News

Apel din Ucraina, după blocada rușilor din nordul Mării Negre. Directoare de supermarket: ”Căutăm furnizori din România. Avem nevoie de parteneri”

Un mare lanț de supermarketuri din Ucraina, care a cedat o parte din depozitele sale organizației Crucea Roșie, caută furnizori în România, după ce armata rusă a închis rutele de aprovizionare din nordul Mării Negre.
23.03.2022 | 16:50
Apel din Ucraina dupa blocada rusilor din nordul Marii Negre Directoare de supermarket Cautam furnizori din Romania Avem nevoie de parteneri
Magazinul Avrora din Harkov rămâne deschis, deși zona este una de conflict / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

După o lună de conflict armat în Ucraina, situația populației civile devine critică, în zonele afectate de război. Luni, 21 martie, cele mai importante două lanțuri, de magazine alimentare din Ucraina, Slipo și ATB au anunțat că vor închide majoritatea magazinelor în Kiev, ceea ce echivalează cu un adevărat dezastru pentru locuitorii zonelor afectate, care vor trebui să se deplaseze pe distanțe mai mari pentru a-și procura cele necesare. ATB Market a lăsat în funcțiune 34 de magazine alimentare dintr-un total de 130, în capitala Ucrainei, din cauza ostilităților care au loc în zonă. Slipo a lăsat deschise 115 magazine și a închis 34, conform pravda.ua.

Reprezentant lanț de supermarketuri din Ucraina: ”Criza umanitară a devenit catastrofală”

Tetiana Bieliaieva este șefa departamentului de import al companiei Avrora, cu 860 de magazine în Ucraina, înainte de invaziei armatei ruse. ”Situația umanitară și de securitate a devenit una cu adevărat catastrofală, iar acum încercăm să identificăm furnizori noi de produse pe care să le aducem în Ucraina și să le distribuim prin rețeaua noastră”, a explicat Bieliaieva pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Avrora este unul din cele mai cunoscute lanțuri de supermarket-uri de tip discount din Ucraina, cu sedii pe toată suprafața statului, de la Ujgorod (la granița cu Slovacia), până în regiunea Lugansk. Marea majoritate a magazinelor se află în estul Ucrainei, și potrivit reprezentanților companiei, acestea continuă să opereze în zone aflate sub asediu, precum Harkov sau Sumî.

Cum se desfășoară activitatea comercială în zonele de conflict

Până la începerea invaziei, Avrova vindea, cu precădere, produse nealimentare (articole casnice, de igienă sau electronice), însă planul de afaceri s-a schimbat fundamental în ultima lună.

ADVERTISEMENT

”De la începerea războiului, am început să ne extindem pe zona de alimente, pentru că de asta au nevoie ucrainenii cel mai mult, în acest moment. Numărul de magazine rămase deschise variază de la 700 la 770, în funcție de situația de pe teren.

15 dintre acestea se află în zone controlate momentan de armara rusă, așa că nu le putem aproviziona. Altele sunt prea aproape de zonele de război, însă tocmai de asta e nevoie să le menținem în activitate. De exemplu, chiar în acest moment avem 18 magazine deschise în Harkov”, a mai declarat Tetiana Bieliaieva pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Rușii au blocat rutele comerciale din zona Odesa, rolul României a devenit esențial

Lucrurile s-au complicat însă și mai mult după ce flota Rusiei a instituit o blocadă în Marea Neagră, care nu mai permite containerelor din zona Odesa să ajungă în depozitele din restul Ucrainei. Această situație a dus la căutarea unor rute alternative pentru produsele de import, inclusiv prin Constanța.

”Căutăm furnizori din România, pentru a asigura necesarul de alimente la conservă (pește, carne sau paste), legume conservate, cereale (hrișcă, orez, mazăre sau crupe de grâu), paste, lanterne, baterii externe, detergenți, chibrituri, etc. Dacă există în România companii interesate să lucreze cu noi, pot accesa site-ul oficial  sau ne pot contacta pe adresele noastre de e-mail (v.gritsenko@avrora.ua și T.Belyaeva@avrora.ua)”, a mai explicat reprezentanta lanțului de magazine uncrainean pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Tetiana Bieliaieva: ”Avem magazine bombardate, iar depozitele noastre au fost cedate Crucii Roșii”

Operarea unor magazine în regim de conflict armat este extrem de complicată, spune Bieliaieva. Conducerea companiei trebuie să decidă în fiecare zi, ce magazine rămân închise sau se redeschid, pentru a nu pune în pericol siguranța angajaților.

”Avem deja magazine care au fost bombardate, așa că nu vrem să riscăm viețile angajaților noștri, în cele mai periculoase locații. Pe de alt parte, încercăm să punem la dispoziție depozitele noastre voluntarilor de la Crucea Roșie, care își desfășoară aici activitatea. Mai avem probleme din cauza faptului că majoritatea bărbaților sunt înrolați și luptă pentru a apăra țara noastră, iar din această cauză nu prea mai există șoferi de camion pentru a transporta marfa”, a mai explicat Tetiana Bieliaieva.

Directoarea companiei ucrainene a vorbit și despre ajutorul dat de români refugiaților din Ucraina și speră că va avea parte de aceeași deschidere și din partea companiilor românești.

”Am citit despre cazuri extraordinare despre cât de deschiși sunt românii și cum au ajutat refugiații din Ucraina. Apreciem enorm lucrul ăsta și sperăm ca voluntarii din România să fie și în continuare la fel de generoși. Personal, noi am aprecia dacă am putea colabora cu firme din România, care să ne ajute să atenueze criza umanitară din Ucraina. Suntem încrezători că împreună, ca țări care aparțin unei lumi civilizate, vom învinge în acest război”, a încheiat Tetiana Bieliaieva

ADVERTISEMENT