News

Exclusiv. Prințul Paul rămâne fără copil. Lia a României va avea custodie exclusivă asupra lui Carol Ferdinand

Paul al României a pierdut custodia asupra unicului său fiu, Carol. Prințul a dispărut în 2020, înainte să fie condamnat la 3 ani și 4 luni în dosarul fostei Ferme Regale Băneasa.
07.06.2022 | 17:33
Exclusiv Printul Paul ramane fara copil Lia a Romaniei va avea custodie exclusiva asupra lui Carol Ferdinand
Prințul Paul a pierdut custodia fiului său, Carol Ferdinand, după ce a fost dat în urmărire internațională / Colaj foto: Fanatik , Sursă: Hepta
ADVERTISEMENT

Prințul Paul și-a pierdut dreptul de a-și exercita autoritatea părintească asupra fiului său, Carol Ferdinand al României, în vârstă de 11 ani. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute, la Judecătoria sectorului 1.

Prințul Paul nu va mai avea drept de exercitare a autorității părintești

Chiar Prințesa Lia a fost cea care a solicitat exclusivitate asupra custodiei lui Carol Fedinand. Cererea a fost făcută în contextul în care soțul ei, Paul Phillipe, a plecat din România de aproape doi ani, de frica unei condamnări cu executare. Decizia nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

”Admite cererea de chemare în judecată. Dispune ca exercitarea autorității părintești asupra minorului Al României Carol Ferdinand, născut la data de 11.01.2010, să se realizeze în mod exclusiv de către mama-reclamantă. Executorie.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată azi, 02.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în decizia Judectoriei sectorului 1.

ADVERTISEMENT

Prințesa Lia nu mai are nevoie de acordul scris al soțului pentru a decide în legătură cu fiul ei

Prințesa Lia a ales această soluție pentru a putea să părăsească mai ușor țara, împreună cu fiul ei. Până acum, în lipsa unui acord din partea tatălui, ea trebuia să ceară în instanță dreptul de a pleca din țară, alături de micuțul Carol. Acesta era valabil pe o durată determinată, după care Lia trebuia să revină în țară pentru a nu risca să fie acuzată de răpire.

Așa s-a întâmplat de două ori, până acum. Lia a României a avut nevoie de acordul judecătorilor pentru a merge în vacanță, în Marea Britanie, alături de fiul ei. În acest moment, ea nu mai are nevoie de semnătura soțului ei pentru a trece granița.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Lia va putea lua singură toate deciziile legate de creșterea și educația minorului, cum ar fi înscrierea sau mutarea la o unitate de învățământ, decizii medicale, etc.

Carol ar putea ajunge la o școală din Londra

În Codul Civil, un părinte poate exercita singur autoritatea părintească ”dacă unul dintre părinți este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicție, decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau dacă, din orice motiv, se află în neputința de a-și exprima voința”.

ADVERTISEMENT

Situația în care părintele este dat dispărut sau în urmărire, nu este stipulată de lege. Totuși, în cazul în care acesta nu poate fi contactat pentru a-și da acordul în diverse situații care au legătură cu viitorul copilului, aceste decizii pot fi luate doar de celălalt părinte, dacă are o decizie judecătorească în acest sens.

ADVERTISEMENT

În cazul de față, Prințesa Lia și-a manifestat dorința de a-l înscrie pe Carol Fedinand la o școală privată din Londra, Millfield Preparatory School, însă nu a putut lua legătura cu soțul ei pentru ca acesta să-i dea acordul scris.

”Nu am mai vorbit de mult cu el, îmi e dor de Paul, dar nu cred că va veni vreodată în România”, a declarat Prințesa Lia, la începutul acestui an.

Prințul Paul, dat în urmărire internațională încă din 2020

În decembrie 2020, Prințul Paul Phillipe al României a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. El nu a fost găsit acasă de polițiștii trimiși să pună în aplicare mandatul de executare și a fost dat în urmărire internațională.

În același dosarul, Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar oamenii de afaceri Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein, câte 5 ani, fiecare.

Potrivit DNA, acuzațiile reținute în sarcina inculpaților au vizat infracțiuni comise în perioada 2006-2013, în diferite forme de participare, în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Phillipe al României.