CSA Steaua și FCSB se războiesc în instanțele civile pentru palmares. Astăzi, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să ofere un verdict după ce, în urmă cu două săptămâni, au analizat recursul făcut de gruparea patronată de Gigi Becali.
Dacă ÎCCJ nu va găsi niciun viciu de procedură, decizia Curții de Apel va rămâne în picioare. Astfel, se va păstra forma actuală a palmaresului. Cu CSA Steaua București pentru perioada 1947-1998 și FCSB din 2003 până astăzi.
Ar rămâne în continuare în aer situația pentru perioada 1998-2003, revendicată de ambele părți. Una în care a fost obținut un titlu de campioană, o Cupă a României și două Supercupe).
Situația are la origine și faptul că pentru instanțele civile noțiunea de palmares este neclară. Lucru pe care l-a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK SUPERLIGA, Virgil Boglea, avocatul „Asociației Salvați Steaua” și reprezentantul FCSB în proces.
”Interpretarea deciziei Curții de Apel este în felul următor: palmaresul nu este dreptul asupra titlurilor, diplomelor, decorațiilor sau altor beneficii obținute în urma performanțelor sportive.
Curtea de Apel ne spune că este o recunoaștere a meritelor sportive pentru echipa (și componenții acesteia) care a realizat această performanță. Adică echipa sau fiecare component în parte au realizat o performanță și ea trebuie să-i fie recunoscută. Individual.
Pe de altă parte, spune că între 1947 și 1998, cum Clubul Sportiv al Armatei a avut această secție de fotbal, și nimeni nu contestă acest fapt notoriu, trebuie să i se recunoască performanța sportivă pentru perioada de referință. Ca și celor care au făcut parte din componență la momentul realizării acestora.
Din acest motiv spuneam că se poate ajunge la o concluzie absurdă. Că marele Tudorel Stoica nu a fost câștigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986. Dacă doar componența care a jucat meciul respectiv a realizat această performanță sportivă.
Îmi este și mie greu să înțeleg raționamentele Curții de Apel. Tocmai de aceea am insistat foarte mult să se facă această cale extraordinară de atac a recursului.
Pentru că nu are nicio noimă. Nici din perspectivă socială, nici din perspectivă juridică. Și cu atât mai puțin din perspectivă sportivă, fotbalistică, de înaltă performanță.
VEZI VIDEO MAI JOS
Curtea de Apel, la ultimul termen, din iunie 2021, ne-a întrebat în sală ce înțelegem noi prin palmares. Pentru că doamnele judecător nu erau lămurite cu privire la înțelesul și noțiunea de palmares.
Cumva este pe persoană fizică. Și noi ne-am folosit de această definiție din Dicționarul Explicativ al Limbii Române.
Din păcate, legislația nu prevede o definiție, o accepțiune pentru noțiunea de palmares. Prin urmare a trebuit să apelăm la DEX. Acum, dacă prin asta se înțelege altceva, nu mai știu ce să spun.
Ba mai mult, vă spuneam că la acest ultim termen din Apel, după interpelarea instanței asupra înțelesului pe care-l dăm noi noțiunii de palmares, noi ne-am referit și la acel act încheiat între Clubul Sportiv al Armatei Steaua și AFC Steaua București.
În care, CSA creda în integralitate tradițiile glorioase către AFC Steaua. Ulterior, AFC Steaua a cedat către actuala FCSB aceste tradiții glorioase.
Iar domnul Talpan, care reprezintă CSA din perspectivă juridică, a spus că prin tradiții glorioase se pot înțelege datini, obiceiuri, mers cu capra, mers cu ursul. Probabil că vor da în judecată și colindătorii dacă folosesc steaua în cinci colțuri” .
Și, totuși, ce se întâmplă dacă ÎCCJ menține decizia de la Curtea de Apel? Virgil Boglea spune că există în continuare căi de atac. Și a dezvoltat ideea.
”Nu aș vrea să întrevăd această posibilitate. Pe de o parte, această hotărâre este dată într-o acțiune în constatare. Și nu este executorie. Adică e doar pentru o recunoaștere personală, să zicem așa.
Pe de altă parte, dacă nu este executorie, înseamnă că, la un moment dat, poate se va pronunța și o instanță sportivă în această materie.
Care, din punctul meu de vedere, ar avea mai multă autoritate decât o instanță civilă. Pentru că instanțele sportive cu asta se ocupă.
Nu pot să vă divulg eventuale planuri sau strategii pentru viitor. Dar, sigur, există și la Federația Română de Fotbal astfel de comisii care se ocupă, ca și la TAS.
Din păcate, concluzia este că am ajuns să fim părtași într-un conflict cu părți care nu ar fi trebuit niciodată să aibă interese contrare.
CSA Steaua, în toate comunicările publice, și ale sale, și ale Ministerului Apărării, până în 2015 au recunoscut că echipa din Liga 1 este adevărata Steaua, continuatoarea pe linie sportivă, cu activitate neîntreruptă din 1947.
Și bineînțeles, că au adăugat tradițiilor glorioase din trecut, tradiții glorioase din prezent”, a precizat Virgil Boglea.
Fanatik SuperLiga, emisiunea care vă pune la dispoziție cele mai tari exclusivități din fotbalul românesc, poate fi urmărită în fiecare zi de luni până vineri, de la 10:30. Cu Horia Ivanovici, luni marți și vineri, și Ioana Cosma, miercuri și joi, ca prezentatori. Fanatik SuperLiga este LIVE pe site-ul FANATIK.RO, pe canalul de YouTube FANATIK, pagina de Facebook Horia Ivanovici Oficial, contul FANATIK de pe Tik-Tok, dar și pe contul de Twitch FANATIK.