EXCLUSIV / Iată televiziunile unde vedem Liga 1 din vară!

Cristi Coste   
în Special Fanatik
17/03/2014, 01:45
EXCLUSIV / Iată televiziunile unde vedem Liga 1 din vară!

Week-end-ul a adus ultimele clarificări vizavi de unul dintre subiectele cele mai fierbinţi şi, bineînţeles, cele mai comentate în ultimele zile din fotbalul românesc. Unde va vedea microbistul român meciurile din Liga 1 începînd din vară, pentru următorii cinci ani? În exclusivitate, FANATIK.RO vă oferă răspunsul la această întrebare! Iar lămuririle au venit dinspre Cluj, acolo unde sîmbătă noaptea, Arpad Paszkany, patronul celor de la CFR Cluj, dar şi al unui trust de presă care include două televiziuni, a dat o mega-petrecere de adio!

Petrecere de adio pînă la 6 dimineaţa

Despre ce este vorba? La hotelul Granata din Cluj, Arpad Paszkany i-a invitat pe toţi cei 360 de angajaţi ai celor două televiziuni ale sale, Look TV şi Transilvania Live. Motivul a fost un mesaj de mulţumire în primul rînd, dar şi de „la revedere” al patronului pentru foştii săi colaboratori, aceştia fiind anunţaţi oficial că ambele televiziuni au fost cumpărate de Intel Sky Broadcast, exact aceeaşi firmă din Malta care acum cîteva săptămîni dăduse lovitura şi achiziţionase drepturile pentru Liga 1 din România. Petrecerea a durat pînă în jurul orei 6 a dimineţii de duminică, însuşi patronul CFR-ului plecînd printre ultimii.

Suma tranzacţiei: 8 milioane de euro!

FANATIK.RO a aflat că suma pentru care Arpad Paszkany s-a despărţit de cele două televiziuni este în jurul a 8 milioane de euro. Look TV şi Transilvania Live au fost cumpărate de Intel Sky Broadcast, firma care a achiziţionat drepturile TV ale Ligii 1 pentru următoarele cinci sezoane, informaţie pe care FANATIK.RO v-a oferit-o în exclusivitate în urmă cu cîteva zile, tot atunci cînd v-am dezvăluit şi faptul că Intel Sky va cumpăra de la Paszkany cele două televiziuni pentru a difuza partidele din Liga 1. În costul tranzacţiei a intrat şi toată partea tehnică, studiouri, regie de emisie, regie de montaj, maşini, camere, etc.

Vor deveni Look TV şi Look Plus

Interesant, că oamenii care manageriază această firmă sînt englezi, şi nu ruşi cum au lăsat de înţeles cei de la Liga lui Gino Iorgulescu, forul care a încredinţat drepturile TV pentru sezoanele 2014-2019. Proprietarii lui Intel Sky fac parte dintr-un consorţiu-gigant, de sorginte britanică, şi mai au afaceri în domeniul imobiliarelor, agriculturii şi drepturilor de transmisie ale altor competiţii mondiale, cum ar fi de exemplu baschetul. Cum au ajuns să se orienteze spre România? Pur şi simplu, a fost o chestiune de noroc pentru fotbalul românesc. Intel Sky avea banii pregătiţi pentru campionatul Ucrainei, iar a doua opţiune în Est era Rusia. Totul s-a prăbuşit din cauza situaţiei instabile, chiar dramatice, din cele două ţări, astfel încît a rămas soluţie România. Cele două televiziuni vor fi rebranduite, informaţiile FANATIK.RO fiind că ele se vor numi Look TV şi Look Plus. Acestea sînt cele două televiziuni pe care microbistul român va putea viziona partidele din Liga 1 începînd din sezonul viitor.

Cupa Ligii va avea premii de 500.000 de euro

În deal-ul dintre LPF şi Intel Sky Broadcast Limited s-a discutat nu doar despre cei cinci ani de preluare a drepturilor TV pentru Liga 1, din vara lui 2014  pînă în 2019 (minimum 33,6 milioane de euro pe sezon, aşa cum au fost datele financiare în contractul anterior), ci şi despre organizarea Cupei Ligii, care va aduce alţi bani. LPF va primi suplimentar de la Intel Sky 1.000.000 de euro pe sezon pentru noua competiţie, care se inspiră după modelul englez. Această Cupă a Ligii, în noul format, va debuta în vara lui 2015 şi va avea premii în valoare totală de 500.000 de euro. La Cupa Ligii vor participa doar echipele din primul eşalon din România.

Şase meciuri pe Look, restul la alte televiziuni, după „reţeta HBO”

Toate cele 9 partide ale fiecărei etape vor putea fi urmărite pe Look TV sau Look Plus. Dar cum îşi vor recupera banii englezii de la Intel Sky? E vorba totuşi de 33,6 milioane de euro pe an, pentru cinci sezoane, în total peste 165 de milioane de euro! Simplu: totul se va face după reţeta HBO. În acest moment, dacă eşti abonat la orice reţea de cablu, indiferent că este RCS sau UPC, şi vrei să vezi şi filmele de pe HBO, plăteşti lunar suplimentar! La fel se va proceda şi cu Look TV şi Look Plus. Intel Sky va negocia cu absolut toţi operatorii importanţi din România, RCS, UPC, Orange, Dolce, etc., iar abonaţii care vor dori să vadă fotbalul românesc vor plăti lunar în plus faţă de pachetul de bază. Avantajul major este că Liga 1 se va vedea peste tot în România, nu cum este acum cînd, de exemplu, UPC cu 35 la sută acoperire naţională nu are în portofoliu confruntările din campionatul nostru. Dar se mai analizează un aspect. Ca un număr de maximum trei-patru meciuri pe rundă să fie transmise de Look în paralel cu un alt post de televiziune, acest post urmînd să plătească bani grei pentru acest serviciu premium. Este modelul după care funcţionează în prezent, spre exemplu, înţelegerea dintre Digi Sport şi Dolce Sport, care-şi împart cheltuielile, în ceea ce priveşte meciurile din campionatul italian, cea dintre DigiSport şi TVR1 în privinţa partidelor din Liga Campionilor sau cea recentă dintre Eurosport şi Dolce Sport pentru Premier League. Cu alte cuvinte, cele două posturi Look vor avea 5-6 meciuri doar ale lor, în exclusivitate, iar celelalte trei-patru le vor transmite în paralel cu o altă televiziune, gen Digi Sport sau TVR 1.

CULISE

Gino a mai negociat cu doi „greuceni”!

Înainte de a bate palma cu cei de la Intel Sky Broadcast Limited, preşedintele Ligii, Gino Iorgulescu, a mai negociat cu alţi doi parteneri, a aflat FANATIK.RO. Primul dintre cei doi a fost Sport Five, o agenţie extrem de cunoscută în fotbalul european şi care în 2012 a organizat la Bucureşti partida amicală dintre Dinamo şi Barcelona. Al doilea partener cu care Iorgulescu a discutat preluarea drepturilor TV pentru Liga 1 este Discovery Communications, care în luna ianuarie a acestui an a devenit acţionar majoritar (51 la sută din acţiuni) al grupului Eurosport. În cele din urmă, şeful Ligii a ajuns la soluţia Intel Sky, care a preluat de la Paszkany cele două posturi TV pe care românii vor vedea din vară Liga 1.

BUSINESS

Paszkany îşi investeşte milioanele în Dubai

Arpad Paszkany este decis să schimbe aria de „acoperire” a unora dintre afacerile sale, îndepărtîndu-se încet-încet de fotbal, lucru pe care l-a şi anunţat zilele trecute. Şi cu cele 8 milioane de euro în vistierie, pe care le obţine din vînzarea către Intel Sky a celor două televiziuni, patronul de la CFR Cluj s-a decis să investească în Dubai. Iar domeniul este cel al imobiliarelor. „Dubai este noua mea destinaţie de business. Acolo văd potenţial şi deschidere. Acolo, investiţiile în imobiliare sînt lichide, în maxim 30 de zile poţi să îţi vinzi proiectul dacă vrei să bagi bani în altceva”, a declarat patronul ardelean pentru Ziarul de Cluj.

Voi vinde canalele mele de televiziune pentru că ei (n.a. – Intel Sky) au nevoie să descarce drepturile de televizare pe care le-au cumpărat. Nu vor mai fi posturile mele, vor fi ale dînşilor. Banii respectivi nu reprezintă un efort financiar pentru ei” (Arpad Paszkany)

Închide ×