Fotbal intern

Se amână finala Cupei României? Solicitare oficială către FRF pentru „a nu afecta integritatea Ligii 1“. Anunțul oficial al LPF

16.07.2020 | 14:53
Se amana finala Cupei Romaniei Solicitare oficiala catre FRF pentru a nu afecta integritatea Ligii 1 Anuntul oficial al LPF
ADVERTISEMENT

Universitatea Craiova a trimis o scrisoare către FRF şi LPF prin care solitică amânarea finalei Cupei României, pentru a nu fi afectată integritatea Ligii 1.

Oltenii sunt de părere că rezultatul finalei poate avea consecinţe asupra ultimelor două etape din campionat, dacă FCSB se impune în faţa celor de la Sepsi Sf. Gheorghe.

ADVERTISEMENT

Dacă echipa lui Gigi Becali câştigă Cupa României, va avea asigurată calificarea în Europa, indiferent de poziţia din clasamentul Ligii 1, ceea ce ar însemna, practic, faptul că şi FC Botoşani ar fi calificată în competiţiile continentale.


UPDATE, 16 iulie, ora 14:54 / Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a anunțat că nu se pune în discuție o amânare a finalei Cupei României, deoarece ar putea exista riscul ca aceasta să nu se mai poată juca până la data la care trebuie trimise la UEFA numele echipelor ce vor participa în cupele europene.

ADVERTISEMENT

”Am discutat cu domnul Rotaru, ne-a transmis şi o cerere scrisă din partea clubului, acum câteva zile ne-am văzut cu reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal pentru a discuta de calendarul ediţiei viitoare a Ligii I şi al Cupei României.

Din păcate, nu am putut onora solicitarea celor de la Craiova, tocmai pentru faptul că, dacă am fi împins mai târziu finala Cupei României şi ar fi apărut cazuri de Covid în cazul vreuneia dintre cele două echipe din finală, nu mai aveam date pentru disputarea acesteia înainte de 3 august, când trebuie comunicate echipele participante în cupele europene.

ADVERTISEMENT

Cupa României contează în această ecuaţie, aşa că nu au existat variante. Oricum, cred că în privinţa cluburilor din play-off, având în vedere situaţia financiară de la nivelul acestora, nu cred că îşi permite nimeni să nu-şi apere corect şansele pe terenul de joc pentru că asta poate avea un impact în clasament, ori pasul de la un loc la altul, în privinţa drepturilor de televizare, este de câteva sute de mii de euro”, a spus Ștefan la Pro X.


Știre inițială, 14 iulie

Craiova vrea amânarea Cupei pentru ca Botoşani să joace „pe bune“ la CFR

Iată conţinutul integral al scrisorii oltene:

„Craiova, 13,.07.2020

Către: Federaţia Română de Fotbal
            În atenţia domnului preşedinte Răzvan Burleanu
            Liga Profesionistă de Fotbal
            În atenţia domnului preşedinte Gino Iorgulescu

ADVERTISEMENT

Stimaţi domni,

Având în vedere că:

  • finala Cupei României din acest sezon este programată a se disputa la data de 22.07.2020, respectiv înaintea ultimelor două etape din play-off-ul Ligii 1, iar una dintre finalistele Cupei este FCSB;
  • la ora actuală FCSB şi FC Botoşani sunt în competiţie directă pentru ultimul loc de participare în cupele europene acordat de „Casa Liga 1”;
  • Universitatea Craiova şi CFR Cluj se află în competiţie directă pentru câştigarea campionatului „Casa Liga 1”;
  • în penultima etapă FC Botoşani va întâlni CFR Cluj;
  • în cazul unui succes al FCSB în finala Cupei României, atât FCSB, cât şi FC Botoşani ar avea asigurată prezenţa în viitorul sezon la cupelor europene cu două etape înainte de final,

considerăm că menţinerea acestei date de programare a finalei Cupei României ar afecta grav integritatea competiţiei precum şi interesele partenerilor comerciali, a celor media, dar şi interesul suporterilor cu privire la „Casa Liga 1”, în sensul în care, dacă FCSB va câştiga Cupa României, atunci ultimele două meciuri disputate de către FCSB şi FC Botoşani în „Casa Liga 1” ar fi lipiste de orice miză. Şi nu ne referim aici doar la meciul CFR – FC Botoşani din penultima etapă, ci la toate cele 4 meciuri în care cele două echipe vor fi implicate.

Pentru aceste motive, vă solicităm ca finala Cupei României să fie reprogramată după ultima etapă din play-off sau, în cel mai rău caz, pentru a nu fi afectată integritatea competiţiei şi pentru a exista un interes real la meciul CFR Cluj – FC Botoşani din penultima etapă, în data de 29.07 sau în apropierea ei.

Un caz asemănător este prevăzut la art. 11.1 lit. f) din ROAF care menţionează că, în ultima etapă, meciurile echipelor angrenate în lupta pentru acelaşi obiectiv vor fi programate de la aceeaşi oră, special pentru a se evita o eventuală lipsă de interes din partea vreuneia dintre echipe.

Suntem convinşi că ne dorim cu toţii ca ultimele două etape să fie pline de suspans, nu doar în ceea ce priveşte câştigarea titlului, dar şi în ceea ce priveşte calificarea din campionat în cupele europene: FCSB sau FC Botoşani.

Cu stimă,
Administrator
Adrian Andrici“

Craiova se teme că dacă FCSB ia Cupa, atunci FC Botoşani ar fi sigură de prezenţa în Europa, pentru că Astra şi Gaz Metan Mediaş nu au licenţă pentru competiţiile continentale, şi nu ar mai avea de ce să se omoare cu firea în partida contra CFR-ului, contracandidata Universităţii la titlu.

ADVERTISEMENT