Actor consacrat, Mircea Rusu (65 de ani) a fost numit director general al Teatrului Național I.L. Caragiale din București pe 7 februarie anul curent. Anterior, Mircea Rusu îndeplinise, începând cu anul 2019, funcția de director artistic al prestigioasei instituții.
”În funcţia de director general interimar sunt de câteva ore. Aici, în Teatrul Naţional parcurgem o perioadă de derută, pricinuită de durere, de teamă, pentru că după nici şase luni de la dispariţia lui Ion Caramitru, iată că şi adjunctul lui, Ioan Onisei, a plecat dintre noi, lăsându-ne două goluri pe care habar n-am cum o să le umplem. Datoria noastră este să ţinem sus steagul Teatrului Naţional, să nu ne lăsăm pradă deznădejdii”, a mărturisit Mircea Rusu la numirea în funcție.
După declanșarea războiului din Ucraina, numele lui Mircea Rusu a apărut implicat într-o controversă publică, directorul Teatrului Național București refuzând într-o primă fază să-și dea acordul pentru luminarea fațadei instituției în culorile drapelului Ucrainei.
”Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați.
”Nu admit așa ceva (n.r.. scoaterea din program a pieselor dramaturgilor ruși). Voi refuza categoric. Nu au nicio vină nici Cehov, nici Gorki, nici Turgheniev și așa mai departe pentru că actualii conducători ruși fac ce fac.
Dimpotrivă, noi trebuie să avem puterea să nu amestecăm lucrurile. Cultura rusă este una excepțională. Cultura rusă l-a dat pe dramaturgul cel mai mare, Cehov. Este greu să trecem peste asta. Sunt niște excese de zel”, a declarat la Antena 3 Mircea Rusu.
Până la urmă, după ce Mihai Călin, reprezentant al Sindicatului Actorilor din TNB, a ajuns la un consens cu directorul teatrului, autocarul instituției a plecat de la București la Suceava și a transportat gratuit refugiați în București.
Din punct de vedere financiar, Mircea Rusu a raportat trei surse de venit în ultima declarație de avere, depusă în vara lui 2021. Astfel, pentru funcția de director artistic TNB, Rusu a încasat 105.600 lei pe an, la care se adaugă pensia anuală de 37.200 lei și o indemnizație anuală UNITER de 78.000 lei.
Averea directorului general interimar al Teatrului Național București este completată de două apartamente, deținute în părți egale împreună cu soția, și de un autoturism Audi Q4, fabricat în 2012. Actorul nu deține conturi în bănci și nici nu are vreun credit contractat.
În decembrie 2021, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Mircea Rusu a vorbit pe larg despre ce a însemnat instalarea lui în funcția de director artistic, survenită în 2019, comparativ cu activitatea sa anterioară, de actor.
”Schimbarea a fost una radicală. Adică, este ca relaţia dintre regizor şi actor. Am trecut dincolo de rampă, am trecut în partea cealaltă a rampei. Am început să văd lucrurile în ansamblu, am început să văd întregul Teatrului Naţional, nu doar, cum să spun, zona mea de interes, care era scena.
Şi relaţia de pe scenă cu colegii actori şi cu regizorii, bineînţeles. Va să zică, viaţa mea s-a complicat evident, nu mai am nici liniştea, nici libertatea unui actor care işi face rolul şi, vorba cântecului, se duce acasă. De dimineaţă vin la birou, apoi repet, apoi iar vin la birou. Este o încrengătură ciudată.
Când trec de la etajul cinci, unde sunt birourile către scene şi pe drum mă întâlnesc cu tot felul de oameni care au tot felul de probleme – pentru că în teatrul nostru sunt 480 de angajaţi şi vă daţi seama că fiecare are problema lui –, eu nu am o atitudine, cum să spun, rece şi atunci, oamenii apelează la partea de umanitate din mine… Şi vă daţi seama că sunt împovărat cu tot felul de probleme şi de lucruri pe care nu le stăpânesc neapărat”, a dezvăluit Mircea Rusu.