News

Exclusiv. Ordinul dat de Mitropolitul Clujului bisericilor din județ cu ocazia sărbătorii Sfântului Dumitru

22.10.2020 | 13:17
Exclusiv Ordinul dat de Mitropolitul Clujului bisericilor din judet cu ocazia sarbatorii Sfantului Dumitru
ADVERTISEMENT

Pandemia a schimbat regulile în Biserică, iar de Sfântul Dumitru, sărbătoare care are loc pe 26 octombrie, lucrurile vor sta altfel în mai multe zone din țară.

Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfințitul Andrei a dat un ordin bisericilor din județ în legătură cu măsurile pe care trebuie să le ia preoții pentru a evita îmbulzeala. Anul ăsta, în multe lăcașuri de cult din Ardeal creștinii nu se vor mai bucura de tradiționalele caserole cu mâncare, iar în interiorul bisericilor vor fi permise mai puține intrări.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat care este situația de la Biserica Sfântul Dumitru din Florești, acolo unde an de an pe 26 octombrie se strângeau mase mari de creștini.

Mitropolitul Clujului Andrei, directive pentru slujba din 26 octombrie

„Noi vom serba hramul Bisericii în prezența Mitropolitului Andrei. Vom face un sobor de preoți mai mic, având în vedere condițiile de pandemie.

ADVERTISEMENT

În biserică vor putea intra doar 20 de oameni, trebuind să asigurăm o distanță de 2 metri atât în față cât și lateral, deci minim patru metri între persoane. 

Clujenii se vor putea bucura de slujbă și în curte, vom instala boxe, iar afară distanța pe care trebuie să o respecte este de 1,5 metri. Din orice zonă a curții slujba se va auzi perfect și o vom transmite și pe pagina de Facebook a parohiei”, a declarat preotul care slujește la biserica din Florești, Dumitru Marcel Andreica.

ADVERTISEMENT

„Noi le-am spus credincioșilor care e situația, ei știu că anul ăsta e mai special. Ne-a spus și părintele Mitropolit, ne-a dat ordin să avem măști pentru cei care vin nepregătiți, să avem suficiente materiale dezinfectante”, a adăugat preotul.

Consilierii și oamenii care se ocupă care toate să decurgă cum trebuie în ziua de luni vor fi împărțiți în toate zonele pentru a se asigura că enoriașii nu vor încălca nicio regulă.

ADVERTISEMENT

„Ce este trist e că nu avem voie să facem masă. Bucuria hramului va fi însă aceeași. Obișnuiam în anii anteriori să împărțim caserole cu hrană, făceam cel puțin 500 de caserole cu mâncare. Anul ăsta am renunțat. La ce ne gândim este să oferim minim un cozonac sau un pahar de suc la ieșire, nimic mai mult”, a completat preotul.

Biserica Sfântul Dumitru din Florești, de la paragină la marmură și aer condiționat

Biserica unde va fi prezent Mitropolitul Clujului poartă hramul celei mai vechi biserici ortodoxe din Florești, construită de un preot militar, Dumitru Caian, care a murit de pneumonie înainte de revoluțiile pașoptiste.

Acea biserică a ars în mod neașteptat la mijlocul secolului al XIX-lea. Practic, cea ortodoxă a dispărut, iar preoții au oficiat slujbele în biserica nouă, în 1948.

În acea perioadă, ca să salveze noua biserică și să îi ajute pe preoții greco-catolici rămași fără un lăcaș de cult, Patriarhul Iustinian a cerut statului toate bisericile, căci practic regimul de atunci s-a pomenit cu ele pe cap și nu știa ce să facă.

Bisericile au fost predate și renovate, iar foștii preoți greco-catolici au fost reîncadrați la ortodocși.

Biserica din Florești a suferit mai multe modificări în tot acest timp, iar ultima modernizare a cunoscut-o în 2017, când s-a realizat o subzidire și alte lucrări de amploare, cu ciment albastru, unul din cele mai rezistente materiale de construcții.

În prezent, de la o biserică aflată mai mult în paragină în perioada comunistă, disputată între autoritățile statului și Patriarhia din secolul trecut, lăcașul de cult are plăci din marmură în interior și aparate de aer condiționat. Momentan se află în faza de repictare, căci ultima oară icoanele de pe pereți au fost pictate acum 50 de ani în tehnica tempera simplă, care s-a deteriorat între timp.

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: