News

Exclusiv. Emil Boc, adus de la Cluj să conducă din nou Guvernul. Scenariul surpriză pentru refacerea coaliției PNL-USR-UDMR

Surse politice ale FANATIK indică faptul că se conturează posibilitatea ca primarul Clujului, Emil Boc, să fie desemnat din nou pentru a forma viitorul guvern.
11.10.2021 | 11:34
Exclusiv Emil Boc adus de la Cluj sa conduca din nou Guvernul Scenariul surpriza pentru refacerea coalitiei PNLUSRUDMR
Klaus Iohannis s-a întâlnit deja cu Emil Boc la sfârșitul săptămânii trecute/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele politice au fost precedate de discuții în spatele ușilor închise astfel încât la momentul discuțiilor oficiale să fie deja conturată o variantă de prim-ministru.

În fața ostilității generale, șeful statului pare să fi renunțat să-l mai susțină pe Florin Cîțu pentru postul de șef al Guvernului încercând să caute o variantă care să fie agreată de o majoritate în Parlament.

ADVERTISEMENT

Astfel, Emil Boc ar avea șanse mari să fie noul premier, au declarat surse politice pentru FANATIK.

Emil Boc a discutat deja cu președintele Iohannis

Nominalizarea lui Emil Boc  este susținută, în primul rând, de conducerea PNL, după ce a devenit evident că ostilitatea partidelor parlamentare față de Florin Cîțu ar face imposibilă găsirea oricărei formule guvernamentale din care să facă parte și liberalii. Cu Cîțu nominalizat din nou prim-ministru, nu ar fi posibilă nici refacerea coaliției cu USR, nici formarea unui guvern minoritar cu UDMR, care să fie susținut din umbră de către social-democrați.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

Se pare că președintele USR Dacian Cioloș ar fi fost consultat asupra eventualei nominalizări a lui Emil Boc, iar Cioloș ar fi fost de acord, în condițiile în care s-ar da astfel curs celei mai importante condiții puse de USR pentru revenirea la putere, anume un guvern fără Florin Cîțu prim-ministru.

Emil Boc a fost la București și s-a văzut cu Iohannis”, a declarat, pentru FANATIK, o sursă apropiată discuțiilor din PNL. Discuția ar fi avut la inițiativa președintelui care l-a chemat pe Emil Boc la București în weekendul trecut.

ADVERTISEMENT

În mod paradoxal, niciunul nu dintre cei doi protagoniști ai discuției nu este foarte încântat de situație. Klaus Iohannis spera încă să găsească o soluție prin care favoritul său, Florin Cîțu, să rămână prim-ministru. Nu este exclusă nici varianta ca șeful statului să vină in extremis cu o altă soluție decât Emil Boc, însă marja de manevră a lui Iohannis pare destul de redusă la consultările de la Cotroceni.

Ezitările lui Boc

Pe de altă parte, și Emil Boc s-a lăsat greu convins de colegii de partid să-și asume funcția de prim-ministru, din cauza situației grave prin care România în momentuL de față, cu o criză sanitară severă și cu creșterea facturilor la energie.

ADVERTISEMENT

Ar fi pentru a doua oară când Emil Boc este desemnat premier „de criză”. În anul 2008, Theodor Stolojan s-a retras din postura de candidat de prim-ministru, iar PDL l-a desemnat apoi pe Emil Boc, ce câștigase cu numai câteva luni în urmă un al doilea mandat de primar al Clujului. Boc a trebuit să guverneze în plină recesiune economică la nivel mondial care, în cazul României, a fost agravată de deficitul bugetar mare din anii ce au precedat criza.

ADVERTISEMENT

Măsurile dure de austeritate din 2010 l-au făcut pe Emil Boc foarte impopular, lucru arătat și de amplele proteste antiguvernamentale din luna ianuarie 2012. O lună mai târziu, Boc a trebuit să demisioneze. La alegerile locale din acel an, Boc a câștigat un nou mandat de primar al Clujului, însă la un scor foarte strâns, cu numai un procent în fața candidatului susținut de USL, Marius Nicoară.

În anii următori, Boc s-a implicat doar marginal în jocurile politice de la București, însă situația s-a schimbat în ultima vreme, el fiind unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Florin Cîțu în competiția cu Ludovic Orban pentru șefia PNL. Au apărut și speculații legate de posibila sa desemnare drept candidat al PNL la alegerile prezidențiale din 2024.

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA