News

Exclusiv. Protestele din Serbia răstoarnă puterea? Activist: „Au fost folosite arme sonice. Ne-au amenințat că ne vor aresta”

Protestele din Serbia pot schimba soarta conducerii. Liderul de la Belgrad anunță deja anticipate. Reacția autorităților privind utilizarea armelor sonice
18.03.2025 | 19:23
Exclusiv Protestele din Serbia rastoarna puterea Activist Au fost folosite arme sonice Neau amenintat ca ne vor aresta
Proteste masive în Serbia sursa foto: X Based Serbia. Aleksandar Vučić anunță anticipate. (Sursa foto Facebook Aleksandar Vučić)
ADVERTISEMENT

Protestele din Serbia de weekend-ul trecut sunt cele mai mari după destrămarea Iugoslaviei, cu cel puțin 300.000 de oameni care au protestat în Belgrad, dar și în alte orașe din Serbia, conform cifrelor oferite de organizatorii evenimentului. Pentru a dispersa mulțimea, autoritățile ar fi folosit arme sonice militare. Într-un interviu acordat FANATIK, Marko Zivković, activist și coordonator de program al Centrului pentru Dezvoltarea Societății Civile „MilenijuM”, a vorbit despre atmosfera din stradă și despre ecoul acestor proteste asupra guvernului actual.

Protestele din Serbia din martie, cele mai mari din ultimii 36 de ani din istoria țării

Pe 15 martie capitala Serbiei a fost epicentrul protestelor, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile față de conducerea actuală. Aleksandar Vučić a spus că numărul protestatarilor din Belgrad a variat între 88.000 și 107.000.Proteste au fost și în alte zone din țară, iar numărul protestatarilor s-ar fi ridicat la peste 300.000, potrivit cifrelor oferite de organizatorii evenimentului.

ADVERTISEMENT

„Am participat la toate protestele de până acum, inclusiv la cel din 15 martie. Evenimentele au fost mereu pline de speranță și optimism. Studenții luptă de mai bine de 100 de zile pentru ca revendicările lor să fie ascultate și aplicate. Niciodată nu am văzut mai mulți oameni pe străzi decât sâmbătă (n.r. 15 martie). 

Magnitudinea acestui eveniment a fost, din păcate, diminuată de un grup de așa-numiți „studenți” și activiști ai partidului de guvernământ, care au fost desemnați să provoace haos, dar, spre dezamăgirea celor care i-au angajat, au eșuat.

ADVERTISEMENT

Este clar pentru toată lumea cine se află în spatele acestui efort de a înăbuși mișcarea, însă nu a făcut decât să-i motiveze și mai mult pe cetățenii Serbiei să continue lupta, să protesteze în continuare și să arate nemulțumirea față de guvernul actual”, a declarat pentru FANATIK Marko Zivkovic, activist și coordonator de program al Centrului pentru dezvoltarea societății civile „MilenijuM”.

Ce a declanșat protestele din Serbia? Tragedia de la Novi Sad, picătura care a umplut paharul

Tragedia de anul trecut din 1 noiembrie din gara principală din Novi Sad, al doilea cel mai mare oraș al Serbiei, a avut un rol cheie în declanșarea protestelor. 15 oameni și-au pierdut viața, printre care și un copil de 6 ani, după ce acoperișul de beton de la intrarea gării s-a prăbușit. Au avut loc proteste masive în Novi Sad, Belgrad și în alte orașe din Serbia, majoritatea fiind organizate de studenți, notează și Politico.eu.

ADVERTISEMENT

În urma tragediei, 11 persoane au fost arestate, printre care majoritatea ingineri de la compania desemnată să supervizeze lucrările de reabilitare a construcției, inclusiv fostul ministru al construcțiilor, Goran Vesić, care susține că s-a pus voluntar la dispoziția autorităților.

ADVERTISEMENT

„De 13 ani trăim într-o țară fără dreptate și adevăr. Într-o țară coruptă în care membrii partidului de guvernământ pot face orice, alți membri ai societății, cum ar fi studenții, activiștii, reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și politicienii din opoziție sunt arestați, bătuți și zilnic discreditați și acuzați de tot felul de prostii”, a mai adăugat Marko Zivković.

Studenții, motorul protestelor din Serbia

Studenții au fost „inima” mișcărilor de protest, tot studenții au fost cei care au întocmit o listă cu revendicările lor pentru actuala conducere a Serbiei. Activistul sârb a trecut în revistă câteva dintre principalele cereri?

„Prima cerere a studenților este publicarea documentației complete privind reconstrucția Gării din Novi Sad, a cărei copertină s-a prăbușit și a ucis 15 persoane și, mai important decât atât, identificarea tuturor celor responsabili pentru această tragedie. A doua cerere este identificarea și urmărirea penală a vinovaților care au atacat studenții și cetățenii.

