Fotbal international

INTERVIU. Destăinuirile lui Răzvan Lucescu: “Este BĂTAIE DE JOC!”

Răzvan Lucescu e unul dintre cei mai longevivi antrenori din prima ligă a Greciei. Xanthi trece printr-o perioadă foarte bună după un început dificil de campionat. Echipa lui Lucescu a învins...
25.10.2016 | 00:01
INTERVIU Destainuirile lui Razvan Lucescu Este BATAIE DE JOC
ADVERTISEMENT

Răzvan Lucescu e unul dintre cei mai longevivi antrenori din prima ligă a Greciei. Xanthi trece printr-o perioadă foarte bună după un început dificil de campionat. Echipa lui Lucescu a învins în deplasare la Panathinaikos şi Platanias în ultimele două meciuri şi a urcat pe locul 8 după 6 etape. 

Antrenorul român a acordat un interviu pentru FANATIK.RO în care a vorbit despre experienţa de la Xanthi, despre situaţia fotbalului românesc actual şi echipa naţională.

ADVERTISEMENT

– Domnule Lucescu, felicitări pentru parcursul din campionat după un început mai dificil. Cum a fost sezonul pînă acum?

– Avem o echipă a cărui obiectiv e salvarea de la retrogradare. Pregătirea de vară a fost foarte bună, însă la începutul campionatului am avut probleme de lot. Am avut trei jucători accidentaţi de pe acelaşi post şi am fost nevoiţi să improvizăm, să punem jucătorii şi pe alte poziţii decît cele pe care erau obişnuiţi. Avem un lot bun, însă avem şi mulţi jucători din pepinieră care nu sînt încă la nivelul primei ligi. Am făcut şi greşeli destul de mari în primele meciuri. Nici nu pot să spun că am fost puternici din punct de vedere psihic în unele momente. Nu am putut să ne revenim după ce am încasat gol.

ADVERTISEMENT

Programul din acest debut de sezon a fost infernal. Am jucat 4 deplasări în primele 6 etape: AEK, PAOK, Panathinaikos şi Platanias. Acasă am avut cu Panionios şi Atromitos. Meciuri foarte grele, dar am reuşit să ne intrăm în ritm.

“Am un patron excelent şi avem o relaţie extraordinară”

– Meciul cu Panathinaikos a fost cel în care v-aţi descătuşat. Aţi cîştigat şi cu două eurogoluri…

ADVERTISEMENT

– A fost un meci foarte bun făcut de noi. Nu le-am lăsat nici o şansă. Am pus presiune pe gazde, am stat bine în teren şi pe lîngă cele două goluri, am avut mai multe ocazii. Am fost şi dezavantajaţi, penalty şi cartonaş roşu neacordat pentru adversari. Dar am fost la conducere, deşi presiunea publicului a fost uriaşă. Una peste alta, a fost un meci foarte bun.

VEZI VIDEO REZUMAT PANATHINAIKOS – XANTHI 1-2:

– Sînteţi unul dintre cel mai longevivi antrenori din Grecia. Cred că doar Giannis Petrakis de la PAS Giannina e mai demult la un club din prima ligă decît dumneavoastră… 

ADVERTISEMENT

– Şi aici se schimbă destul de des antrenorii. Dar eu am venit la Xanthi cu sufletul deschis să fac treabă. Am avut rezultate bune aici, am jucat prima finală de cupă din istoria clubului. Am un patron excelent şi avem o relaţie extraordinară. Ne înţelegem foarte bine şi asta contează foarte mult. Avem linişte şi putem să muncim într-un climat foarte bun aici.

“Povestea cu insolvenţa e o ruşine. Ar trebui să fie controale la sînge”

– Aţi urmărit fotbalul de la noi în ultima vreme?

– La noi nu mai e fotbal, e dezastru. E o bătaie de joc. În acest fel e foarte greu să creşti, să mai atragi lumea la fotbal. Nu vedeţi că nu mai avem suporteri în tribune? E o situaţie foarte tristă. Cu toţi cei cu care vorbesc îmi spun că preferă să vadă alt campionat decît cel pe al nostru.

Au dispărut echipele mari şi asta e foarte grav. Apar alte echipe peste noapte şi, cu tot respectul, nu au cum să atragă fani ca şi echipele de tradiţie: Rapid, FC Argeş, Farul Constanţa. Uitaţi-vă şi la Timişoara, nici nu mai ştii care e Poli şi care nu.

– Încă sînt foarte multe cluburi în insolvenţă…

– Povestea cu insolvenţa e o ruşine. Ar trebui să fie controale la sînge la toate aceste cluburi pentru a fi prevenită o asemenea situaţie. Îţi dau şi un exemplu. Vine un patron care nu oferă nici o garanţie la club şi se bazează pe unele contracte în cazul în care cîştigă titlul. Dacă nu se întîmplă aşa, el nu are puterea de a susţine clubul şi îl bagă în insolvenţă. Problema e că au de suferit, pe lîngă jucători şi antrenori, şi suporterii acelei echipe.

“Fotbalul nostru e în cădere, ce pretenţii putem să avem?”

– Dacă tot discutăm de-asta… De ce credeţi că am avut aşa o cădere bruscă? Parcă s-a prăbuşit totul în ultimii 4-5 ani…

– Dacă îmi cereţi o părere, eu cred că e greşeala celor care conduc fotbalul. Prima oară să spunem că există înţelegere, dar trebuie stabilit un set de reguli foarte clare ca să nu se ajungă la insolvenţe şi faliment. Nu trebuie să existe echipe fără garanţie.

Apoi, la multe cluburi vorbim de un management foarte prost şi mulţi oameni s-au aruncat în fotbal fără să aibă habar de acest fenomen. Să nu uităm, nu vorbim de un caz izolat. Anul trecut au fost 7-8 echipe în insolvenţă. Aşa ceva nu s-a mai pomenit în Europa. Este o ruşine.

– Aţi văzut meciurile naţionalei. Ce părere v-aţi făcut în acest început de preliminarii?

– Nu pot fi pretenţii la nivel de naţională atîta timp cît fotbalul nostru e la limita de jos. Cu toţii avem pretenţii să avem o echipă puternică, dar trebuie să avem şi fotbalişti. Într-un astfel de climat, e greu să avem jucători cu personalitate sportivă sănătoasă. Fotbalul nostru e în cădere, ce pretenţii putem să avem? Nivelul nostru maxim e să ne calificăm într-o grupă europeană. Nu trebuie să ne mire înfrîngerile la scor acolo pentru că în ultimii ani nu am mai reuşit să ieşim din grupe.

Vorbind de jucători, sînt tot mai puţini care pleacă afară şi sînt şi mai puţini cei care joacă. La noi, jucătorii tind să clacheze la cea mai mică dificultate şi e greu să reziste sub presiune. Nu putem vorbi de strategie cînd fotbalul e în cădere liberă, doar de conjunctură.

“Ce poate să schimbe Daum în 3 zile? Are la dispoziţie jucători care nu joacă la cluburile lor”

– Christoph Daum e primul selecţioner străin al naţionalei. E un antrenor controversat. Multe păreri pro şi contra. A venit cu un suflu nou la naţională?

– E un antrenor de mare experienţă. Nu ştiu ce va face, dar merită răbdarea tuturor. E foarte greu să schimbe ceva într-o astfel de situaţie. Ce poate să schimbe Daum în 3 zile? Are la dispoziţie jucători care nu joacă la cluburile lor. Noi ne-am calificat la Euro, dar uităm oare cum am făcut-o? Am avut grupa perfectă, mai ales că principala favorită, Grecia, a fost la pămînt. Atenţie! Nici acum nu e o grupă imposibilă.

“I-am promis patronului că voi rămîne la Xanthi şi asta am făcut”

– Asta voiam să spun, nu e o grupă infernală…

– Nu înseamnă că trebuie să facem o tragedie dacă nu ne calificăm, dar e o grupă foarte echilibrată. Hai să vedem: Danemarca e o echipă agresivă, dar care nu are evoluţii atît de bune în ultima vreme, Muntenegru e o formaţie combativă, dar cu limitele ei, Polonia are jucători foarte importanţi şi din acest motiv e favorită. Dar să nu uităm că polonezii nu au o mare tradiţie în spate. Kazahstan nu ne spune nimic, în timp ce Armenia nu poate fi o echipă de speriat, deşi a avut rezultate foarte bune în ultimele preliminarii.

– E adevărată oferta pe care aţi avut-o de la Al Hilal în această vară? S-a scris mult pe această temă…

– Nu îmi face plăcere să vorbesc despre oferte şi astfel de lucruri. Sînt la Xanthi, sînt foarte fericit aici. I-am promis patronului că voi rămîne la Xanthi şi asta am făcut. Am o relaţie extraordinară cu el şi sper să reuşim multe lucruri bune cu această echipă.

2014 e anul în care Răzvan Lucescu a preluat FC Xanthi

1 finală de Cupă a Greciei a jucat Xanthi, în 2015, pierdută cu 1-3 de Olympiakos

“Din acest an, echipa nu se mai numeşte Skoda. E doar FC Xanthi. Se mai face această confuzie. S-a încheiat colaborarea cu producătorul de automobile după o foarte lungă perioadă de timp” – Răzvan Lucescu

ADVERTISEMENT