Sport

EXCLUSIV: Legea vaccinării obligatorii, pe masa comisiei de sănătate, după doi ani de aşteptare: “Se va readuce în discuţie la prima şedinţă”

EXCLUSIV Legea vaccinarii obligatorii pe masa comisiei de sanatate dupa doi ani de asteptare Se va readuce in discutie la prima sedinta
De ce legea vaccinării obligatorii așteaptă de peste doi ani votul comisiei de sănătate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Legea vaccinării obligatorii, adoptată de Senat în toamna anului 2017, stă de mai bine de doi ani blocată la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. FANATIK a discutat cu Florin Buicu (PSD), președintele comisiei și cu Florin Stamatian (PNL), membru în comisia de sănătate din Camera Deputaților, pentru a afla de ce nu există nici în acest moment un raport din partea comisiei, cât de importantă este o astfel de lege, dar și când intenționează parlamentarii din comisie să trimită legea spre aprobare.

De ce este nevoie de legea vaccinării obligatorii în România

Statul român este obligat, prin Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, să respecte “interesul superior al copilului”. În plus, interesul copilului reprezintă principiul fundamental al Legii nr.272/2004 privind protecția copilului și activitatea de a promova drepturile acestuia.

ADVERTISEMENT

Necesitatea unei astfel de legi vine și din faptul că România se confruntă în ultimii ani cu o scădere a vaccinurilor , iar cauzele sunt multiple: refuzul vaccinării, neprezentarea la vaccinare, lipsa de informare corectă, precum și numeroasele campanii antivaccinare.

În plus, s-a observat o dificultate tot mai mare în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinuri, cauzată fie de numărul mic de producători, fie de problemele de producție ce apar frecvent.

ADVERTISEMENT

La nivelul UE, din cele 28 state membre, în 11 vaccinarea este obligatorie, iar admiterea copilului într-o unitate de învățământ sau colectivitate este condiționată de prezentarea dovezii de vaccinare.

Țările din UE unde schema națională de vaccinare este obligatorie sunt: Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franța, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia și Malta

Actul normativ referitor la vaccinarea persoanelor din România prevede reglementarea activității de vaccinare a copiilor și adulților, pe durata vieții, cu scopul de a preveni și limita răspândirea unor boli transmisibile de la om la om.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform Art. 6, alin1., “vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV (Calendarul Național de Vaccinare), aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații oria unor grupuri de populație este obligatorie.”

În plus, în actualul proiect de lege care este blocat în Camera Deputaţilor, Ministerul Sănătății este obligat să “asigure și mențină permanent un stoc de rezervă de vaccinuri și consumabile cel puțin egal cu necesarul anual, cu termenul de valabilitate de minimum 18 luni; în caz de situații epidemiologice, vaccinul necesar se va folosi din stocul de rezervă cu obligația reîntegirii acestuia în temrn de 6 luni”, prevede art42, lit d.

ADVERTISEMENT

Adoptată în această variantă, legea ar face mult mai dificilă înscrierea la școală a copiilor nevaccinați, iar părinții ar trebui să facă dovada faptului că minorii nevaccinați pot prezenta reacții adverse la tipul de vaccin cu care trebuia imunizați.

În caz contrar, dacă schema de imunizare este incompletă, părintele își va lua angajamentul că minorul va fi vaccinat în decurs de maximum un an.

Importanța vaccinării obligatorii

FANATIK a obținut în exclusivitate declarații de la doi dintre deputații care fac parte din comisia de sănătate, pentru a stabili cât de importantă este legea vaccinării în România, dar, mai ales, de ce actul normativ se află pe masa comisiei, la mai bine de doi ani de la trimiterea acestuia de către senatori.

Astfel, Florin Stamatian (PNL) ne-a declarat că, din punctul lui de vedere,  “este foarte important ca cetățenii, mai ales copiii care merg în comunități, să fie imunizați și asta s-a făcut ani și ani de zile.

Poate că aici nu s-a discutat destul importanța vaccinării și nici nu au fost combătute zvonurile false.  Am fost și eu atacat de diverși oponenți care spuneau că sunt metale grele (nr. în vaccinuri), diverse exagerări care nu sunt adevărate.

Din punctul meu de vedere, pentru bolile clasice, ale copilăriei, trebuie neapărat să fie făcută vaccinare.”

Raportul comisiei, așteptat de peste doi ani

Suntem la sfârștitul lunii ianuarie 2020, iar legea vaccinării persoanelor din România se află pe masa comisiei de sănătate din Camera Deputaților din octombrie 2017.

“Legea a “stat” datorită nevoii de reglementare a obligativității vaccinării considerată ca și act medical. Legea drepturilor pacientului prevede că, pentru orice act medical, este nevoie de consimțământ informat.

Față de forma inițială depusă și aprobată de Senat au existat numeroase amendamente care au fost discutate cu specialiștii”, ne-a declarat Florin Buicu (PSD), președintele comisiei.

Florin Stamatian (PNL), membru al comisiei de sănătate, ne-a oferit un răspuns ușor diferit.

“Legea a stat blocată pentru că s-a considerat că nu este încă bine pregătit terenul. Eu sunt și pentru medicina preventivă, medicină care trebuie făcută prin educație la părinți…

Comisia nu poate să decidă fără să aibă o bază, o siguranță că nu apare o reacție intense… Eu am fost acuzat de mai multe ori de intransigență, așa că sunt învățat.”

Cu alte cuvinte, legea vaccinării nu a putut merge mai departe în Parlament întrucât un vaccin nu este încă văzut ca și act medical. În plus, un articol din legea drepturilor pacientului (art. 13 din Legea nr. 46/2003) prevede următoarele:

Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

Pe lângă asta, un membru al comisiei de sănătate mărturisește că, de nenumărate ori, s-a întâmplat ca mai mulți oameni să protesteze în fața comisiei față de noul proiect de lege ce presupune obligativitatea vaccinării în anumite situații.

“Nu există raport de la comisie pentru că a fost oarecum atemporizată toată treaba din cauza gândurilor legate de reacția populației.

Am avut până și pe culoarele Parlamentului oameni care stăteau cu diverse materiale în mână și încercau, pe tonuri destul de apăsate, să ne spună că nu-i bine”, ne-a mărturisit, în exclusivitate, Florin Stamatian (PNL).

Când va fi gata raportul comisiei pentru legea vaccinării

Potrivit președintelui comisiei de sănătate, data la care raportul va fi trimis către parlamentari este în continuare incertă.

“Ședința ordinară a Parlamentului începe în data de 3 februarie, dată după care poate fi stabilită data la care comisia pentru sănătate va dezbate și întocmi raportul care va merge spre plenul camerei Deputaților”, a spus Florin Buicu (PSD).

Și Florin Stamatian (PNL) ne-a declarat că are de gând să aducă din nou în discuție legea vaccinării la următoare întrunire a comisiei și speră că, de data aceasta, lucrurile se vor mișca mai repede.

“Eu sunt decis să re-ridic problema: ce facem? Nu sunt singurul decident, dar sunt convins că vor fi mai mulți pentru. Chiar și așa, urmează să vedem ce va întâmpla la punctul final, în Parlament. Oricum, eu sunt aproape convins că se va readuce în discuție.”

Pașii următori pentru legea vaccinării obligatorii în România

În cazul în care comisia de sănătate va conveni în urma dezbaterii  la un acord pe legea vaccinării persoanelor din România, procedura legislativă prevede întocmirea unui raport de către comisie și depunerea lui la plen.

Ulterior, va urma dezbaterea și votarea de către plen a legii (votul final din plen are loc de obicei în ziua de miercuri, dar o zi anume va fi stabilită după începerea sesiunii parlamentare).

În cele din urmă, legea vaccinării obligatorii va fi trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, în termen de maximum 20 de zile lucrătoare.

“În funcție de programul sesiunii ordinare care va fi stabilit după data de 3 februarie, această programare poate capătă și o dată aproximativă”, ne-a mai declarat Florin Buicu (PSD), președintele comisiei de sănătate din camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în ședința din 23 octombrie 2017. Președintele Senatului la acea vreme era Niculae Bădălău. După ce a fost trimisă comisiei de sănătate din Camera Deputaților, legea a fost adusă în discuție o singură dată, susține Florin Stamatian (PNL), membru al comisiei.

Dintre cei 19 membri ai comisiei pentru sănătate și familie, 10 sunt de la PSD, 4 de la PNL, 2 de la USR, 1 de la UDMR, 1 de la PMP și încă 1 neafiliat.

ADVERTISEMENT