News

Exclusiv. Meteorologii anunță primele temperaturi de 30 de grade. Când vine vara în România

04.05.2020 | 17:18
Exclusiv Meteorologii anunta primele temperaturi de 30 de grade Cand vine vara in Romania
ADVERTISEMENT

Anul 2020 este unul al recordurilor doborâte, după ce meteorologii ne-au declarat că am avut cea mai secetoasă lună aprilie. Totodată, ANM a anunţat că în zilele următoare  vine vara în România, temperaturile ajungând la 30 de grade.

Cea mai secetoasă lună aprilie din istoria măsurătorilor

Meteorologii au transmis, în exclusivitate pentru FANATIK, faptul că am avut cea mai secetoasă lună aprilie din istoria măsurătorilor din România.

ADVERTISEMENT

“Din ce se vede acum, aprilie 2020 ar fi pe primul loc. În 2014 mai fusese record, dar, într-adevăr, aceasta rămâne cea mai secetoasă, cel puțin din anii ’60 și până acum.

În mod normal, luna aprilie ar fi trebuit să aibă o medie a precipitațiilor de 51 de litri pe metru pătrat și am avut doar 13, deci de aproape 4 ori mai puțin.

ADVERTISEMENT

Până să înceapă ploile acestea de mai, aveam secetă în aproape toată țara, mai extinsă pe Moldova, Bărăgan și Dobrogea”, a declarat meteorologul de serviciu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Vara vine în România peste câteva zile

În ciuda fenomenelor extreme care au cuprins majoritatea țării în ultimele zile, meteorologii spun că ploile, chiar dacă uneori au fost sub formă de averse, au fost de bun augur pentru solul uscat.

ADVERTISEMENT

“Fenomenele acestea de instabilitate, cu ploi, vijelii, grindină, pot să producă pagube, dar în general mai ajută  agricultura, a mai refăcut un pic, pentru că nu au fost toate sub formă de aversă.

Mai avem până pe miercuri, joi, un alt episod de precipitații, în mare parte din țară, și normale și asociate cu descărcări electrice, cu instabilitate.

ADVERTISEMENT

Era mai bine dacă cădeau precipitațiile din februarie, martie, aprilie, pentru că erau mai liniștite, erau mai bune pentru agricultură, acum nu știm cât mai ajută, dar decât nimic e bine și așa”, a mai precizat meteorologul ANM, în exclusivitate pentru FANATIK.

După episodul acesta de precipitații, ANM anunță o altă schimbare a vremii, care va aduce în zona țării noastre temperaturi de vară, ce vor ajunge chiar și la 30 de grade, în anumite părți din România.

“Se vede în linii mari un puseu cald, ar fi câteva zile în care s-ar putea să se încălzească semnificativ, sunt șanse ca la începutul săptămânii viitoare să apară și valori în jur de 30 de grade, prin zonele de câmpie.

Este un puseu destul de scurt, de două zile, după care iar mai scad puțin temperaturile. În weekend și la începutul săptămânii viitoare se anunță însă temperaturi de vară, adică peste 25 de grade”, a spus meteorologul de serviciu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Totodată, specialistul  ANM ne spune să nu uităm că luna mai este marcată, în general, de instabilitate atmosferică, astfel încât, în perioada următoare, nu este exclus niciun scenariu.

“Mai se știe că este una dintre cele mai instabile luni de primăvară. Trebuie să fim puțin atenți, pentru că media pe săptămână nu spune clar, poate să se adune cantitatea estimată într-o săptămână din două-trei ploi, sau poate să fie o singură zi cu instabilitate, într-o după amiază se descarcă norul și asta a fost tot și, practic, ai secetă”, recunoaște reprezentantul ANM.

De altfel, meteorologul ne sfătuiește să consultăm în mod frecvent site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, întrucât acolo sunt postate cele mai noi atenționări cu privire la fenomenele meteo ce pot să apară în mod neașteptat.

“Când faci o prognoză dimineața, detaliată, poți să spui cum va fi, dar la punct fix poți să ai surprize. Cum este București de exemplu, depinde cum se dezvoltă norul, uneori se poate dezvolta doar pe un cartier, unde să plouă torențial, iar în celelalte să nu ai nimic.

Când apar, dăm now casting și spunem clar localitățile unde se petrec astfel de lucruri. Noi tot spunem că trebuie să urmărim pentru că acestea apar instant”, a mai declarat meteorologul ANM, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT
Tags: