News

Exclusiv. Mihai Chirica, primarul Iaşului, atac la adresa USR şi AUR: “Alianţa Ruşinii. Nu poţi să te faci frate cu dracul”

Primarul Iașului îl avertizează și pe Ludovic Orban că din scandalul politic cu Cîțu pierde PNL: ”Ar fi bine să ne oprim”
08.10.2021 | 18:32
Exclusiv Mihai Chirica primarul Iasului atac la adresa USR si AUR Alianta Rusinii Nu poti sa te faci frate cu dracul
Exclusiv. Mihai Chirica, primarul Iaşului, atac la adresa USR şi AUR: "Alianţa Ruşinii. Nu poţi să te faci frate cu dracul"
ADVERTISEMENT

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a comentat pentru FANATIK criza politică în care se află România după ce moțiunea de cenzură prin care Guvernul Cîțu a căzut a trecut cu 281 de voturi în Parlament.

Edilul orașului din Moldova critică înțelegerea pe care au făcut-o cei de la USR cu cei de la AUR, dar recunoaște că cea mai bună variantă este totuși să se reia negocierile cu USR și UDMR pentru formarea unui nou guvern, condus însă tot de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

”Alianța între USR ȘI AUR: Alianța Rușinii”

Sunt la fel de îngrijorat probabil ca orice alt român care studiază acest fenomen și îngrijorarea, să spunem, nu vine neapărat din această dispută politică care nici măcar nu mai este o dispută ideologică pentru că această alianță între USR și AUR aș numi-o foarte pe scurt: Alianța Rușinii. Nu poți să te faci frate cu dracul doar ca să treci puntea de fiecare dată și să spui că Machiavelli a avut dreptate.

Sunt niște lucruri pe care ni le-am asumat împreună și, dacă în Guvernul Cîțu din varianta dinainte de criză poate să îmi spună cineva din USR că USR-ul și-a făcut întotdeauna datoria cu adevărat într-o loialitate față de camarazii lor de luptă și mă refer la PNL și la UDMR și dacă poate să jure cu mâna pe sufletul lor cu adevărat, atunci eu îmi voi ridica pălăria toată viața mea, dar sunt convins că nu este așa și avem și argumente”, și-a început discursul Chirica.

ADVERTISEMENT

Edilul Iașiului, membru în PNL, explică de ce nu se pune problema ca liberalii, să facă un pas în spate în ceea ce privește propunerea ca Florin Cîțu să fie în continuare premier și de ce orice negociere între partidele care au fost la guvernare va trebui să se facă chiar cu prim-ministrul care a căzut după moțiunea de cenzură.

Această criză trebuie să înceteze de urgență printr-o reluare a negocierilor împreună cu USR, cu UDMR și cu minorități, într-o manieră cât se poate de cerebrală, în care nervozitatea legată de faptul că noi discutăm cu voi, dar nu cu Cîțu, nu își are loc dintr-un motiv. Nici noi nu putem spune vreodată că noi discutăm cu voi, dar nu cu Cioloș. Noi nu mai vorbim despre oameni aici, ci vorbim despre principii.

ADVERTISEMENT

Președintele partidului PNL este Cîțu. Deci dacă se discută, se discută doar cu Cîțu, dacă-ți convine bine, dacă nu, înseamnă că nu-ți convine și vrei să rupi această discuție de la început. Dacă americanii se pun la negocieri cu rușii, atunci va discuta Putin cu Biden indiferent dacă se iubesc sau nu. Asta este situația.

Nu poți să mergi totdeauna pe o contră continuă cu adversarul tău pentru că nu îți folosește. I-ai dat definiția, după care te-ai retras și îți urmezi planul ca un ceasornic elvețian fără să ratezi nicio secundă. Le convine bine, nu le convine, asta este situația”, a explicat Chirica.

ADVERTISEMENT

”Altfel trebuie să găsim alte soluții decât cele care ar fi firești pentru România de astăzi”

Primarul Iașului a comentat și amenințarea partidelor politice aflate în opoziție conform cărora se poate ajunge chiar la suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă acesta îl desemnează tot pe Florin Cîțu: ”Dacă partidele aliate nu înțeleg că noi nu mai vorbim despre oameni, ci vorbim despre principii, atunci înseamnă că nu are timp să mai pierdem vremea, trebuie să găsim alte soluții decât cele care ar fi firești pentru România de astăzi.

Noi nu vorbim despre Cîțu că ținem neapărat, că jucăm fotbal cu Cîțu și e prietenul nostru de petrecere. Nu, Cîțu este președintele Partidului Național Liberal, deci nu se poate gândi o altă soluție în momentul de față nici dacă ți-ai dori. 

Indiferent de prietenii sau antipatii, acolo nu mai discutăm despre chestiuni de felul acesta. Eu cred că politica nu se face cu cine joc fotbal și dacă nu îmi place cu cine sunt în echipă nu mai joc fotbal. Se face pe niște principii de oameni care-și asumă lucrul ăsta atunci când au intrat în politică și mai ales când vor să conducă”.

Mihai Chirica, mesaj pentru Orban: ”Ar trebui să scăpăm din capcana asta a nemuritorului”

În afară de problemele pe care PNL le are cu adversarii politici, mai există și o luptă internă pentru putere după ce Ludovic Orban a pierdut alegerile pentru șefia Partidului Național Liberal. Primarul Iașului a comentat și ultimele declarații ale fostului șef al liberalilor:

Nu cred că e bine. Eu astfel de declarații am mai văzut și în PSD, între liderii din PSD și-mi amintesc și acum cum Tudose îl critica pe Dragnea, cum a zis că fuge repede la Ponta, după aceea l-a criticat pe Ponta, a fugit înapoi la PSD. Eu nu cred că rețeta PSD trebuie copiată la nesfârșit, cred că putem cu înțelepciune să învățăm și din greșelile altora.

Eu înțeleg să sunt foarte multe orgolii. Eu nu cred că ar trebui să avem de fiecare dată această pornire, un partid politic nu este un bun propriu și ar trebui să scăpăm din capcana asta a nemuritorului. Sunt momente în care lucrurile se schimbă, funcțiile publice sunt trecătoare, nimeni nu s-a născut rege acolo, ci este doar un funcționar în slujba statului, chiar dacă este om politic sau este funcționar plătit de stat din punct de vedere al principiului suntem tot acolo.

Niciodată nu câștigă nimeni din această competiție, astăzi Ludovic Orban este colegul nostru de partid, este fostul președinte al partidului, avem un nou președinte de partid, într-un gentlemen agreement se poate trece peste orgoliile personale și se poate face ca locomotiva galbenă să tragă România în direcția cea bună. În caz contrar vom pierde cu toții și nu vom înregistra decât eșecuri de la un capăt la celalalt și cred că ar fi bine să ne oprim”, a încheiat Mihai Chirica.

ADVERTISEMENT