News

Exclusiv. Prima reacție a lui Mircea Băsescu după eliberarea condiționată a lui Bercea Mondial. Interlopul fusese condamnat în 2020 la aproape 14 ani de detenție

Interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, a fost eliberat condiționat pe 10 martie, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Mehedinți. Bărbatul fusese condamnat în 2020 la 13 ani și 272 de zile de detenție.
11.03.2022 | 18:06
Exclusiv Prima reactie a lui Mircea Basescu dupa eliberarea conditionata a lui Bercea Mondial Interlopul fusese condamnat in 2020 la aproape 14 ani de detentie
Ce a spus Mircea Băsescu despre eliberarea condiționată a interlopului Bercea Mondial, care fusese condamnat la aproape 14 ani de închisoare
ADVERTISEMENT

Mircea, fratele mai mic al fostului președinte Traian Băsescu, a călcat inițial pe urmele politicianului, absolvind Institutul de Marină Mircea cel Bătrân din Constanța (1979). Ulterior, Mircea Băsescu (68 de ani azi) a supraviețuit unui incendiu dramatic pe petrolierul Unirea (1982), ajungând apoi comandant de navă pe mineralierul Livezeni, dar și pe petrolierele Prahova, Ploiești și Crișana.

Cum a ajuns Bercea Mondial, interlopul eliberat condiționat, în anturajul lui Mircea Băsescu

La câțiva ani după Revoluția din decembrie 1989, Mircea Băsescu a renunțat la navigat și s-a orientat spre lumea afacerilor, mediu în care a dat mai mult de necazuri. Astfel, în 2009, presa nota că Mircea Băsescu devenise asociat într-o firmă de tehnică militară, acuzată de livrări ilegale de armament.

ADVERTISEMENT

Apoi, decizia din 2010 a lui Mircea Băsescu de a o boteza pe Renata Doinița, nepoata interlopului Bercea Mondial, a însemnat începutul sfârșitului pentru fratele primului om în stat. Prima întâlnire a neamului lui Bercea Mondial (Sandu Anghel în buletin) cu familia prezidențială de la acea vreme s-a petrecut în 2009, când Maria Băsescu a primit o salbă de aur de la interlop în timpul sărbătorii romilor de la Costești.

Ulterior, însă, după ce în spațiul public au apărut filmări compromițătoare cu Mircea Băsescu, care le promitea rudelor lui Bercea Mondial că va interveni pe lângă fratele lui și pe lângă judecători pentru ca interlopul să fie eliberat, până la condamnare nu a mai fost decât un pas.

ADVERTISEMENT

”De duşmani te poţi apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate“, declara Traian Băsescu despre situația dramatică a fratelui său, condamnat definitv, în iunie 2016, la patru ani cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 euro pentru a interveni în favoarea interlopului Sandu Anghel.

Mircea Băsescu și fiul lui, Dragoș, au făcut închisoare, ca și Bercea Mondial

Pentru că ar fi avut un comportament ireproșabil în închisoare, Mircea Băsescu a fost eliberat foarte repede, după doar un an și două luni de detenție, în septembrie 2017. Dar necazurile nu se terminaseră pentru Mircea Băsescu, pentru că – un an mai târziu – în scenă a intrat fiul său, Dragoș.

ADVERTISEMENT

”Dragoş Băsescu s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Staicu Sandu la sauna spa-ului din Clubul Pescariu. Acolo i-ar fi prezentat documente din dosarul DIICOT, prezentându-i şi numele procurorului de caz, şi i-a cerut 500.000 de euro pentru ca procurorii DIICOT să nu facă contestaţie la respingerea mandatului de arestare pe numele afaceristului şi încă 500.000 de euro pentru ridicarea sechestrului pe avere”, susțineau surse din anchetă.

Condamnat definitiv la trei ani de închisoare, fiul lui Mircea Băsescu a fost eliberat în ianuarie 2020, când Judecătoria Bistrița a decis eliberarea lui condiționată. Dragoș făcuse și până atunci câteva cereri similare, dar doleanțele fuseseră respinse de judecători.

ADVERTISEMENT

Și Sandu Anghel, ruda prin alianță a lui Mircea Băsescu, s-a confruntat ani buni cu probleme legate de lege. Astfel, în octombrie 2020, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv pe Bercea Mondial la 13 ani şi 272 de zile de închisoare pentru o tentativă la omor săvârşită în anul 2009 împotriva unui fost viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei.

Bercea Mondial, cumătrul lui Mircea Băsescu, a primit aproape 14 ani de detenție, dar a executat doar un an și jumătate de închisoare

Total suprinzător, pe 10 martie 2022, Tribunalul Mehedinți a luat decizia eliberării condiționate a lui Sandu Anghel, deși interlopul nu executase decât un an și jumătate din pedeapsa totală de 13 ani și 272 de zile de detenție.

”Dispune punerea în libertate a condamnatului Anghel Sandu de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 198/2020, emis de Tribunalul Mehedinţi, dacă nu este arestat în altă cauză. În baza art. 101 alin. 1 C.p., Obligă condamnatul să: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, orice schimbare a locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 102 alin. 1 din C.p. Informaţiile prevăzute la literele c), d) şi e) se comunică Serviciului de Probaţiune Olt. În baza art. 101 alin. 2 lit. a din C.p.

Mircea Băsescu despre eliberarea condiționată a lui Bercea Mondial: ”Foarte bine, dacă așa zice legea, foarte bine!”

Impune condamnatului să urmeze un curs de calificare profesională. În baza art. 101 alin. 2 lit. g din C.p. Impune condamnatului să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme”, au hotârât pe 10 martie magistrații Tribunalului Mehedinți.

Mircea Băsescu, fostul prieten al lui Bercea Mondial, a oferit în exclusivitate pentru FANATIK prima sa reacție privind eliberarea neașteptată a interlopului din detenție. ”Am auzit și eu dimineață la știri, la televizor. Foarte bine, dacă așa zice legea, foarte bine!”, ne-a declarat Mircea Băsescu.

”Trăiesc ca un pensionar normal, stau acasă, la Constanța. Nu mă mai ocup de afaceri”, a afirmat în continuare fratele lui Traian Băsescu, care a mărturisit și că nu își ajută nici măcar copiii, pe Raluca și pe Dragoș, cu sfaturi în afaceri.

ADVERTISEMENT
Tags: