News

Exclusiv. Guvernul schimbă joi Codul Fiscal prin OUG: amânări la plata impozitelor, scutiri de la plata asigurărilor sociale. Toate noile prevederi

06.05.2020 | 22:39
Exclusiv Guvernul schimba joi Codul Fiscal prin OUG amanari la plata impozitelor scutiri de la plata asigurarilor sociale Toate noile prevederi
Ministrul Finantelor, Florin Citu, propune modificari ale Codului Fiscal in plina pandemie. INQUAM Photos George Calin
ADVERTISEMENT

Guvernul dezbate în ședința de joi un proiect de ordonanță de urgență prin care sunt adoptate noi măsuri  de stimulare a economiei prin intermediul unor înlesniri fiscale. Astfel, o serie de venituri sunt scutite de la plata contribuțiilor de asigurări sociale și termenele de plată a unor impozite sunt amânate, potrivit textului ordonanței obținut de FANATIK.

Care sunt noile prevederi din Codul Fiscal, ce urmează a fi modificat joi, 7 mai 2020. Termen prelungit pentru depunerea declarațiilor de venit

Astfel, persoanele fizice vor beneficia de bonificații dacă își plătesc impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) până la data de 30 iunie 2020 sau depun la ANAF declarația unică pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Pentru plata obligațiilor bonificația este de 5%, iar pentru depunerea declarației tot de 5%. Aceste bonificații se pot cumula.

ADVERTISEMENT

În cazul contribuabililor persoane fizice care au depus deja declarație de venit, ei pot cere primirea bonificației printr-o declarație rectificativă care poate fi depusă până la 30 iunie. Practic, Guvernul prelungește termenul de îndeplinire a acestor obligații fiscale de la 25 mai la 30 iunie și acordă o bonificație celor realizează plata în noul termen stabilit.

Termenul de depunere a declarațiilor de venit va fi prelungit/ Foto: Hepta

Bonificații de până la 10% pentru impozitul pe venit și asigurările sociale

Proiectul prevede că, începând din anul 2021, se poate acorda contribuabililor o bonificație de până 10% din impozitul de venitul anual și tot de 10% pentru contribuția de asigurări sociale (CAS), cât și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). ”Nivelul bonificației, termenele de plată și condițiile de acordare se stabilesc prin ordin al ministrului finanțelor publice”, se arată în proiectul de act normativ.

ADVERTISEMENT

Tot în ce privește contribuțiile de sănătate, se stipulează că pe durata suspendării din funcție a procurorilor și judecătorilor baza lunară de calcul a acestora se stabilește la nivelul salariului minim brut garantat în plată, cu condiția ca în această perioadă respectivii magistrați să nu obțină venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Scutiri pentru bonusurile primite de cei cu risc mare de infectare

De asemenea, nu se vor plăti asigurări sociale pentru primele plătite celor a căror muncă presupune contact ce cetățenii, deci un risc mare de infectare cu COVID-19. De menționat este că această facilitate fiscală se referă strict la sumele primite ca bonusuri în perioada stării de urgență.

ADVERTISEMENT

Sumele reprezentând stimulente/prime acordate de către angajator din fondul de salarii, pentru perioada stării de urgență decretate potrivit legii pentru prevenirea răspândirii epidemiei COVID-19, persoanelor fizice care realizează venituri din salarii în baza contractului individual de muncă, ca urmare a desfășurării de activități care presupun contact direct cu cetățenii și sunt supuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorie pentru muncă”, se arată în proiectul de OUG prin care este modificat Codul Fiscal.

Cum justifică Guvernul facilitățile fiscale

Prin prorogarea acestor termene și acordarea de bonificații, Guvernul vrea să mențină lichidități în economie și să evite situația în care o parte substanțială a contribuabililor nu-și pot îndeplini obligațiile în termenele legale, potrivit preambulului ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

”Nepromovarea prezentului act normativ ar avea consecințe negative, în sensul că:
neacordarea bonificațiilor în cazul impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii ar putea genera o diminuare semnificativă de lichidități financiare, ceea ce ar conduce la dificultăți în finanțarea cheltuielilor bugetare;

neintroducerea prorogării termenului până la care contribuabilii persoane fizice trebuie să își îndeplinească obligațiile declarative și de plată a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, ar putea genera un blocaj în ceea ce privește îndeplinirea acestor obligații fiscale și ar putea crește riscul neconformării de către contribuabilii care au obligația să completeze și să depună, până la data de 25 mai 2020 formularul – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice;

neintroducerea prorogării termenului până la care se depune formularul – Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și formularul 230 – Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, ar conduce la diminuarea fondurilor atrase de entitățile nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private.

Primăriile pot reduce impozitul pe clădiri

O serie de alte prevederi importante ale proiectului de ordonanță de urgență vizează reduceri la plata impozitului pe clădiri. Astfel, primăriilor li se îngăduie să reducă impozitul pentru clădirile de birouri sau spații comerciale cu o cotă între 15% și 25%, indiferent dacă sunt în în folosința economică a proprietarilor sau au fost date în închiriere. Reducerile se pot acorda până la data de 14 august însă trebuie să vizeze strict perioada stării de urgență.

Proprietarii clădirilor trebuie să probeze că activitatea economică pe care o desfășurau în respectivele imobile a fost întreruptă complet pe durata stării de urgență, ca urmare a prevederilor legale impuse în această perioadă. Pentru ca această reducere de impozit să poată fi acordată celor care au închiriat spații din clădirile pe care le dețin trebuie să fie îndeplinite, cumulativ, două condiții de către proprietari:

a) au renunțat la cel puțin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii, stabilită conform prevederilor contractuale, pe perioada pentru care s-a instituit starea de urgență;
b) cel puțin 50% din suprafețele totale deținute și afectate activităților economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosință a clădirilor respective au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică.

În cazul în care a fost plătit deja impozitul pe clădiri aferent anului în curs, proprietarii pot depune cereri de recalculare a impozitului până la data de 30 septembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: