News

Foto. Povestea de film a lui Illia, un refugiat ucrainean care a plecat să se bată cu Putin. Primit cu brațele deschise de români, bărbatul de 73 de ani s-a înrolat alături de fiul lui, la Ismail

Printre ucrainenii refugiați la noi s-a numărat și Illia Golubenko (73 de ani). Luat în grijă de familia unui român cu suflet mare, bărbatul și-a condus fata spre Germania, după care s-a întors la Ismail și s-a înrolat.
10.03.2022 | 17:51
Primit cu brațele deschise în casa lui Miron Panțuroiu, Illia Golubenko (73 de ani) s-a întors în Ucraina și s-a înrolat alături de fiul său, să lupte împotriva Rusiei
ADVERTISEMENT

Peste 70.000 de ucraineni au ales să rămână pe teritoriul României, goniți de războiul declanșat pe 24 februarie de armata rusă, care a invadat țara vecină. Alte sute de mii de suflete doar au tranzitat țara noastră, în drumul lor spre siguranța unui trai mai bun, stabilindu-se măcar pentru o perioadă la rudele și prietenii din Occident.

Printre oamenii simpli care au venit în România s-a numărat și Illia Golubenko, un bărbat de 73 de ani din Ismail (Ucraina). Primit cu brațele deschise în casa lui Miron Panțuroiu, care le-a pus la dispoziție apartamentul său dintr-un bloc din Voluntari, bărbatul deja trecut prin multe nu s-a resemnat cu ideea de a fi alungat din propria țară și a decis să lupte cot la cot cu ai lui pentru izgonirea rușilor din Ucraina.

ADVERTISEMENT

FANATIK a realizat un reportaj emoționant cu Illia, unul dintre miile de eroi anonimi cu care Ucraina încearcă să răspundă invaziei Rusiei. Fost secretar de stat în guvernul Cîțu, Panțuroiu ne spune că nu a stat nici o clipă pe gânduri atunci când a auzit de faptul că Illia nu avea unde să stea, oferindu-i adăpost, masă și sprijin pe termen nelimitat.

”Mi s-a părut ceva normal să ajut necondiționat niște oameni aflați la necaz”

”Suferințele acestor oameni depășesc orice imaginație, mi s-a părut ceva normal să ajut necondiționat niște oameni aflați la necaz. Și Illia, și o altă familie, care avea o fată și un bebeluș, au stat la mine cât au avut nevoie, nu s-a pus problema să le lipsească nimic.

ADVERTISEMENT

I-am însoțit la consulat, pentru acte, la medic, atunci când a fost nevoie, fiica mea i-a luat la ea la cabinetul stomatologic și a îngrijit copilul care avea mari probleme cu dinții…Au avut totul asigurat”, mărturisește Panțuroiu, mereu prins pe telefoane.

La 73 de ani, vârstă la care alții își cresc nepoții, Illia Golubenko a decis să plece în România după ce, pe 1 martie, rușii au tras cu rachete asupra unui stații militare de tip radar amplasată în localitatea Loșcinovka, din imediata vecinătate a orașului Ismail.

ADVERTISEMENT

Illia Golubenko și-a condus fata spre Germania și s-a întors în Ucraina, să lupte alături de fiul lui

”Am plecat împreună cu fata mea, Tatiana, care e însărcinată. Planul a fost să ajungem în România, apoi din România fata mea să ajungă în Germania, unde avem rude și unde ar fi în siguranță.

Cu toate emoțiile din lume, până la urmă așa s-a și întâmplat, dar fără ajutorul lui Miron și al altora ca el nu știu dacă răzbeam! A venit un prieten și a luat-o cu mașina de la Galați, apoi au ajuns în Germania, după ce au stat 12 ore în vama cu Ungaria”, ne spune Illia Golubenko, ”ajutat” de translatorul Vitali, om de bază în desfășurarea operațiunii.

ADVERTISEMENT

Tată a doi copii, Alexei și Tatiana, Illia Golubenko nu s-a mulțumit însă cu atât. Imediat ce și-a pus fata la adăpost, Golubenko s-a dus la ambasada Ucrainei împreună cu prietenii din România, în frunte cu Miron Panțuroiu, și a obținut viza pentru reîntoarcerea în țară.

”Vreau să lupt pentru țara mea, nu vreau să stau și să asist cum dușmanii vin la mine acasă și omoară femei și copii. Poate nu înseamnă mult, dar sufletul și inima mea sunt cu Ucraina și voi face tot ce depinde de mine să-l opresc pe Putin”, ne dezvăluie Illia, cu ochii în lacrimi.

”Vă spun sincer, dacă l-aș vedea în fața mea pe Putin, nu i-aș zice nimic, doar i-aș frânge gâtul!”

Acolo, în Ismailul natal, rămăsese băiatul lui, Alexei, care luase deja arma în mână și coordona pe plan local operațiunile de ripostă împotriva armatei ruse. Illia are experiență în domeniu, pentru că vreme de trei decenii a lucrat în cadrul armatei.

”Știu ce să fac cu o armă, vă dați seama, după atâția ani de armată. Vă spun sincer, dacă l-aș vedea în fața mea pe Putin, nu i-aș zice nimic, doar i-aș frânge gâtul. Atât, că atât merită!”, răbufnește bărbatul de 73 de ani din fața noastră, frecându-și mâinile de necaz.

Emoționat de primirea făcută de români refugiaților ucraineni, Illia și-amintește de timpurile de pace, când în Ismailul lui drag se întâlnea cu prietenii lui de toate naționalitățile. ”Mâncam plăcinte la unii, beam vin la alții, în cramă, noi veneam la ei, ei veneau la noi, totul era așa cum trebuie să fie. Nu demult îmi luasem și eu o bucată de pământ pe care pusesem pomi fructiferi, caiși, piersici, pruni, mă gândeam că o să am unde să stau cu prietenii la o vorbă, la un pahar de vin…Dar poate se termină războiul ăsta și până la urmă ne vedem și acolo, liniștiți”, povestește Illia, care i-a invitat deja acolo pe Miron, Vitali și pe restul prietenilor descoperiți în România.

Pe 19 august 2022, Illia și soția lui, Nina, vor aniversa 50 de ani de căsnicie. Când a fost să-și anunțe partenera de viață de decizia a de se înrola pe front, Illia Golubenko spune că s-a făcut înțeles, dincolo de spaimele inerente.

Pe 19 august, Illia și soția lui, Nina, aniversează 50 de ani de căsnicie

”Normal că s-a speriat un pic, dar și-a dat seama că asta trebuie să fac, mă înțelege mereu, știe că nu aveam de ales. Vă dați seama cum mă simt eu acum, când stau aici, în siguranță, iar nevasta mea stă sub asediu?”, ne spune vizibil afectat bărbatul de 73 de ani.

Drumul de întoarcere spre casă al lui Illia Golubenko, bărbatul de 73 de ani care vrea să lupte pentru țara lui,  a fost și el complicat, dar totul s-a rezolvat, până la urmă. Miron i-a rezervat loc la autobuz până la Tulcea, apoi un prieten al lui Miron l-a dus cu mașina pe Illia până la Isaccea, unde bărbatul a ajuns cu bacul în Ucraina.

În vama ucraineană, Illia Golubenko a fost așteptat de Alexei, băiatul lui, alături de care va lupta pentru țara lor. Dacă Alexei este cadru militar activ, Illia va contribui la realizarea dispozitivelor de apărare în Ismail și în localitățile apropiate, așa cum a ținut să ne trasmită în mesajul care a însoțit fotografia cu el în uniformă, alături de băiatul său, în primul cadru făcut la reîntoarcerea în Ucraina.

Primul mesaj al lui Illia după reîntoarcerea în Ucraina: ”Noi mergem acum la luptă, cu nădejde în Dumnezeu și în dreptate!”

”Mulțumesc, România, mulțumesc, Miron, Vitali, mulțumesc că m-ați ajutat la greu, mulțumesc românilor care ne-au întins o mână și care au împărțit cu noi tot ce aveau. Nu voi uita niciodată asta, o să rămâneți în inima mea. Noi mergem acum la luptă, cu nădejde în Dumnezeu și în dreptate. Vă aștept pe toți la Ismail, să bem un pahar de vin, când se va termina totul. Slavă Ucrainei!”, a transmis Illia Golubenko ”fraților români” care l-au ajutat în aceste zile dramatice.

În urma bărbatului de 73 de ani care în locul unei bătrâneți liniștite preferă să-și apere țara cu arma în mână, cot la cot cu băiatul lui, rămâne drama oamenilor fără de țară și povestea unor patrioți fără de frică. Desigur, poate că Illia nu va reuși să întoarcă frontul, și singur, și împreună cu băiatul lui, dar nu asta contează acum. Astăzi, mai mult ca oricând, important e că Illia crede că poate. Crede că poate și, dacă el crede, putem și noi, împreună. Până la urmă, nu trebuie decât să încerci să urci foarte sus, dacă vrei să vezi foarte departe.

ADVERTISEMENT