Sport

Povestea uluitoare a lui Copos. Profesor de sport la “Jean Monnet”!

FANATIK.RO vă prezintă detalii neştiute din viaţa omului care a fost patron la Rapid. Cum a ajuns George Copos profesor de sport la Revoluţie.
31.12.2017 | 13:01
Povestea uluitoare a lui Copos Profesor de sport la Jean Monnet

E cunoscut ca unul din oamenii bogaţi ai României, e cel care a făcut Rapidul mare şi cel care l-a prăbuşit până aproape de nefiinţă. Proprietar de hoteluri, de fabrici şi prezenţă constantă în Top 300 Capital până la momentul arestării. Dar despre cariera de dinainte de Samsung şi Ana Pan a lui George Copos nu se ştiu prea multe. Erau doar zvonuri, cum că situaţia sa de dinainte de 1989, membru marcant al Uniunii Tineretului Comunist, l-a propulsat în afaceri de succes. Atât de încununate de succes încât i-au permis ca în 1993 să devină întâi sponsor, iar apoi patron al Rapidului. Numai că puţină lume ştie că, la Revoluţie, George Copos părea departe de lansarea pe orbita afacerilor în România.

Gestionar la Institutul pentru Cercetări Informatice

Copos a absolvit Faculatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea şi este, ca profesie de bază, profesor de sport! Iar lucrul care nu se ştie este că el chiar a profesat. Prima oară a făcut-o la liceul din oraşul său natal, Tăşnad, între 1978 şi 1980. A urmat un salt profesional destul de ciudat: a „avansat” gestionar la Institutul pentru Cercetări în Informatică! Lucrurile păreau să meargă bine pentru tânărul George, oameni care l-au cunoscut în respectiva perioadă povestind că acolo, la ICI, a intrat în anturaje care l-au dus, uşor-uşor, chiar în preajma lui Nicu Ceauşescu. Copos era „băiat de viaţă” pe atunci, nopţile pierdute nu îl trăgeau în jos, ba din contră! Aşa a ajuns să fie apreciat de fiul preşedintelui de atunci şi asta l-a salvat! 

Cum a ajuns la Liceul Industrial nr.32

În 1988, un tânăr de 35 de ani era prezentat elevilor de la Liceul Industrial numărul 32 din Bucureşti. Aşa se numea atunci actualul „Jean Monnet”, unde, având în vedere localizarea sa, erau înmatriculaţi mai mulţi copii din nomenclatura comunistă. „La scurt timp noi, elevii, am aflat că plecase de la ICI pentru că apăruseră nişte probleme, ceva cu nereguli în gestiune”, spune Codrin Prună, unul dintre elevii săi de atunci. „Ştia tot liceul că e prieten cu Nicu Ceauşescu. Luni era mereu obosit, toţi vorbeau că mergea la Sibiu, acolo unde Nicu era prim-secretar, şi petreceau”, povesteşte alt coleg, care a cerut să nu i se dezvăluie numele. 

„Dădea numai 8 şi 9!”

Surprinzător pentru cei care au venit în contact cu el mai târziu, foştii săi elevi au doar cuvinte de laudă despre George Copos! Conform acestora, era un tip foarte de treabă, înţelegător cu elevii. Codin Prună povesteşte: „Tot liceul şi-ar fi dorit să îl aibă ca diriginte, eu n-am avut norocul ăsta şi eram invidios pe cei de la clasa lui. Aveai ce să discuţi cu el, nu era genul sever, mai făcea şi câte o glumă. Nu se dădea la fete sau ceva de genul, să nu credeţi asta. Ne-a făcut tuturor o impresie extraordinară”. Celălalt fost elev cu care FANATIK a vorbit, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, a povestit cam la fel: „Era foarte de treabă. Nu lăsa corigenţi, nu ţipa, nu înjura, era genul de om de lume, rar pe vremea aceea. Noi ştiam că e prieten cu Nicu Ceauşescu, dar nu ne era frică de el. Dădea doar medii de 8 şi de 9, nu erau probleme de genul ăsta”.

Alexandra, fiica sa, a terminat acelaşi liceu

După Revoluţie, Copos s-a lansat în afaceri. A înfiinţat „Ana Electronic” şi „Ana Pan”, electronicele şi prăjiturile fiind „trambulinele” lui spre avere şi ale Rapidului spre celebritate. Din 1993. S-a vorbit că tot prietenia cu oamenii din anturajul lui Nicu Ceauşescu l-a propulsat în domenii la care un profesor de sport n-avea cum să viseze. Interesant este că fiica lui George Copos, Alexandra, a terminat în 2003 acelaşi liceu la care tatăl său a fost profesor, adică „Jean Monnet”, cum s-a rebranduit Liceul Industrial numărul 32 după Revoluţie.


„Copos e dat dracu’, e un manager trăsnet.  A făcut avere pe mintea lui, nu i-a dat nimeni averea”
Dumitru Dragomir

150 de milioane de euro era averea lui George Copos în aprilie 2015, când a fost eliberat din închisoare

2 ani a fost George Copos ministru în Guvernul României, între 2004 şi 2006

6 trofee a câştigat Rapid sub patronajul lui George Copos: 2 titluri şi 4 cupe ale României

1 an de închisoare a executat George Copos după ce fusese condamnat la 4 ani în „Dosarul Loteria”. Mai primise 3 ani şi 8 luni şi în „Dosarul transferurilor”