News

Ce au hotărât judecătorii în legătură cu firma lui Ioan Crișan, afaceristul din Arad ucis de o bombă. Detalii exclusive din proces

Firma lui Ioan Crișan întâmpină dificultăți financiare, la nici un an de la atentatul cu bombă în care afaceristul din Arad și-a pierdut viața. Ancheta morții sale este condusă de Parchetul General.
09.03.2022 | 09:29
Ce au hotarat judecatorii in legatura cu firma lui Ioan Crisan afaceristul din Arad ucis de o bomba Detalii exclusive din proces
Moartea lui Ioan Crișan, afaceristul din Arad ucis de o bombă, este în continuare învăluită în mister
ADVERTISEMENT

Moartea afaceristului arădean Ioan Crișan a șocat România pe 29 mai 2021. În acea zi de sâmbătă, la 7 dimineața, mașina în care se afla bărbatul de 66 de ani a explodat în parcarea unui supermarket din centrul Aradului, incidentul fiind surprins și de o cameră fixă montată în zonă.

Surse din cadrul anchetei au dezvăluit că explozia s-ar fi declanșat în momentul în care Crișan a pornit motorul mașinii. Aceleași surse au relatat că s-au descoperit urme de explozibil pe bancheta din spate a autoturismului, detaliu ce a alimentat speculațiile că un dispozitiv acționat de la distanță ar fi provocat explozia.

ADVERTISEMENT

Ancheta morții lui Ioan Crișan bate pasul pe loc

Imediat după tragedie, în presă s-a scris că Ioan Crișan ar fi fost, de mai mulți ani, un colaborator zelos al polițiștilor, oferindu-le acestora informații despre contrabandiștii de țigări care acționează în zona de la granița de Vest a României. Astfel, o variantă luată în calcul a fost aceea că atentatul ar fi fost comandat din afara țării, cel mai probabil din Serbia.

Cu toate acestea, la aproape 10 luni de la moartea lui Crișan, ancheta bate pasul pe loc. Autoritățile au comunicat că exclud un atac terorist, dar apoi nu au mai fost oferite alte detalii. La Arad s-a deplasat Lucian Bode, ministrul de Interne. “Noi, Ministerul Afacerilor Interne, suntem implicaţi pentru a sprijini această anchetă cu structuri de la toate direcţiile, astfel încât, în cel mai scurt timp, autorul, autorii să fie traşi la răspundere”, declara Bode.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au verificat lista convorbirilor telefonice ale lui Crișan, au audiat familia si alte persoane apopiate de acesta, au promis că vor verifica firmele care comercializează explozibil și au sigilat casa lui Crișan din Arad. Cu toate acestea, investigațiile pare că s-au împotmolit, deși cazul au fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică.

Ioan Crișan deținea o fermă piscicolă

În acest moment se știe doar că Parchetul face cercetări pentru omor calificat cu premeditare. Disperată că autoritățile nu avansează cu cercetările, fiica lui Ioan Crișan, Laura, a declarat pentru Antena 3 că plănuiește să angajeze o echipă de avocați care să monitorizeze mersul anchetei penale. ”Așa nu se mai poate!”, a spus Laura, care a mai mărturisit: ”Tata nu a primit niciodată mesaje de amenințare”.

ADVERTISEMENT

Una din afacerile lui Ioan Crișan era o fermă de somn african, amenajată în apropiere de Arad, în interiorul unei foste fabrici de cânepă. De altfel, anchetatorii au efectuat percheziții și la ferma piscicolă de la Iratoșu. Afacerea cu somn se derula prin intermediul firmei Crimatex SRL, pe care Crișan a înființat-o încă din 1994.

Potrivit FANATIK, în ultimii ani, firma lui Crișan a avut dificultăți financiare, acumulând datorii și la diverși furnizori, parteneri de afaceri sau persoane fizice. După decesul lui Ioan Crișan, acestea din urmă nu și-au mai recuperat banii de la firmă, intrând și ele în incapacitate de plată. În consecință, o companie specializată în recuperarea datoriilor de la debitorii persoane fizice s-a îndreptat către firma lui Crișan, care a figurat ca ”terț poprit” în dosar.

ADVERTISEMENT

Firma lui Ioan Crișan avea datorii de peste 700.000 lei

Poprirea reprezintă blocarea contului bancar, atunci când există datorii la anumite instituții. Un astfel de dosar, înregistrat pe 29 octombrie 2021, la 5 luni de la decesul lui Crișan, s-a încheiat recent la Judecătoria Arad. Astfel, în februarie 2022, s-a hotarât ca firma lui Crișan, în calitate de terț poprit, să plătească creditorului o sumă de aproximativ 10.000 de lei.

“Obligă terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei de 10.739,78 lei, sumele pe care le datorează debitorului, în limita prevăzută de art. 729 C.pr.civ. Poprirea se validează atât asupra sumelor scadente, cât şi asupra sumelor ce vor fi scadente în viitor”, se arată în verdictul judecătorilor, informează FANATIK.

Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, valabile pentru anul fiscal 2020, firma lui Ioan Crișan a avut o cifră de afaceri de 3.095.658 de lei și un profit net de 57.164 de lei. La finalul lui 2020, Crimatex SRL figura și cu datorii totale de 737.762 de lei.

 

ADVERTISEMENT