pentru că tot aminteam de… filme, Dan Negru este supărat din pricina lipsei de reacție a cineaștilor români, în privința „fenomenului Bărăgan”: „Este enervat faptul că românii sunt empatici la durerile altora. S-au făcut o mulțime de filme, dar niciunul având ca subiect deportările în Bărăgan”.

„Televiziunile vor țeava de canal. Mediul online a redescoperit durerile istoriei”

Realizatorul TV a ascultat aceste povești de mii de ori și recunoaște că situația în care se află este una specială: „Sunt o pasăre rară, pentru că toți ai mei, mătuși, unchi, cu toții, din ambele familii, au fost duși în Bărăgan. De obicei, găsești câte unul din familie, dar în cazul meu a fost diferit. Asemenea povești nu apar în cărțile de istorie”.

Pe de altă parte, Negru este revoltat și împotriva unor colegi de breaslă, care ignoră subiectul deportărilor din anii ’50. Cu excepția unor episoade din serialul „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu – Longin, acest subiect a fost tratat cu lejeritate în emisiunile și în dezbaterile televizate.

„Televiziunea nu va dori niciodată această „apă de izvor”. Televiziunea o să vrea „țeava de canal”. Posturile TV nu sunt Ronaldo, n-au curaj să lase cola deoparte. Așa cum se prezintă acum, televiziunea din România este cea mai mare băutoare de cola”, s-a referit, ironic, realizatorul TV la episodul în care Cristiano Ronaldo a îndepărtat sticlele cu o anumită băutură răcoritoare, înlocuindu-le cu o sticlă cu apă.

În schimb, el are o părere diferită despre efervescența de pe internet, spațiu, în care, de altfel și Dan a fost și rămâne extrem de activ. „Zona de online a redescoperit durerile istoriei. Din păcate, televiziunile le-au ascuns, pe cât au putut. Televiziunea a fost părtașă inclusiv la crimele minerilor!”, a încheiat, mai dur decât îl cunoaștem, Dan Negru.

Potrivit discursului deputatului Eberhard Wolfgang Wittstock, într-un discurs rostit în Parlamentul României la 16 iunie 2001, în perioada Gulagului din Bărăgan au murit peste 1.700 de oameni, dintre care 174 de copii.

 

ADVERTISEMENT
Tags: