Sport
notix pixel id

Exclusiv. Gazonul de pe stadionul din Craiova se schimbă după doi ani. Anunțul Primăriei. Fanatik confirmat

Gazonul de pe stadionul din Craiova se va schimba. FANATIK a aflat că suprafața de joc de pe arenă va fi schimbată după aproximativ doi ani.
Exclusiv. Gazonul de pe stadionul din Craiova se schimbă după doi ani. Anunțul Primăriei. Fanatik confirmat
Exclusiv. Gazonul de pe stadionul din Craiova se schimbă după doi ani
ADVERTISEMENT
11-08-2021
16:09

Primăria a făcut anunțul. Când va fi schimbat gazonul de pe „Oblemenco”

Primăria Municipiului Craiova a anunțat, printr-un comunicat emis cu puțin timp în urmă, demararea procedurilor de schimbare a gazonului de pe stadionul „Ion Oblemenco”. Cel mai probabil, întreaga operațiune va fi finalizată în pauza competițională din octombrie.

Primăria Municipiului Craiova a demarat procedura de achiziție lucrări de înlocuire a gazonului de pe Stadionul de Fotbal, din incinta Complexului Sportiv Craiova, având în vedere starea deteriorată a acestuia.

În ultimele săptămâni s-a lucrat la documentația de atribuire privind procedura de achiziție organizată de Primăria Craiova, pentru schimbarea gazonului de pe stadionul de fotbal. Faptul că pe stadion joacă două echipe și pauza de la un meci la altul nu mai este de două săptămâni, așa cum era prevăzut în manualul tehnic, iar uneori nici măcar de două zile, ne obligă să facem cheltuieli de schimbare a suprafeței de joc mai devreme decât era programat.

Probabil, gazonul va fi schimbat în pauza competițională din octombrie. În cazul în care licitația nu se finalizează în termenul estimat de primărie sau suprafața de joc se deteriorează atât de mult încât va exista riscul de accidente, vom notifica ambele echipe să joace temporar pe un alt stadion. Dar sperăm să nu fie cazul.

Din întocmirea calendarului procedurii, reiese că atribuirea contractului de lucrări se va face până cel târziu 18 octombrie 2021, iar livrarea și montarea gazonului va avea ca termen 15 zile calendaristice.

Înlocuit, în anul 2019, cu o suprafață de gazon mixtă (covor suport sintetic cu fire de gazon artificiale și gazon artificial), deteriorarea suprafeței de joc de pe Stadionul de Forbal a fost direct influențată de modul de utilizare.

De la începutul sezonului competițional 2021-2022 al Ligii Profesioniste de Fotbal, Stadionul de Fotbal Craiova găzduiește, săptămânal, meciurile celor două echipe ale orașului: Universitatea Craiova și U Craiova 1948. În plus, temperaturile extrem de ridicate din ultimele trei luni au grăbit procesul de degradare a gazonului.

În ultima perioadă, de la startul campionatului 2021-2022 al Ligii 1, respectiv 17 iulie 2021 și până în data de 01 august 2021, pe Stadionul de Fotbal au avut loc patru meciuri oficiale (trei meciuri de campionat, plus un meci UEFA) și un antrenament UEFA. În total cinci evenimente în 16 zile, ceea ce contravine manualului tehnic de mentenanță pentru suprafața de gazon.

Conform acestuia, suprafața de joc poate fi folosită doar în meciurile oficiale, cu o medie de 110 minute/eveniment sportiv, cu o pauză între evenimente de cel puțin 15 zile.

Astfel, ca urmare a inspecției făcute de RAADPFL Craiova, instituție desemnată să execute lucrările de întreținere a suprafeței de joc din incinta Complexului Sportiv Craiova, a fost dispusă achiziția unui nou covor de gazon pe Stadionul de Fotbal”, se arată în comunicatul Primăriei Craiova.

Gazonul de pe stadionul din Craiova se va schimba după aproximativ doi ani de când a fost pus. Suprafața de joc de tip mixt nu s-a prezentat prea bine în ultima vreme, iar Primăria Municipiului Craiova a decis că este necesară schimbarea pentru a nu afecta randamentul sportivilor.

Tot FANATIK a aflat că stadionul pe care Universitatea Craiova și FC U Craiova își dispută meciurile oficiale nu mai poate fi numit „Ion Oblemenco”, după ce fiica „tunarului”, Clara Pigulea, ar fi trimis notificări către FRF și LPF.

Gazonul de pe stadionul din Craiova se schimba după doi ani. Terenul a arătat rău în ultima vreme, iar Primăria va face licitație pentru găsirea unei firme

„Bijuteria” Craiovei va trece din nou printr-o perioadă de schimbări. FANATIK dezvăluie în exclusivitate informația că suprafața de joc va fi schimbată. Decizia vine în contextul în care  gazonul a arătat foarte rău în ultima vreme. Acesta trebuie să susțină meciuri de o intensitate maximă în fiecare săptămână, având în vedere că Universitatea Craiova și FC U Craiova joacă în Liga 1. La fiecare meci din ultima perioadă se vede cum bucăți de teren zburau în momentul în care jucătorii aveau un duel mai tare.

ADVERTISEMENT

Operațiunea de schimbare a gazonului va începe, cel mai probabil, în luna octombrie, la aproximativ doi ani după ce a fost pus acest gazon de tip mixt, unul de ultimă generație. Primăria Municipiului Craiova pregătește deja urcarea pe platformă a licitației pentru atribuirea caietului de sarcini pentru schimbarea gazonului.

gazon stadion craiova
Gazonul de pe stadion la ultimul meci al Universității Craiova
sursă foto: captură Digisport

În luna noiembrie 2019 a fost pusă actuala suprafață de joc, înlocuind „orezăria” de care a avut parte stadionul de la inaugurare și până când a existat schimbarea. Unul dintre oamenii care au ajutat la schimbarea gazonului a fost Victor Pițurcă, antrenorul din acel moment al Universității Craiova:  „Acest gazon hibrid e din Grecia. Gazonul este excelent. Aveam opţiunea să-l aducem din Olanda sau din Grecia. S-a ales varianta Grecia.

ADVERTISEMENT

Firma care ni-l pune la dispoziţie ne-a spus că este mai bun acesta, pentru că se aseamănă clima de la greci cu cea de la noi. Am văzut gazonul, este excelent, numai să-l vedem odată pus,” spunea „Piți”.

În primăvară s-au jucat meciuri din trei în trei zile, iar acum se joacă la săptămână. Temperatura ridicată din ultima vreme a afectat serios calitatea gazonului. Montarea ar putea dura și o lună de zile

De îngrijirea și mentenanța gazonului de pe „Complexul sportiv Craiova”, așa cum se numește oficial stadionul, se ocupă Primăria Municipiului Craiova. Suprafața este un amestec de 75% gazon natural și parte sintetică în proporţie de 25%, fiind, la momentul instalării, cel mai bun din țară.

ADVERTISEMENT

În primăvara acestui an, pe stadion s-au jucat meciuri din trei în trei zile, mai ales după ce FC U Craiova 1948 a fost primită și ea pe cea mai mare arenă a Olteniei. Nici acum situația nu s-a schimbat prea mult, având în vedere că cele două formații din Bănie trebuie să împartă locul de desfășurare al meciurilor de acasă.

gazonul stadion craiova
Exclusiv. Gazonul de pe stadionul din Craiova se schimbă după doi ani

În imaginile de la meciuri se vede clar cum gazonul a fost afectat și de climă. În această vară, la Craiova, s-au înregistrat temperaturi și mai mari de 40 de grade, ceea ce a făcut ca suprafața de joc să se ardă.

ADVERTISEMENT

Montarea unui nou „covor verde” ar putea dura aproximativ o lună de zile, iar Universitatea și FC U trebuie să se orienteze. Șanse mari sunt ca schimbarea să aibă loc după duelul direct dintre cele două echipe ale Craiovei, care va avea loc la începutul lunii octombrie. De asemenea, perioada de pauză prilejuită de meciurile naționalei o să fie fix după derby-ul Băniei.

  • 600.000 de euro a costat prima operațiune de schimbare a gazonului
  • 2 ani au trecut de când Primăria Craiova a pus acest gazon de tip mixt
ADVERTISEMENT

  • P) Cota BETANO pentru UTA – Universitatea Craiova: 2,07 este cota pentru “ambele echipe marchează”. Vezi aici toate cotele!

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria SPORT
A apărut noua revistă Fanatik
  • NOUL FANATIK, prima revistă de sport pe hârtie lucioasă
  • 84 pagini de emoții, la NUMAI 5 lei
A apărut noua revistă Fanatik