Marcel Ciolacu a preluat postul de președinte interimar al PSD la finalul lui 2019, după înfrângerea Vioricăi Dăncilă la alegerile prezidențiale, în fața lui Klaus Iohannis. Pe 23 noiembrie 2021, Ciolacu a devenit președinte al Camerei Deputaților. Nepoata lui Ciolacu, Andreea, a fost și ea consilier în Parlament, apoi s-a angajat la ICR, instituție care a dat-o recent în judecată.
În calitate de președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu va face o vizită în Ucraina. „Săptămâna viitoare o să fac o deplasare în Ucraina, unde o să avem o discuţii şi cu omologul meu din Ucraina, sperăm şi cu primul ministru şi cu preşedintele Ucrainei, să îi asigurăm că logistic România se pregăteşte atât pe zona umanitară, dar şi pe zona comercială, ca mărfurile din Ucraina să tranziteze România şi să meargă mai departe către statele civilizate, astfel încât activitatea economică să continue şi din Ucraina prin România”, a spus Ciolacu.
“Vreau să lucrăm împreună cu Ucraina și cu toți aliații noștri din Europa, SUA și din lume la reconstrucția acestei țări. Acest lucru va necesita un efort concertat al României, în consultare și coordonare cu aliații noștri din UE și cu instituțiile comerciale globale. Și, bineînțeles, trebuie să includă consultări profunde cu Ucraina, care va avea nevoie de investiții enorme pentru a-și reconstrui propria economie și infrastructură devastate”, a mai dezvăluit liderul PSD.
În iunie 2020, în presă s-a relatat că Andreea, fiica unui dintre frații lui Marcel Ciolacu, fusese angajată recent pe postul de consilier la Institutul Cultural Român (ICR). Înainte, Andreea Ciolacu lucrase în cadrul Ministerul Culturii, pe post de consilier al unui consilier de stat, dar și la Senat, unde ocupase tot o funcție de consilier, la un cabinet parlamentar.
Andreea Ciolacu a fost angajată fără concurs la ICR și a lucrat o perioadă la cabinetul lui Mirel Taloș, șeful ICR, după care a fost transferată la un departament numit Serviciul Mari Programe. În ultima declarație de avere, completată în iulie 2021, reiese că nepoata lui Marcel Ciolacu este consilier la ICR, fără a se oferi alte amănunte, venitul său anual fiind de 36.980 lei.
”Andreea se numeşte nepoata mea şi nu m-a dus capul să o pun nici şefă la aeroport, nici manager de spital. Andreea, nepoata mea, în afară că e nepoata mea şi consider că e un copil deosebit, a terminat Regia – artă fotografică cu nota 10. Cred că o zonă cum este Institutul Cultural Român este tocmai potrivită stilului ei şi felului ei de a fi. Este o artistă”, a declarat Ciolacu într-un interviu pentru Digi 24.
Conform declarației de avere, Andreea Ciolacu deține un apartament în București, cumpărat în anul 2013, cu o suprafață de 54,23 metri pătrați, dar și un autoturism Daewoo Tico, achiziționat în 1996. Nepoata lui Marcel Ciolacu are un credit Prima Casă, contractat în 2013 și scadent în 2014, în valoare de 42.000 de euro.
Andreea Ciolacu a avut un litigiu cu Institutul Cultural Român, iar neînțelegerile au ajuns în justiție. Conform FANATIK, ICR a dat-o în judecată pe Andreea Ciolacu, dosarul fiind înregistrat pe 23 iulie 2021, la Tribunalul București. ICR a figurat ca „reclamant”, în timp ce nepoata lui Marcel Ciolacu a fost „pârât”. Materia dosarului înregistrat la Secția a VIII-a Conflicte de Muncă este „litigii de muncă” iar obiectul dosarului este „acțiune în răspundere patrimonială”.
Conform Codului Muncii, „acțiunea în răspundere patrimonială” se aplică în situația în care angajatorul constată că salariatul a provocat o pagubă din vina și în legatură cu munca sa. În acest caz, angajatorul va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părților nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Procesul de la Tribunalul București a avut mai multe termene amânate, pentru că ICR a fost nevoit să îndeplinească anumite obligații și să depună precizări în instanță. Verdictul s-a dat pe 11 martie 2022 și a fost favorabil Andreei Ciolacu, pentru că judecătorii, deși au admis excepția prescripției dreptului material, au respins cererea Institutului Cultural Român. Mai mult, judecătorii au decis ca ICR să plătească cheltuielile de judecată ale Andreei Ciolacu.
“Admite excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune cu privire la pretenţiile anterioare datei de 23.07.2018 şi, în consecinţă, respinge aceste pretenţii ca fiind prescris dreptul material la acţiune Respinge în rest actiunea precizată ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata către pârâtă a sumei de 500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au hotărât judecătorii. Contactată de FANATIK, Andreea Ciolacu nu a vrut să ofere detalii: “Nu doresc să discut procesul cu dumneavoastră. Mulțumesc!”.