News

Mohammad Munaf contestă decizia autorităților care-l obligă să plece din România. Update MAI: Irakianul a părăsit țara

Mohammad Munaf ar putea fi mai greu de extrădat decât se aștepta ministrul Lucian Bode. Complicele lui Omar Hayssam vrea să anuleze ordinul Ministerului de Interne care-l obliga să părăsească țara.
03.08.2022 | 18:10
Mohammad Munaf contesta decizia autoritatilor carel obliga sa plece din Romania Update MAI Irakianul a parasit tara
Mohammad Munaf a contestat în instanță decizia autorităților prin care era obligat să părăsească de urgență România / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
04-08-2022
12:14

MAI spune că Munaf a părăsit deja țara

La câteva ore după apariția articolului, Ministerul Afacerilor Interne a transmis că Mohammad Munaf a părăsit deja România.

”Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la un cetățean american de origine irakiană, în vârsta de 59 de ani, față de care s-a emis decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 zile, vă informăm, cu respectarea art. 6 alin (1) lit. e) din Regulamentul general privind protecția datelor, că persoana la care se face referire a părăsit România în intervalul de timp menționat”, au arătat reprezentanții MAI pentru FANATIK.

Munaf are, în continuare, dreptul de a cere, în instanță, anularea deciziei Inspectoratului General pentru Imigrări, însă nu se va mai putea prezenta personal în fața judecătorilor, pentru a-și apăra cauza.

Mohammad Munaf, complicele lui Omar Hayssam în dosarul răpirii jurnaliștilor români din Irak, a deschis o acțiune în contencios administrativ împotriva Inspectoratului General pentru Imigrări, Serviciul pentru Imigrări Ilfov.

Ministrul Lucian Bode, acum o lună: ”Munaf trebuie să părăsească România în 15 zile”

Munaf contestă o decizie administrativă emisă de instituția aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne pe data de 6 iulie 2022, exact ziua în care a fost eliberat condiționat.

ADVERTISEMENT

A doua zi, pe 7 iulie, ministrul Lucian Bode ieșea public și anunța că Munaf este obligat să părăsească țara în maxim 15 zile și nu va mai avea dreptul să se întoarcă în următorii 15 ani.

“A fost eliberat, ca să spunem foarte clar, în baza unor decizii ale unor comisii de specialitate, nu a fost eliberat aşa pur şi simplu. El, fiind cetăţean străin, a fost preluat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, acolo i s-au făcut toate formalităţile legale, după care a plecat spre reşedinţă.

ADVERTISEMENT

I s-a pus în vedere faptul că în 15 zile trebuie să părăsească România, iar, conform deciziilor statului român, timp de 15 ani are interdicţie de a intra pe teritoriul României”, a explicat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Mohammad Munaf a condus băut și fără permis. El nu avea voie să comită infracțiuni după eliberarea condiționată

Cu două zile înainte ca cele 15 zile să-i expire, Mohammad Munaf a mers la Curtea de Apel București și a dat în judecată instituția care a emis decizia ce-l obligă să părăsească România. Conform legislației în vigoare, statul român nu mai poate obliga un cetățean străin să părăsească țara până la o decizie definitivă a instanței, în cazul existenței unui litigiu.

ADVERTISEMENT

Munaf a reușit să încurce și mai mult planurile autorităților. La câteva ore după eliberare, irakianul a fost depistat conducând băut și fără permis. Mai mult, după el s-au tras focuri de armă, după ce a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor.

În mod normal, Munaf ar trebui deferit din nou justiției, pentru a se stabili dacă a încălcat sau nu termenii eliberării condiționate. Doar că statul român pare tentat să scape cât mai repede de Munaf și să îngroape amintirea unei răscumpărări cu cântec.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Imigrări: ”Contestația oferă posibilitatea persoanei în cauză să rămână în țară până la soluționare”

FANATIK a solicitat informații suplimentare despre statusul actual al lui Mohammad Munaf de la Inspectoratul General pentru Imigrări, însă instituția a refuzat să comunice dacă acesta se mai află sau nu pe teritoriul României, invocând clauze legate de GDPR.

Reprezentanții I.G.I. au explicat, însă, că depunerea unei contestații în instanță suspendă temporar executarea obligației persoanei în cauză de a părăsi țara.

”În conformitate cu prevederile art. 85 din O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România republicată, cu modificările și completările ulterioare, decizia de returnare poate fi contestată în termen de 10 zile de la data comunicării la Curtea de Apel în a cărei rază de competență teritorială se află structura I.G.I. care a emis decizia de returnare, instanța urmând a soluționa contestația în termen de 30 de zile de la data primirii acesteia. Hotărârea instanței este definitivă.

Contestația suspendă executarea obligației de returnare, oferind posibilitatea persoanei în cauză de a rămâne pe teritoriul României până la soluționarea cauzei”, a arătat Inspectoratul General pentru Imigrări, într-un răspuns pentru FANATIK.

Munaf are și cetățenie americană

Mohammad Munaf a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în 2008, în lipsă, în dosarul răpirii jurnaliștilor români Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion și Sorin Mișcoci. Inițial, Munaf a jucat rolul de victimă a răpirii, dar ulterior s-a confirmat că acesta era în legătură cu răpitorii. După eliberare, el a fost preluat în custodie de autoritățile americane, el având și cetățenia Statelor Unite.

Judecătorii au mai decis, atunci, ca Mohammad Munaf să plătească despăgubiri de 2 milioane de euro jurnaliștilor răpiți, precum și cheltuieli de judecată de 100.000 de euro.

Nu se cunosc nici azi prea multe detalii despre operațiunea de eliberare a jurnaliștilor români răpiți în Irak, condusă de președintele Traian Băsescu și coordonată de Florian Coldea. S-a vorbit la vremea respectivă despre o sumă de ordinul milioanelor de dolari pe care autoritățile ar fi fost de acord s-o ofere răpitorilor în schimbul jurnaliștilor răpiți, însă nu se știe dacă banii au mai ajuns la membrii grupării teroriste.

ADVERTISEMENT
Tags: