News

Exclusiv. Ce spune tânărul care a găsit drona căzută în Bistrița Năsăud. ”Nu mi-a fost frică deloc! Fratele meu a vorbit cu nepotul lui Vasile Dîncu”

O dronă de proveninență rusească a fost observată pe un câmp din satul bistrițean Târpiu de un tânăr care își ara ogorul. În exclusivitate pentru FANATIK, Marcus Butuza a povestit cum a găsit drona și ce a făcut după.
14.03.2022 | 14:21
Exclusiv Ce spune tanarul care a gasit drona cazuta in Bistrita Nasaud Nu mia fost frica deloc Fratele meu a vorbit cu nepotul lui Vasile Dincu
Marcus Butuza, tânărul care a descoperit drona militară pe un câmp din Bistrița Năsăud, a vorbit cu Fanatik despre întâmplare
ADVERTISEMENT

Duminică, 13 martie, autoritățile române au anunțat că pe un câmp aflat pe raza satului bistrițean Târpiu, comuna Dumitra, a fost găsită o dronă militară de proveniență rusească. Aparatul de zbor a fost identificat de un tânăr care își muncea pământul, care a anunțat factorii competenți.

Ce spune tânărul care a găsit drona căzută în Bistrița Năsăud. ”Fratele meu a vorbit cu nepotul lui Vasile Dîncu, că e prieten cu el, și așa a aflat ministerul”

Cel care a găsit drona se numește Marcus Butuza (20 de ani) și se afla pe câmp, acolo unde își ara pământurile cu tractorul. Tânărul, student la Cluj, la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor-Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole, a vorbit în exclusivitate cu FANATIK, dezvăluind ce s-a întâmplat. 

ADVERTISEMENT

”Eu eram pe tractor, aram, când am trecut pe lângă un pârâu și am văzut ceva care semăna cu un avion chiar pe mal, printre niște crengi. Nu m-am dus atunci să văd ce e, recunosc că la început am crezut că e vorba despre un fel de planor sau avioane mici, că vara tot zboară pe aici chestii de genul ăsta.

Mi-am terminat treaba, iar seara, când să plec spre casă, m-am întors acolo, am luat drona, am văzut că scria pe ea în limba rusă, am încărcat-o în spate și m-am întors în sat. Nu mi-a fost frică deloc”, a mărturisit Marcus pentru FANATIK

ADVERTISEMENT

Marcus Butuza, tânărul care a găsit drona: ”M-au întrebat dacă am luat ceva din ea și le-am zis: ”Păi dacă luam ceva din ea, vă mai sunam acum?””

Ajuns acasă, tânărul a sunat la poliție, după care le-a arătat părinților și fratelui ce a găsit pe câmp. ”Părinții s-au cam speriat, că nu știau ce era, dar fratele meu, care e prieten cu nepotul lui Vasile Dîncu (n.r. ministrul apărării, născut la Năsăud, la 15 km de Târpiu), a vorbit cu tovarășul lui, care i-a trimis apoi pozele și informațiile unchiului său. Așa a aflat ministerul apărării de tot”, a continuat Marcus Butuza.

”După ce am dat jos drona în curte, am lăsat-o acolo până au venit polițiștii, geniștii și restul. Nu era grea, avea cam 10 kilograme. Când au venit, au intrat cam tare în mine, că de ce am pus mâna pe ea, că am noroc că nu mi s-a întâmplat nimic, dar până la urmă i-am liniștit.

ADVERTISEMENT

M-au mai și întrebat dacă am luat ceva din ea și le-am zis: ”Păi dacă luam ceva din ea, vă mai sunam acum?”. Apoi am lăsat drona în curte, sub supravegherea unui polițist, și ne-am dus împreună la locul unde am găsit-o, să vadă și ei unde”, a declarat Marcus Butuza pentru FANATIK

Marcus Butuza, tânărul care a găsit drona: ”Nu era parașuta deschisă, dar drona avea o aripă ruptă”

Marcus, care când nu e la facultate își ajută familia la ferma pe care o dețin ai lui, spune că a citit pe subiect tot felul de știri. ”În mai toate materialele pe care le-am citit e băgat așa, un fel de adaos. Ba că drona avea parașuta deschisă, ba că nu știu ce..nu era nici o parașută deschisă și inscripțiile erau clar rusești. Nu era parașuta deschisă, dar drona avea o aripă ruptă”. 

ADVERTISEMENT

”Eu sper să fie cu folos pentru statul român faptul că am găsit eu drona aia, nu știu ce să zic altceva…Oricum, ce era să fac eu cu ea, să stau să ma uit la ea în lemne? Nu mai sunt nicu eu copil, totuși”, a conchis Marcus Butuza pentru FANATIK.

Inițial, primarul comunei Dumitra, de care ține și satul Târpiu, declarase pentru FANATIK că drona fusese descoperită pe un cîmp de doi tineri, nu de unul. ”A fost găsită pe câmp de doi tineri care arau acolo, n-a fost nici un pericol să cadă pe vreo casă, așa cum s-a scris.

Au venit autoritățile, ele se ocupă acum de caz, au luat drona, normal, dar nu vă pot spune mai multe pentru că nu știu mai multe. În comună nu e lumea speriată, dar da, discută despre asta”, afirmase primarul Gheorghe Bălăjan.

ADVERTISEMENT