Sport

EXCLUSIV / Hănescu are încredere în Halep! “În 2015 poate cîştiga Roland Garros”

FANATIK.RO a vorbit cu cel mai important jucător român de tenis din ultimii ani, Victor Hănescu. Aflat în această perioadă la Miami, unde se pregăteşte pentru noul sezon, jucătorul a povestit...
12.12.2014 | 15:29
EXCLUSIV  Hanescu are incredere in Halep In 2015 poate cistiga Roland Garros

FANATIK.RO a vorbit cu cel mai important jucător român de tenis din ultimii ani, Victor Hănescu. Aflat în această perioadă la Miami, unde se pregăteşte pentru noul sezon, jucătorul a povestit despre planurile sale, despre noul antrenor al Simonei Halep şi despre posibilitatea ca românca să ia un Grand Slam.

“Trebuie să avem încredere în Ioniţă”

Ce planuri ai pentru 2015?

– Doresc să revin în top. Momentan sînt la Miami, mă bucur de o scurtă vacanţă, după care reîncep pregătirea. În curînd voi începe aici antrenamentele fiindcă îmi doresc din tot sufletul şi sînt convins că pot obţine din nou rezultate majore. Mă bucur că am aici în America familia, pentru că astfel pot petrece mai mult timp cu fiul meu, Luca şi cu soţia Andreea.

Simona Halep are un nou antrenor, Victor Ioniţă. Crezi că este pregătit pentru a antrena o jucătoare de locul 3 WTA?

– Din moment ce Victor Ioniţă a fost preferatul staff-ului Simonei, care este susţinută de doi oameni cu un background impresionant, cred că este o decizie care a fost îndelung gîndită. Ori Victor Ioniţă a pregătit-o şi pe Sorana Cîrstea. Şi nu trebuie să uităm că ascensiunea Simonei în tenisul mondial se datorează unor antrenori români. Aşa că trebuie să avem încredere în Victor Ioniţă.

Ce şanse are Simona să câştige un Grand Slam în 2015?

– Din punctul meu de vedere cred că Simona va cîştiga un turneu de Mare Şlem în sezonul următor. La Turneul Campioanelor a spart deja o barieră şi a învins-o pe Serena Williams, aşa că din punct de vedere psihologic nu cred că mai are nici un fel de blocaj. Anul trecut a ajuns în finala la Roland Garros, se simte excelent pe zgură, iar la anul cred că se poate impune acolo.

Ce crezi că nu a mers în relaţia Simonei cu Wim Fissette?

– Din cîte ştiu, cei doi aveau un contract pe o perioadă determinată aşa că nu înţeleg de ce s-a creat o adevarată telenovelă în jurul acestui subiect.

“Mizez pe Marius Copil!”

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai din tenis?

– Sînt multe, de care îmi amintesc cu drag în cei 14 ani de carieră la profesionişti. Printre ele, îmi aduc aminte cu plăcere de finala cîştigată la Gstaad. Nu pot sa uit nici sezonul 2005 cînd am ajuns în sferturile de finală la Roland Garros.

10845907_618510784943182_8498220957227678742_n

Dacă ai avea de ales între un Grand Slam cîştigat şi Cupa Davis, ce ai alege?

– Ambele sînt trofee la care orice sportiv visează, însă atunci cînd vorbim de un Grand Slam e vorba despre ceva unic. Orice tenismen îşi începe cariera gîndindu-se că într-o zi va cîştiga o asemenea competiţie. Timp de 13 ani am jucat sub culorile Romaniei în Cupa Davis, iar aceste momente nu se compara cu nici un alt eveniment din cariera mea. Au fost sentimente pe care nu le poti trăi decît la naţională.

Are şanse România să facă o figură frumoasă în Cupa Davis, la anul?

– Avem o echipă tînără care merită toată încrederea. Sînt convins că actualul grup va reuşi să aibă o reprezentaţie bună în faţa echipei din Israel.

Care este speranţa numărul 1 a ţării?

– În momentul de faţă, dacă mă uit la rezultate, mizez pe Marius Copil. A arătat că poate oricînd să devină un lider. Sper că în sezonul viitor să reuşească şi să facă o figură frumoasă pentru că drumul lui în tenis de abia acum începe.

1620734_612345512226376_8799799306799728522_n

“Construiesc o Academie de Tenis”

Cum îşi petrece Victor Hănescu o zi normală?

– (Rîde) Înainte de a fi sportiv sînt om. Chiar dacă nu am antrenamente mă trezesc foarte devreme pentru că aşa este obişnuit organismul meu. Iau micul dejun care conţine multe fructe, iar apoi stau cu familia mea. Încerc pe cît posibil să mă împart celor dragi în timpul liber, pentru că astfel de momente în familie sînt unice. Îmi place să fac mişcare. În funcţie de timp, ies la film, la teatru, citesc, fac vizite, ajut la gătit sau urmăresc diverse documentare care îmi antrenează mintea.

haneeee

Federer sau Nadal?

– Nu ştiu pe care să îl aleg. Amîndoi sînt jucători de top, de calibru foarte înalt. Am avut ocazia să îi cunosc pe amîndoi pe teren şi am avut cîte ceva de învăţat din jocul fiecăruia. Sînt nişte nume de referinţă în tenisul mondial, dar totuşi dacă ar trebui să aleg, aş opta pentru Federer. Spun asta pentru că Federer este deţinător al recordului pentru cele mai multe victorii în turnele de Grand Slam şi în Turneul Campionilor si are un stil de joc foarte elegant.

Ai de gînd să rămîi în tenis după ce te retragi sau vrei să îţi deschizi o afacere care nu are treaba cu tenisul?

– Vreau să rămîn în acest domeniu. Tenisul este extrem de important pentru mine. Gîndeşte-te că mi-am dedicat mai mult de jumătate din viaţă acestui sport. Demarez un proiect prin care să construiesc o Academie de Tenis. Am în cap de foarte mult timp acest proiect, dar încă mai aştept să încep lucrările în acest sens. Momentan, vreau să mă axez pe joc, să fac lucruri minunate pentru pasionaţii sportului alb. Sînt mii de copii care nu au condiţii să practice acest sport, care sînt talentaţi. Tenisul, pe lîngă faptul că e un sport frumos, e şi foarte costisitor. Eu ştiu cel mai bine lucrurile acestea, fapt pentru care îi voi ajuta pe micuţi să aibă ocazia să scrie istorie în tenisul românesc,