Vila D. Ionescu, una dintre cele mai frumoase case din București, va fi scoasă la licitație joi, 26 mai 2022. Imobilul i-a fost confiscat lui Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul Petromservice, iar statul român se chinuie de aproape 2 ani să-l vândă. Prețul pentru care va fi scos la licitație reprezintă 50% din valoarea reală a casei, după ce, la precedentele licitații, nu a fost găsit niciun client dispus să achite suma cerută.
Vila D. Ionescu, construită în 1927, este o adevărată capodoperă proiectată în stil neoromanesc de arhitectul Toma T. Socolescu, fost primar al Ploieștiului între 1919 și 1920. În perioada comunistă, casa a fost naționalizată, iar după revoluția din 1989, a ajuns o ruină. Ea a fost complet renovată la începutul anilor 2000, atunci când se afla în portofoliul controversatului afacerist.
Imobilul se află pe strada Gheorghe Brătianu, în imediata apropiere a Ambasadei Federației Ruse la București. Vila are structura: S+P+2E+M+foișor, dispune de un garaj supraetajat, are o suprafață la sol de 273 mp și dispune de o curte în suprafață de 570 mp, conform publicatiei de vânzare consultată de FANATIK.
Prețul de la care va porni licitația este de 9,98 milioane lei, respectiv 2.03 milioane euro, ceea ce înseamnă că în cazul în care statul român va reuși să vândă acest imobil, o va face în pierdere. Interesant este că în astfel de situații, instituțiile statului care plătesc chirii sau care își caută sedii mai generoase au prioritate. Acestea pot solicita imobilul în administrare, care, astfel nu ar mai fi scos la licitație. În cazul Vilei D Ionescu, nimeni nu s-a arătat interesat de imobil, așa că aceasta a ajuns să fie pusă în vânzare.
Palatul lui Vântu a aparținut companiei Imobiliar Network 2002 SA, deținută de un offshore din Cipru, Stonecom Ltd. Societatea cipriotă este înregistrată pe numele unei femei de naționalitate poloneză, Marcinkowska Sylwia Marlena. În 2019, anul ultimului raport la Ministerul Finanțelor, Imobiliar Network 2002 avea datorii totale de 53,2 milioane lei, arată FANATIK.
Imobiliar Network 2002 SA este, de fapt, fosta companie Gelsor Network SA. La un moment dat, Sorin Ovidiu Vîntu, care ajunsese să dețină peste 20 de imobile, în valoare de zeci de milioane de euro, în București, și-a grupat toate proprietățile pe firma Imobilar Network SA, iar în 2002, când acesta ieșise oficial din afacere, compania a fost preluată de Stonecom LTD.
Procurorii DNA au refăcut însă traseul banilor, iar în 2011 au descoperit nu mai puțin de 81 de imobile, 46 de terenuri intravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinație hotel, restaurante, un bloc cu 8 etaje, autoturisme, ambarcațiuni și conturi bancare deținute de SOV prin interpuși.
Aceștia au instituit indisponibilizarea prin sechestru a mai multor bunuri imobile aparținând societății SC Imobiliar Service 2002, situate în București, Bacău, Roman, Ploiești, Crișan, Sulina, Vaslui și Corbeanca. Printre acestea se numără și celebra vilă din strada Paris 34, acolo unde Vîntu s-a întâlnit cu Mircea Geoană, chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2009. Dezvăluirea legată de această întâlnire l-a făcut pe actualul vicepreședinte NATO să piardă fotoliul de președinte în detrimentul lui Traian Băsescu.
Situația Palatului lui Vîntu este însă și mai complicată. Acesta a fost executat silit la cererea unei bănci comerciale, de la care societatea Imobiliar Network a contractat un împrumut, în cursul anului 2010. Titulari de sarcini sunt: ANAF, Ministerul Finanțelor Publice, Primăria Municipiului București, Ministerul Culturii (drept de preemțiune) și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Imobilizate.
În anul 2020, imobilul din strada Gheorghe Brătianu a fost evaluat la 19,97 milioane lei, din care doar terenul era 4,5 milioane lei.
Cei care doresc să liciteze pentru vila din centrul Capitalei trebuie să plătească o cauțiune de 10% din valoarea acesteia. De asemenea, la prețul final ar putea să se adauge și TVA, în condițiile în care, până la data publicării anunțului, executorul judecătoresc nu avea un răspuns clar de la organul fiscal, în legătură cu această chestiune.