News

Jandarmerița din Vatra Dornei acuzată că a ucis un bărbat cu un spray paralizant, aproape de sentință. Detalii exclusive din dosar

Dosarul jandarmeriței din Vatra Dornei care a fost acuzată că a ucis un om pulverizându-i un spray paralizant de la o distanță mică se apropie de final.
02.02.2022 | 08:01
Jandarmerita din Vatra Dornei acuzata ca a ucis un barbat cu un spray paralizant aproape de sentinta Detalii exclusive din dosar
Jandarmerița din Vatra Dornei a fost condamnată pe fond la 2 ani și 7 luni cu suspendare
ADVERTISEMENT

Jandarmerița din Vatra Dornei acuzată că a ucis un bărbat, în 2019, pulverizându-i gaz paralizant în figură se va prezenta pe 23 februarie la Curtea Militară de Apel București, acolo unde va încerca să-și susțină nevinovăția în legătură cu acuzațiile de ucidere din culpă. Pe fond, femeia a fost condamnată la 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendare. Atât ea cât și procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, dar și rudele bărbatului, au făcut apel.

Sergent Major Ana Maria Florescu a fost singurul jandarm (din cei trei care au participat la acțiune) trimis în judecată după o intervenție în forță asupra unui bărbat bănuit că ar fi fost pedofil. Asta în ciuda faptului că în urma anchetei a reieșit că inhalarea de gaz lacrimogen nu a fost singura cauză a decesului, iar acesta s-a produs și datorită imposibilității ”expansiunii normale a toracelui”, datorate presiunii la care a fost supus de către ceilalți jandarmi.

ADVERTISEMENT

”Infarctul entero-mezentretic total s-a produs prin inschiemia prelungită entero-mezentrtică, consecință a unui stop cardio-respirator. Stopul cardio-respirator este consecința unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen agravată de contenția fizică la care a fost supus sus-numitul”, se arată în certificatul medico-legal atașat la dosar, informează FANATIK.

Jandarmerița din Vatra Dornei a fost pusă sub acuzare și trimisă în judecată pentru mai multe infracțiuni: purtare abuzivă, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, ucidere din culpă și sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri. Ancheta a dovedit că Ana Maria Florescu a folosit ”în mod nelegal un spray lacrimogen personal și neautorizat”, care nu mai era în dotarea Jandarmeriei Române.

ADVERTISEMENT

A pulverizat spray-ul paralizant de aproape din cauza ”stării de agitație și nervozitate”

În fața instanței, jandarmerița a declarat că spray-ul lacrimogen a fost primit de la soțul ei, care-l cumpărase ”din comerț”, în scop de autoapărare. Ea spune că avea ambele spray-uri la ea și că nu și-a dat seama pe care l-a folosit și nici nu a putut aprecia distanța de la care l-a pulverizat din cauza ”stării de agitație și nervozitate”.

”Astfel, sg. maj. Ana Maria Florescu susține că a folosit spray-ul iritant lacrimogen asupra acelui bărbat, fără să poată aprecia distanța la care l-a folosit, întrucât era într-o stare de agitație și nervozitate. Sg. maj. Ana Maria Florescu susține că în momentul în care a ajuns la sediul unității a predat materialele, moment în care și-a dat seama că a avut asupra sa două spray-uri.

ADVERTISEMENT

În continuare se susține că lt. col. A.A. a chemat-o în birou și a încercat s-o liniștească, ocazie cu care sg. maj. Florescu Ana Maria susține că i-a povestit ce s-a întâmplat, spunându-i totodată că a avut de fapt două spray-uri la această misiune, unul personal și unul din dotare și că nu mai știe pe care l-a folosit”, se arată în dosar, conform FANATIK.

Jandarmerița a fost colegă de serviciu cu victima

Instanța de fond a apreciat că există o legătură de cauzalitate între acțiunea femeii și moartea bărbatului, dar a considerat totuși că decesul a parvenit accidental și că jandarmerița a urmărit imobilizarea acestuia, nu provocarea unei suferințe.

ADVERTISEMENT

”Astfel, prin fapta intenționată prev. și ped. de art. 193 al. 1 Cod penal, de folosire a spray-ului iritant lacrimogen de către sg. maj. Florescu Ana Maria, prin pulverizarea gazului iritant lacrimogen de la mică distanță, de la maxim 20-30 de cm, de fața victimei.

Astfel s-au produs suferințe fizice victimei, și din culpa autorului s-a produs moartea acesteia, dovedindu-se că folosirea spray-ului iritant lacrimogen de către sg. maj. Florescu Ana Maria asupra lui Csapai Ioan, a condus la moartea victimei, existând o legătură de cauzalitate directă în acest sens între violențe și deces”, se mai arată în dosar.

Întrebată de avocatul părților civile cine crede că este vinovat pentru producerea acestui eveniment tragic, ea a declarat: ”Nu pot preciza în ce măsură, în reprezentarea mea, vina ar aparține unuia, altuia sau ambilor colegi ai mei”. Un alt aspect surprinzător care a reieșit din interogatoriu a fost aceea că jandarmerița din Vatra Dornei fusese colegă de serviciu cu victima sa.

”Întrebare avocat părți civile: A cunoscut personal victima? Au lucrat împreună?

Răspuns: Într-adevăr, am lucrat înainte de a mă angaja în jandarmerie la Hotel B____ Calimani, unitate unde s-a stabilit că a lucrat și victima. Nu știu dacă în aceeași perioadă sau nu. Nu l-am remarcat. Personal, nu am mai fost implicată în conflicte de ordine publică cu victima până la acel moment, dar la ședințele operative rețin că era pomenit numele dumnealui de colegii care au avut probleme cu el”, se mai arată în dosar.

În cauză, au mai apărut suspiciuni legate de o încercare de ascundere a faptului că jandarmerița a folosit un alt spray lacrimogen decât cel din dotare, însă instanța a decis să claseze faptele, pe motiv că nu există dovezi concrete că ea sau un superior al ei ar fi încercat să comită o asemenea faptă.

Scena  filmată a devenit virală pe internet

În final, Ana Maria Florescu a primit o pedeapsă de 2 ani și 7 luni cu suspendare pentru trei capete de acuzare: ucidere din culpă, purtare abuzivă și port fără drept de obiecte periculoase. Ea ar urma să plătească despăgubiri de 125.000 de lei rudelor victimei, deși aceștia solicitaseră 250.000 de euro. Judecătorii au mai decis ca femeia să nu mai poată lucra timp de 3 ani în instituții publice, inclusiv în Jandarmerie.

Incidentul care a provocat moartea bărbatului s-a produs pe data de 19 iulie 2019, în cadrul unui eveniment public. La un moment dat, o fetiță a reclamat că un individ o privea insistent și nepotrivit, iar părinții acesteia au alertat jandarmii care au plecat în urmărirea acestuia.

Victima, Ioan Csapai, a fost prinsă, dar a opus rezistență, moment în care mai mulți jandarmi l-au imobilizat la pământ, cu mâinile legate la spate și a primit un jet de gaz iritant de la 20-30 centimetri, deși normele prevăd ca acesta să fie folosit la cel puțin un metru și jumătate. În urma intervenției brutale, bărbatul a decedat. Toată scena a fost filmată de un martor, imaginile fiind apoi distribuite prin rețelele de socializare.

 

 

ADVERTISEMENT