Fotbal intern

Liga 1 s-ar putea suspenda din cauza epidemiei de coronavirus. LPF, FRF și reprezentanții televiziunilor discută în zilele următoare ce e de făcut. Ce soluție alternativă mai au șefii fotbalului | EXCLUSIV

02.03.2020 | 14:15
Liga 1 sar putea suspenda din cauza epidemiei de coronavirus LPF FRF si reprezentantii televiziunilor discuta in zilele urmatoare ce e de facut Ce solutie alternativa mai au sefii fotbalului  EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

LPF a convocat o celulă de criză din care mai fac parte reprezentați ai FRF și ai televiziunilor și care, zilele acestea, urmează să decidă un plan de măsuri, dacă epidemia de coronavirus se extinde în România.

Liga a inițiat demersul marțea trecută, cu o zi înaintea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) convocată de președintele Klaus Iohannis pe aceeași temă. Sursele FANATIK afirmă că din celula de criză care dezbate măsurile pe plan fotbalistic fac parte un reprezentant al LPF (directorul de competiții Eduard Alexandru), doi reprezentanți ai FRF (secretarul general adjunct Gabriel Bodescu și un medic) și câte un reprezentant al fiecărei televiziuni care transmite partidele din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Informația a fost confirmată oficial, pentru FANATIK, de secretarul general al LPF, Justin Ștefan: “Da, așa este, zilele următoare ne întrunim să discutăm ce e de făcut în continuare, dacă epidemia se extinde în România. Într-adevăr, una din variante este suspendarea competiției”.

Cele două măsuri avute în vedere dacă epidemia de coronavirus se extinde: meciuri fără spectatori sau întreruperea campionatului

Comisia va decide ce e de făcut dacă situația se agravează și epidemia de coronavirus – care a dus deja la moartea a mii de oameni, s-a extins în zeci de țări și a determinat autoritățile să anuleze sau să amâne numeroase competiții – devine periculoasă și în România.

ADVERTISEMENT

Două sunt măsurile de siguranță vizate, în principal, de această celulă de criză:
a) decizia de a se continua campionatul, dar meciurile să se joace fără spectatori,

  1. b) decizia de a se întrerupe de tot competiția.

Această a doua variantă va fi avută în vedere doar ca soluție extremă, dacă epidemia devine un pericol public și autoritățile medicale ale statului recomandă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Soluția amânării sau întreruperii campionatului este – din motive lesne de înțeles – neagreată. Televiziunile rămân fără cea mai intereresantă parte a campionatului, contractul cu LPF nu mai poate fi respectat (este, însă, vorba de o situație de forță majoră), nu e clar ce soluții se vor găsi pentru a se stabili campioana, echipele calificate în cupele europene și cele retrogradate.

Competițiile sportive, amânate sau puse sub semnul întrebării în întreaga lume

În China, țara unde a izbucnit epidemia cu noul virus, mai multe orașe au fost izolate de restul lumii, peste 50 de milioane de locuitori fiind în carantină. Activitatea industrială din întreaga țară a fost grav afectată, companiile de turism au anulat sejururile cu destinația China. Au fost suspendate pe termen nedefinit toate competițiile sportive.

ADVERTISEMENT

În ciuda tuturor măsurilor de precauție, virusul s-a răspândit cu repeziciune în zeci de țări din întreaga lume. În Europa, cea mai afectată este Italia, țară unde locuiesc peste 1.000.000 de români. Au fost anulate sau amânate numeroase meciuri din diverse competiții sportive, inclusiv Serie A la fotbal.

Situația infecțiilor cu noul coronavirus în România luni, 2 martie, ora 10.00

Partidele Dinamo – PSG, din optimile de finală ale Ligii Campionilor la handbal masculin, programate în intervalul 18-22 martie (turul) și 25-29 martie (returul), sunt acum sub semnul întrebării, federația europeană luând în calcul posibilitatea amânării acestora. Campionatul Mondial de haltere pentru juniori, care urma să se dispute la București între 14 și 21 martie, a fost deja anulat.

În România, luni, 2 martie, la ora 10.00, erau diagnosticate oficial 3 cazuri de infecție cu noul coronavirus, 52 de persoane în carantină și 8167 de persoane consemnate la domiciliu.

Conform datelor oficiale furnizate luni de Institutul Național de Sănătate Publică din România, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat, la nivel global, 2.019 cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus și 64 de decese. Dintre acestea, doar 202 cazuri noi au fost în China continentală, restul fiind în alte țări. Creșteri notabile ale incidenței îmbolnăvirilor s-au înregistrat în Coreea de Sud, Italia, Iran, Germania, Franța și Spania. Au fost raportate oficial primele cazuri în 4 noi țări: Cehia, Armenia, Indonezia și Republica Dominicană. Mai multe informații, pe site-ul oficial, AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: