News

Exclusiv. Ludovic Orban, după ce i-a cerut demisia lui Cîțu din fruntea PNL: ”Aș putea fi acel premier responsabil de care e nevoie”

Ludovic Orban a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, de actuala criză politică din România, fostul lider liberal fiind convins că, în aceste momente, este nevoie de un premier responsabil în fruntea statului în cel mai scurt timp cu putință.
20.10.2021 | 15:31
Exclusiv Ludovic Orban dupa ce ia cerut demisia lui Citu din fruntea PNL As putea fi acel premier responsabil de care e nevoie
Ludovic Orban ii distruge pe Florin Citu si Klaus Iohannis dupa ce criza guvernamentala pare sa devina de lunga durata Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

După ce Guvernul propus de Dacian Cioloș a căzut, la vot, în Parlament, adunând doar 88 de voturi dintr-un total de 234 necesare, Ludovic Orban i-a cerut, explicit, demisia din fruntea PNL lui Florin Cîțu. Mai mult, pentru FANATIK, fostul lider liberal a vorbit despre situația politică din România, recunoscând că ar accepta să fie premier, dar doar în anumite condiții.

Ludovic Orban cere plecarea lui Florin Cîțu și a echipei acestuia din fruntea PNL

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a spus, pentru FANATIK, că în această perioadă dificilă pentru România, atât politic, cât și din prisma crizei sanitare generate de valul 4 al pandemiei de coronavirus, este nevoie de un premier responsabil.

ADVERTISEMENT

”Eu aș putea fi acel premier responsabil de care este nevoie. Dar pentru asta trebuie să mă propună PNL și să mă desemneze Iohannis (râde în hohote, n. red.). În mod realist, doar dacă le vine mintea la cap se întâmplă asta, ceea ce nu prea pare”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, Ludovic Orban.

Mai mult, din nou, fostul lider liberal atrage atenția că statutul PNL îl îndreptățește să ceară funcția de prim ministru. ”La ora actuală, conform statutului PNL, candidatul la funcția de prim ministru sunt eu, conform deciziei Consiliului Național din 2019, atunci când era contracandidat Viorel Cataramă și am câștigat zdrobitor desemnarea”, explică Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Situația politică din România însă pare cu atât mai dificilă cu cât posibilitatea încropirii unei coaliții majoritare este greu de produs, atât pentru PNL, cât și pentru PSD. Iar situația dintre PNL și USR, principalii membri ai fostei coaliții de guvernare, pare dificilă, falia dintre cele două partide fiind adâncită de declarațiile războinice făcute de unii lideri liberali.

Ludovic Orban e convins că ar reface imediat coaliția de guvernare

După ce fosta coaliție de guvernare a fost rezultatul negocierilor dintre Ludovic Orban și liderii USR și UDMR, fostul lider liberal este convins că lucrurile ar putea fi, totuși, reparate în ciuda crizei politice apărute, susține el, din cauza lui Florin Cîțu și a lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

”Aș putea reface coaliția fără probleme. Sunt unul dintre puținii lideri politici care au păstrat relații decente cu partenerii de coaliție din USR, UDMR și minorități. Dar toți cei care sunt în conducerea PNL și l-au susținut vehement pe Florin Cîțu trebuie să își asume responsabilitatea și să plece odată cu el dacă mai vor să dea o șansă Partidului Național Liberal”, a mai spus Ludovic Orban pentru FANATIK.

De altfel, acesta este și motivul pentru care, public, Ludovic Orban i-a cerut demisia lui Florin Cîțu într-o conferință de presă în care a spus că și președintele Klaus Iohannis poartă vina crizei guvernamentale.

ADVERTISEMENT

„Solicit public demisia din funcția de președinte al PNL a lui Florin Cîțu. A demonstrat că nu are nici urmă de responsabilitate și este o frână evidentă în calea oricăror negocieri. Odată cu el ar trebui să plece acasă și toți cei care l-au susținut. Ar fi potrivit să cer și demisia președintelui Iohannis, dar nu o fac pentru că știu că o cer degeaba”, a spus Ludovic Orban.

Ce spune Ludovic Orban despre plecarea din PNL

Cu privire la o plecare din PNL, Ludovic Orban a fost evaziv, deși în declarațiile făcute de fostul lider liberal se sugerează o posibilă plecare din rândul partidului din care face parte de peste 30 de ani.

”Sunt categoric pentru o soluţie cât mai rapidă la criză, pe de altă parte, drumurile mele se despart de PNL dacă domnul Cîţu nu se duce acasă şi actuala conducere continuă să urmeze orbeşte ordinele de la Cotroceni”, a spus Ludovic Orban.

Cu toate acestea, întrebat de FANATIK dacă are în plan constituirea unei noi forțe politice de orientare liberală în care să i se alăture și cei care l-au susținut la congresul PNL din 25 septembrie, Ludovic Orban a fost criptic: ”Dacă am ceva de anunțat cu privire la un nou partid sau pe această temă o voi face atunci când se va întâmpla”.

Cu toate acestea, recunoaște Ludovic Orban, alegerile anticipate ar însemna, pentru el, dar și pentru alți membri vechi ai PNL, o adevărată excludere din Parlament.  Și nu doar din cauza procentelor în scădere pe care le înregistrează, în mai toate sondajele de opinie, PNL.

”Dacă ar fi alegeri anticipate, în situația de acum, la cât de răzbunători sunt cei care l-au sprijinit pe Cîțu, șansa, nu doar a mea, ci și a celor peste 50 de parlamentari care m-au susținut, de a fi pe listele PNL este egală aproape cu zero”, a spus, pentru FANATIK, Ludovic Orban.

Guvernul Cioloș a căzut în Parlament, dar a primit voturi și de la liberali

Propus ca premier de Klaus Iohannis, Danian Cioloș nu a reușit să strângă voturile necesare pentru a valida un guvern monocolor, compus din membrii USR, propunerea lui obținând doar 88 de voturi dintr-un minim necesar de 234. Interesant este însă că guvernul propus de USR a obținut mai multe voturi decât are, în Parlament, partidul, ieșind la iveală că sunt și liberali din gruparea lui Ludovic Orban care l-au susținut. Iar printre aceștia se numără și lideri liberali precum Violeta Alexandru sau Alexandru Kocsis.

Din acest motiv, imediat după ce a fost respinsă propunerea USR de a forma guvernul, Florin Cîțu a anunțat că demarează discuții cu toate partidele cu excepția AUR pentru a forma o coaliție care să asigure stabilitatea politică necesară.

„PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a precizat Florin Cîțu.

Cu toate acestea, după ce propunerile sale au fost respinse de Parlament, Dacian Cioloș, președintele USR a reiterat faptul că președintele PNL, Florin Cîțu nu va fi susținut pentru a redeveni premier al României, dar că discuțiile cu PNL sunt, totuși, posibile.

Ludovic Orban crede că Florin Cîțu e pericol pentru democrație

În momentul în care guvernul condus de Florin Cîțu a căzut prin moțiunea de cenzură susținută de PSD, USR și Aur, Ludovic Orban a vorbit, pentru FANATIK, despre pericolul pe care l-ar reprezenta Florin Cîțu pentru PNL.

”Conducerea PNL nu are nicio legătură cu ceea ce înseamnă PNL. Mai degrabă este un pericol pentru democrație și pentru români, este departe de ceea ce înseamnă liberalism”, a spus Ludovic Orban.

Cu toate acestea, la acea vreme, Ludovic Orban părea dispus să lucreze cu cei care l-au susținut pe rivalul său de la Congresul PNL din 25 septembrie, atunci când Florin Cîțu a câștigat președinția partidului susținut la modul evident de Klaus Iohannis.

”Ranchiunile personale nu mă afectează, indiferent de atacurile la care am fost supus. Aș colabora cu cei din conducerea PNL pentru a realiza obiectivele guvernării”, spunea, pe atunci, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT