Fotbal intern

Planul de acțiune pregătit de LPF, FRF, televiziuni și autorități dacă se extinde epidemia de coronavirus. În ce situație se vor suspenda jocurile din Liga 1. Ce se întâmplă în Europa | EXCLUSIV

06.03.2020 | 14:19
Planul de actiune pregatit de LPF FRF televiziuni si autoritati daca se extinde epidemia de coronavirus In ce situatie se vor suspenda jocurile din Liga 1 Ce se intampla in Europa  EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Planul de acțiune privind Liga 1 în cazul extinderii epidemiei de coronavirus în România cuprinde 4 trepte, în funcție de gravitatea situației, a stabilit joi comisia specială compusă din reprezentanți ai ligii, federației, televiziunilor, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Momentan, situația în țara noastră este sub control, dar reprezentanții instituțiilor de mai sus au discutat ce măsuri ar trebui aplicate dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire va crește alarmant – cum s-a întâmplat în Italia și Franța, în ultimele zile.

ADVERTISEMENT

FANATIK v-a relatat, în ultimele zile, despre constituirea comisiei de criză care să dezbată ce e de făcut dacă epidemia de COVID-19 se extinde periculos în România. Inițial, autoritățile statului nu au răspuns invitației de a participa la discuții. După ce publicația noastră a relatat episodul, Jandarmeria și IGSU s-au pus în mișcare și au trimis reprezentanți la ședința care a stabilit planul de măsuri.

Se va recurge la amânarea partidelor doar ca ultimă soluție, în caz de forță majoră

Situația este complicată pentru că, pe de o parte, există presiunea posturilor de televiziune care transmit partidele Ligii 1 (acestea nefiind de acord sub nicio formă cu amânarea partidelor), iar pe de altă parte strângerea unui număr mare de oameni la un loc, pe unele stadioane, poate favoriza răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

Discuțiile de la sediul LPF au dus la întocmirea unui plan de acțiune în 4 puncte:

  1. Deciziile și recomandările instituțiilor statului vor avea prioritate, forurile fotbalistice și televiziunile convenind să le aplice chiar dacă nu vor fi obligatorii;
  2. Se va evita, cu aproape orice preț, amânarea jocurilor, chiar dacă acest lucru va fi cerut de cluburi. În cazul în care autoritățile vor considera periculoasă strângerea oamenilor pe stadionul dintr-un oraș sau altul, meciurile se vor disputa fără spectatori.
    Decizia ar putea să genereze nemulțumire în anumite cazuri, Craiova fiind – de exemplu – afectată dacă se ajunge la această măsură.
  3. În situația nedorită în care autoritățile statului vor dispune – precum în Italia – intrarea în carantină a unor localități unde sunt programate meciuri din Liga 1, nu se va amâna toată etapa, ci doar, punctual, jocul din acel oraș.
  4. Doar în cazul extrem în care guvernul va decide suspendarea tuturor activităților sportive din țară pe o anumită perioadă de timp se va decide amânarea campionatului. Etapele programate în intervalul afectat de decizia guvernului se vor disputa la o dată ulterioară, după ce va fi trecut pericolul.

Meciurile din Italia se joacă fără spectatori în luna următoare. Japonezii vorbesc despre amânarea Olimpiadei

În ultimele ore, extinderea epidemiei de coronavirus în țările din Europa a afectat competițiile sportive.

ADVERTISEMENT

În Italia au fost amânate 6 partide din Serie A săptămâna trecută, iar apoi s-a decis ca toate partidele programate până la 3 aprilie să se joace fără spectatori. În Elveția a fost suspendat campionatul două săptămâni. În Turneul celor 6 Națiuni la Rugby s-a decis amânarea partidelor Irlanda – Italia (care ar fi trebuit să se joace în acest weekend) și Italia – Anglia (programată iniția săptămâna viitoare).

Presat de interesele financiare enorme, Comitetul Internațional Olimpic e determinat să organizeze Olimpiada de la Tokyo, programată la vară. Însă Seiko Hashimoto, ministrul japonez al Ministerului Olimpic, a menționat déjà că e posibil ca întrecerile să fie “puțin amânate”.

ADVERTISEMENT

Japonia raportează, pentru 6 martie 2020, 381 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus.

Nu se știe ce se va întâmpla cu meciurile de la EURO 2020

Mari incertitudini planează, în acest moment, asupra Campionatului European de fotbal de la vară (programat să înceapă peste doar 3 luni, pe 12 iunie). Mânată de aceleași motive financiare care se traduc în miliarde de euro, UEFA insistă “să nu vorbim despre scenarii negre”. Însă realitatea e că decizia nu îi va aparține, până la urmă, forului european.
Turneul din acest an se dorește unul jubiliar, aniversarea a 60 de ani de la prima ediție, și e programat a se desfășura în orașe din mai multe țări, inclusiv București. Asta ar presupune o mare masă de oameni care să călătorească de-a lungul și de-a latul continentului, favorizând extinderea epidemiei, dacă până atunci situația nu se ameliorează. Deși UEFA refuză deocamdată discuția oficială, în culise se avansează deja scenariul disputării meciurilor fără spectatori.
De data aceasta în mod oficial, la Congresul de la UEFA, ținut zilele trecute, s-a discutat despre măsurile care s-ar impune la meciurile din play-off-ul Euro 2020 și din Liga Campionilor programate în luna martie.

Marea Britanie: antrenorii și jucătorii nu mai au voie să dea mâna. Îmbolnăvirea unui fotbalist ar putea amâna tot campionatul

În Marea Britanie, fotbaliștilor și oficialilor li s-a transmis să nu-și mai dea mâinile înainte și după partide. Cluburile au primit o directivă prin care li se solicită să mărească nivelul de igienă pe stadioane, să limiteze la strictul necesar vizitatorii din timpul antrenamentelor și să reducă la minimum întâlnirile față în față.

La fel ca și în România, autoritățile fotbalistice în campionatele Marii Britanii și-au anunțat cluburile că, deși situația momentantă rămâne “business as usual”, în cazul unei escaladări a evenimentelor “sunt avute în vedere toate opțiunile pentru restul sezonului”.

Cel mai mare pericol, consideră specialiștii britanici, este ca o echipă sau un club să aibă cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. “Este foarte important să protejăm jucătorii și antrenorii. Sănătatea lor va avea un mare impact asupra deciziei de a păstra programul actual. Apariția unor cazuri la o echipă sau un club ar putea face foarte dificilă continuarea sezonului”, li s-a transmis cluburilor.

ADVERTISEMENT