News

Exclusiv. Irina Tănase: “Liviu Dragnea are probleme de sănătate în închisoare.” Acuzele avocatului: “ANP îl ţine blocat în celulă de 97 de zile!”

30.09.2020 | 18:48
Exclusiv Irina Tanase Liviu Dragnea are probleme de sanatate in inchisoare Acuzele avocatului ANP il tine blocat in celula de 97 de zile
Exclusiv. Irina Tănase: "Liviu Dragnea are probleme de sănătate în închisoare." Acuzele avocatului: "ANP îl ţine blocat în celulă!"
ADVERTISEMENT

Liviu Dragnea se află într-o situație delicată din cauza stării de sănătate, după ce a prezentat dureri insuportabile la coloana vertebrală. Dezvăluirea a fost făcută, în exclusivitate pentru FANATIK, de iubita fostului politician,  Irina Tănase.

“I s-a făcut un RMN la coloană, a fost văzut de medici, iar acum urmează aceste programe de recuperare care îl vor ajuta să scape de dureri. Pentru a vedea exact dacă are nevoie de operație trebuie să i se facă analize mai amănunțite”, a declarat Irina Tănase, logodnica politicianului, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

De asemenea,  în urma demersurilor făcute de avocata politicianului, la sesizarea familiei, fostul șef PSD a început să primească îngrijiri medicale la două săptămâni după decizia instanței.

Liviu Dragnea, probleme cu coloana. Irina Tănase: “De luni, face fizioterapie şi kinetoterapie în închisoare”

Astfel, Dragnea a început în închisoare fizioterapia și kinetoterapia, tratamente care îl vor ajuta să scadă intensitatea durerilor provocate de coloana vertebrală.

ADVERTISEMENT

„De luni, practic, Liviu a început tratamentul cu fizioterapie și kinetoterapie. Din fericire, măcar acest lucru este posibil”, a dezvăluit Irina Tănase.

Conform avocatului lui Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților este în continuare sancționat disciplinar și nu are voie să iasă din celulă mai mult de o oră pe zi, deși Instanța a constatat că i s-a încălcat dreptul la muncă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva luni, Liviu Dragnea a fost sancționat după ce, la mijlocul lunii iunie, a oferit un interviu, pe Skype, fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, în care a dat detalii despre situația lui în penitenciar.

În urma acțiunii fostului șef PSD, președintele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a hotărât să-l sancționeze disciplinar pe Liviu Dragnea, căruia i s-a refuzat dreptul la muncă pe o perioadă nedeterminată, dar și dreptul la vizite, pachete cu hrană și alte necesități pentru o lună de zile.

ADVERTISEMENT

Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea: “Avem decizie că i se încalcă dreptul la muncă, şi, totuşi, este în continuare blocat în celulă!”

În urma demersurilor juridice, fostul președinte al Camerei Deputaților a câștigat dreptul la muncă în închisoare, după ce instanța a constatat că i s-a încălcat acest drept, dar și reducerea perioadei pentru vizite și pachete la 2 săptămâni.

Conform spuselor avocatului său, Liviu Dragnea este în continuare ținut închis în celulă 23 de ore pe zi, cu o oră pauză în care este scos în curtea penitenciarului.

Decizia instanței ca Liviu Dragnea să aibă din nou dreptul la muncă a fost publică pe 15 septembrie, practic, în urmă cu 2 săptămâni, însă, în continuare, este ținut 23 de ore pe zi în celula sa de la Rahova. O sesizare în ceea ce privește situația fostului șef PSD a fost făcută și de către Avocatul Poporului.

„Situația este următoarea: nu i s-a spus nici ba, nici da, Avem decizia instanței. Penitenciarul așteaptă și nu se ia nicio măsură, nicio decizie. Am transmis o citare de întrevedere, să discutăm pe tema în sine care ar fi soluțiile, până la urmă, i-au fost îngrădite drepturile. Să găsească o variantă penitenciarul. Programul de audiențe este marțea, asta a fost răspunsul lor. 

Instanța a constatat ca i-a fost îngrădit dreptul la muncă. Conform legii, deținuților li se aplică o sancțiune disciplinară dacă nu respectă legea. Lui i s-a aplicat interdicția de a primi și a cumpăra bunuri. Există în lege și sancțiunea de retragere a dreptului la muncă, dar nu mai mult de 30 de zile. În cazul domnului Liviu Dragnea, au aplicat o decizie a directorului ANP din 2017 în care în mod total nelegal se stabilește că directorul și cei însărcinați cu problema asta pot lua ca măsură administrativă întâi oprirea și apoi retragerea de la muncă a unui deținut. Problema este perioada, pentru că în decizia penitenciarului nu se prevede un termen anume pentru care conducerea Rahova să retragă omul de la muncă o lună, așa cum prevede legea, ori asta dă naștere unor abuzuri imense”, a declarat Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, pentru FANATIK.

“Lui Liviu Dragnea i s-au umflat genunchii în celulă! RMN-ul a fost făcut la 4 săptămâni distanţă de la solicitare”

Problemele de sănătate ale lui Liviu Dragnea au survenit și din cauza faptului că nu are activitate și este forțat să stea fără să depună efort.

„Și dreptul la sănătate i-a fost încălcat, el nu a fost dus la Spitalul Foișor pentru investigațiile necesare, are probleme lombare și cervicale cu hernii, și din cauza faptului că nu a avut posibilitatea să se miște i s-au umflat genunchii și a cerut să fie dus la un RMN și a fost dus după 4 săptămâni. Din 26 iunie este blocat in celulă”, a conchis avocata lui Liviu Dragnea.

În continuare, deși a câștigat în instanță dreptul de a munci, Liviu Dragnea nu beneficiază de acest drept, iar ANP a justificat decizia, spune avocatul fostului şef al PSD, prin faptul că ”nu are putere de lege şi care adaugă la lege în mod nepermis și care prevede că nu pot fi folosiţi la muncă deținuţii care sunt sancționaţi disciplinar”.

Conform legii, deținuții pot cere eliberare condiționată pe baza zilelor muncite în penitenciar. Pentru că Liviu Dragnea este ținut în celulă fără drept la muncă de mai bine de 3 luni, acesta nu va putea cere dreptul de a ieși pe eliberare condiționată în luna ianuarie, ci abia în luna martie sau aprilie.

Fostul lider PSD, condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, pe 27 mai 2019, în dosarul DGASPC Teleorman – angajări fictive. Fostul șef PSD, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al DGASPC Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții, în perioada iulie 2006–decembrie 2012, Liviu Dragnea,

„În realitate, cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”, se arată în rechizitoriul DNA.

În 22 aprilie 2016 Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani, în dosarul „Referendumul”, însă procurorii DNA au cerut magistraților ÎCCJ trei și cinci ani de închisoare cu executare.

„Cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit anchetatorilor, Dragnea ar fi fost susținut în fraudarea referendumului de 74 de președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt. După condamnarea în dosarul angajări fictive, condamnarea din dosarul Referendumul a fost anulată.

ADVERTISEMENT