Studenții de la Facultatea de Arte Dramatice au cerut inițial arestarea și urmărirea penală a celor suspectați că au atacat fizic studenți și profesori pe 22 noiembrie în fața clădirii facultății lor din Noul Belgrad, în timpul unei comemorări de 15 minute pentru victimele căderii copertinei.  

A treia cerere este respingerea acuzațiilor împotriva celor arestați în timpul protestelor. A patra cerință este o creștere a finanțării de la bugetul național pentru universități  Studenții au cerut, de asemenea, o creștere cu 20 % a alocării din bugetul de stat pentru instituțiile de învățământ superior. Este important de remarcat faptul că aceste cereri, în ciuda a ceea ce spune președintele Vučić, nu au fost îndeplinite”, a povestit pentru FANATIK activistul Marko Zivković.

Autoritățile au folosit arme sonice pentru a înăbuși protestele?

Poliția din Serbia a fost acuzată că ar fi utilizat arme sonice la protestele din Belgrad pentru a dispersa mulțimea, care sunt interzise de legile internaționale. Liderul de la Belgrad a negat acest lucru, însă imaginile apărute în mediul online și mărturiile oamenilor îl contrazic.

„Nu ar fi fost folosite, au fost folosite cu siguranță. Peste 3.000 de cetățeni au răspuns la apelul public lansat de organizațiile societății civile din Serbia pentru a raporta că au fost afectați, în diferite moduri, de ceea ce s-a întâmplat.

Nu mă aflam în apropierea zonei în momentul în care s-a întâmplat, dar cunosc o mulțime de oameni care au fost și  au spus că a fost îngrozitor. Răspunsul autorităților de stat a fost că cei mai înalți oficiali guvernamentali – inclusiv Președintele și ministrul Justiției – au declarat că răspândim dezinformări și ne-au amenințat că ne vor aresta pentru că răspândim panică”, a mai adăugat activistul sârb.

Protestele vor răsturna actuala conducere? Alegeri anticipate în iunie

Președintele Vučić a spus că că toți cei la putere trebuie să înțeleagă mesajul transmis de protestatari și că este timpul unor mișcări.

„Am înțeles mesajul. Cine se află la putere trebuie să înțeleagă, atunci când se adună atât de mulți oameni: trebuie să facem schimbări în noi înșine și să învățăm”, a fost mesajul liderului de la Belgrad. Acesta a vorbit inclusiv de alegeri anticipate care ar urma să aibă loc la începutul lunii iunie.

„Guvernarea lui Aleksandar Vučić se apropie inevitabil de sfârșit. Acesta nu este primul, dar este unul dintre cei mai importanți pași pe calea către obiectivul final, care este o Serbie liberă și democratică.

Sunt sigur că cetățenii Serbiei vor atinge acest obiectiv foarte curând, iar guvernul și autoritățile sunt conștiente de acest lucru, motiv pentru care iau măsuri disperate și încearcă să ne intimideze. Cu toate acestea, poporul sârb nu s-a temut de dictatori mult mai mari și mai periculoși, așa că nu se va teme nici de Aleksandar Vučić.

Niciodată în istoria Serbiei protestele nu au durat atât de mult cu atât de mulți oameni, iar furia și durerea cetățenilor Serbiei nu au fost niciodată mai mari decât acum. Protestele vor continua până când cererile vor fi îndeplinite și sunt încrezător în acest lucru.

Conform datelor pe care le-am văzut în ultimele 3 luni, mai mult de 400 de municipalități, orașe și comune s-au ridicat și au organizat o formă de protest. Eu cred că acesta este un indiciu clar că nu ne vom opri până când cererile nu vor fi îndeplinite”, a mai transmis Marko Zivković.

Cum arată opoziția din Serbia? Poate prelua frâiele puterii?

În urmă cu două săptămâni, opoziția din parlamentul sârbească a fost protagonista unui haos, aprinzând fumigene în sala de ședință și recurgând la gaze lacrimogene pentru a protesta împotriva politicilor Guvernului. În prezent opoziția din Serbia este formată dintr-o coaliție de partide politice diverse, unite în principal de nemulțumirile față de guvernul președintelui Aleksandar Vučić și de cerința de a combate corupția.

„Opoziția din Serbia are probleme de ani de zile. Această problemă constă în primul rând în presiunile zilnice, lipsa de spațiu mediatic și liderii autoproclamați care țin opoziția ostatică de ani de zile, forțând-o să adopte ideile lor prostești și dăunătoare doar pentru că se află într-o poziție mai bună și au mai mult spațiu și finanțare pentru campanii.
 Cu toate acestea, există multe persoane în cadrul opoziției sârbe care sunt gata să ia măsuri serioase și să facă din Serbia o țară mai bună. Având în vedere acest lucru, sper că această situație socială va duce la schimbările necesare în cadrul opoziției”, a mai adăugat activistul sârb.