News

Ce avere are Mircea Rusu, noul director al Teatrului Național București. Cunoscutul actor are trei surse de venit

Mircea Rusu ocupă din 7 februarie funcția de director interimar al Teatrului Național București. Cunoscutul actor, fost director artistic al instituției, declară că are trei surse de venit, printre care și o pensie.
22.03.2022 | 09:07
Ce avere are Mircea Rusu noul director al Teatrului National Bucuresti Cunoscutul actor are trei surse de venit
Actor consacrat, Mircea Rusu ocupă din 7 februarie 2022 funcția de director general interimar al Teatrului Național București
ADVERTISEMENT

Actor consacrat, Mircea Rusu (65 de ani) a fost numit director general al Teatrului Național I.L. Caragiale din București pe 7 februarie anul curent. Anterior, Mircea Rusu îndeplinise, începând cu anul 2019, funcția de director artistic al prestigioasei instituții.

Actorul Mircea Rusu a fost instalat ca director interimar TNB la începutul lunii februarie

”În funcţia de director general interimar sunt de câteva ore. Aici, în Teatrul Naţional parcurgem o perioadă de derută, pricinuită de durere, de teamă, pentru că după nici şase luni de la dispariţia lui Ion Caramitru, iată că şi adjunctul lui, Ioan Onisei, a plecat dintre noi, lăsându-ne două goluri pe care habar n-am cum o să le umplem. Datoria noastră este să ţinem sus steagul Teatrului Naţional, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii”, a mărturisit Mircea Rusu la numirea în funcție.

ADVERTISEMENT

După declanșarea războiului din Ucraina, numele lui Mircea Rusu a apărut implicat într-o controversă publică, directorul Teatrului Național București refuzând într-o primă fază să-și dea acordul pentru luminarea fațadei instituției în culorile drapelului Ucrainei.

”Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați. 

ADVERTISEMENT

”Nu admit așa ceva (n.r.. scoaterea din program a pieselor dramaturgilor ruși). Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac.

Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel”, a declarat la Antena 3 Mircea Rusu.

ADVERTISEMENT

Teatrul Național a transportat cu autocarul instituției refugiați ucraineni de la Suceava la București

Până la urmă, după ce Mihai Călin, reprezentant al Sindicatului Actorilor din TNB, a ajuns la un consens cu directorul teatrului, autocarul instituției a plecat de la București la Suceava și a transportat gratuit refugiați în București.

Din punct de vedere financiar, Mircea Rusu a raportat trei surse de venit în ultima declarație de avere, depusă în vara lui 2021. Astfel, pentru funcția de director artistic TNB, Rusu a încasat 105.600 lei pe an, la care se adaugă pensia anuală de 37.200 lei și o indemnizație anuală UNITER de 78.000 lei.

ADVERTISEMENT

Averea directorului general interimar al Teatrului Național București este completată de două apartamente, deținute în părți egale împreună cu soția, și de un autoturism Audi Q4, fabricat în 2012. Actorul nu deține conturi în bănci și nici nu are vreun credit contractat.

Mircea Rusu: ”În teatrul nostru sunt 480 de angajaţi şi vă daţi seama că fiecare are problema lui”

În decembrie 2021, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Mircea Rusu a vorbit pe larg despre ce a însemnat instalarea lui în funcția de director artistic, survenită în 2019, comparativ cu activitatea sa anterioară, de actor.

”Schimbarea a fost una radicală. Adică, este ca relaţia dintre regizor şi actor. Am trecut dincolo de rampă, am trecut în partea cealaltă a rampei. Am început să văd lucrurile în ansamblu, am început să văd întregul Teatrului Naţional, nu doar, cum să spun, zona mea de interes, care era scena.

Şi relaţia de pe scenă cu colegii actori şi cu regizorii, bineînţeles. Va să zică, viaţa mea s-a complicat evident, nu mai am nici liniştea, nici libertatea unui actor care işi face rolul şi, vorba cântecului, se duce acasă. De dimineaţă vin la birou, apoi repet, apoi iar vin la birou. Este o încrengătură ciudată.

Când trec de la etajul cinci, unde sunt birourile către scene şi pe drum mă întâlnesc cu tot felul de oameni care au tot felul de probleme – pentru că în teatrul nostru sunt 480 de angajaţi şi vă daţi seama că fiecare are problema lui –, eu nu am o atitudine, cum să spun, rece şi atunci, oamenii apelează la partea de umanitate din mine… Şi vă daţi seama că sunt împovărat cu tot felul de probleme şi de lucruri pe care nu le stăpânesc neapărat”, a dezvăluit Mircea Rusu.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română