News

Exclusiv. Situaţie ireală în Ministerul de Interne. Termenul “moldovean”, interzis în documentele oficiale. Document

Termenul "moldovean" a devenit interzis în documentele oficiale eliberate de Ministerul de Interne. Dispoziția apare într-o circulară primită miercuri, care face referire la relațiile cu Republica Moldova după alegerile anticipate din țara vecină.
05.08.2021 | 17:14
Exclusiv Situatie ireala in Ministerul de Interne Termenul moldovean interzis in documentele oficiale Document
Direcțiile din MAI nu mai au voie să folosească termenul moldovean în documente oficiale, referitoare la cetățenii Republicii Moldova Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Documentul a fost emis de Direcţia Generală Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale (DGAESRI) după consultări cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Direcțiile din MAI nu mai au voie să folosească termenul moldovean în documente oficiale, referitoare la cetățenii Republicii Moldova

Direcțiile din Ministerul Afacerilor Interne (MAI)  au primit miercuri circulara referitoare la ”Direcții de acțiune în relația cu Republica Moldova”.

ADVERTISEMENT

Printre recomandările din documentul semnat de directorul general al DGAESRI, chestorul de poliție Cătălin Necula, este subliniată ”necesitatea evitării utilizării în documente oficiale a noțiunilor de tipul ‘moldovean/moldoveni’ cu referire la cetățenii/reprezentanții statului vecin. Apreciem necesară utilizarea formulărilor de tipul ‘cetățeni/reprezentanți ai Republicii Moldova’, chiar și cu riscul de a repeta excesiv aceste formulări”.

Circulara DGAESRI recomandă evitarea termenului moldovean Foto: Fanatik
Circulara DGAESRI recomandă evitarea termenului moldovean Foto: Fanatik

 

FANATIK a aflat și motivul din spatele acestei recomandări care pare cel puțin bizară. Surse din MAI ne-au declarat că termenul de moldovean este considerat peiorativ și de aceea pentru care se recomandă evitarea acestuia.

ADVERTISEMENT

România susține agenda pro-europeană a Republicii Moldova

Pe lângă recomandarea legată de termenul folosit pentru a menționa cetățenii statului vecin în documentele oficiale, în document se mai reiterează susținerea României față de ”agenda pro-europeană și programul de reforme promovate de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu”.

Direcțiile din MAI mai sunt informate că se are în vederea o deschidere a cooperării cu partenerii din Republica Moldova după instalarea noii echipe guvernamentale la Chișinău.

ADVERTISEMENT

În același sens se reamintește faptul că unul dintre obiectivele majore ale politicii externe a României în relație cu statul vecin este reprezentat de ”susținerea parcursului european al Republicii Moldova, promovarea valorilor europene și încurajarea reformelor instituționale necesare pentru consolidarea sistemului democratic, în spirit european”.

Nu în ultimul rând, documentul citat precizează că problematica referitoare la Transnistria rămâne una sensibilă, care va necesita consultări suplimentare cu DGAESRI în cazul în care apar ”propuneri sau probleme care vizează acest aspect”.

ADVERTISEMENT

Atribuțiile Direcţiei Generale Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale

DGAESRI funcționează ca structură de specialitate în cadrul aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne, fără personalitate juridică, ce asigură coordonarea generală a activităților MAI în domeniul afacerilor europene, al problematicii Schengen și al relațiilor internaționale, precum și punerea în aplicare a legislației care reglementează gestionarea acestor domenii de activitate.

Direcția are printre atribuții elaborarea de politici și obiective ale MAI în domeniul afacerilor europene și al relațiilor internaționale, coordonarea relațiilor MAI cu instituțiile UE sau coordonarea activității de reprezentare a României la Consiliul Justiție și Afaceri Interne precum și în comitetele și grupurile de lucru ale Consiliului UE, ale Comisiei Europene și ale altor instituții europene, pentru domeniile de competență ale MAI.

Potrivit site-ului DGAESRI, direcția reprezintă punct național de contact în toate aspectele legate de punerea în aplicare a mecanismului de evaluare Schengen la nivel național, în relația cu autoritățile naționale cu responsabilități în punerea în aplicare a acquis-ului Schengen și în procesul de eliminare a controalelor la frontierele interne, precum și la nivel european, în relația cu instituțiile și organismele Uniunii Europene și cu alte state membre.

Cuvinte interzise de state sau organizații

Scrabble a eliminat peste 200 de cuvinte din lexicon

Proprietarii îndrăgitului joc de societate Scrabble au interzis o lungă listă de cuvinte pe care jucătorii nu mai au voie să le folosească, provocând dezbateri furioase în comunitatea acestora.

Lista include cuvinte considerate a fi insultă rasială sau etnică, inclusiv „nigger” (termen derogatoriu pentru persoanele de culoare), „Shiksha (un termen derogatoriu pentru evrei),„ Paki” (termen rasist la adresa pakistanezilor, utilizat și împotriva persoanelor cu origini sud asiatice sau musulmane)și„ Fenian”(termen derogatoriu în Irlanda).

Scrabble este deținut de două companii, Hasbro (în America de Nord) și Mattel (în restul lumii, inclusiv în Australia).

Peste 200 de cuvinte acceptate în dicționare au fost eliminate din lexiconul Scrabble în ultimul an.

Nu există o listă definitivă de cuvinte interzise, dar site-urile online Scrabble permit jucătorilor să introducă un cuvânt pentru a vedea dacă acesta poate fi folosit.

Arabia Saudită interzice cuvântul ”maid” în ofertele de locuri de muncă

Arabia Saudită a interzis în aprilie cuvântul „maid” – servitoare – ca fiind derogatoriu în reclamele pentru noi locuri de muncă și în procesul de recrutare, în baza noilor reglementări menite să susțină drepturile lucrătorilor străini.

Ministerul Comerțului saudit a declarat că anunțurile pentru locuri de muncă nu ar trebui să includă termeni precum „servant” sau „maid” și, în schimb, să facă publicitate pentru „workers” – lucrători.

Regatul găzduiește 10 milioane de lucrători străini, inclusiv 3,7 milioane de lucrători domestici, și a luat măsuri în ultimii ani pentru a spori protecția ocupării forței de muncă și a preveni abuzurile.

Un grup de cercetători solicită interzicerea termenului caucazian

Cuvântul „caucazian” ar trebui interzis în studiile științifice și în lucrări, deoarece este „asociat cu o clasificare rasistă a oamenilor,” potrivit unui grup de cercetători. La rândul ei, o universitate din statul american Massachusetts a compilat o listă de cuvinte și fraze pe care le consideră „opresive” și i-a încurajat pe oameni să nu le mai folosească.

Propunerea privind interzicerea cuvântului „caucazian” a fost făcută într-un articol intitulat „The language of race, ethnicity, and ancestry in human genetic research”, publicat pe serverul arxiv, unde sunt prezentate materiale înainte de a fi tipărite.

Potrivit experților, termenul de „caucazian” este „depășit și incoerent din punct de vedere științific,” iar oamenii de știință ar trebui „să evite utilizarea lui acolo unde este posibil.”

Materialul despre interzicerea cuvântului „caucazian” a fost publicat în același timp cu o inițiativă a unei universități din statul american Massachusetts, care a compilat o listă de cuvinte și fraze pe care le consideră „opresive” și i-a încurajat pe oameni să nu le folosească.

Prevention, Advocacy, and Resource Center (PARC) de la Universitatea Brandeis a inclus în noua „listă de limbaj opresiv” termeni precum „killing it” cu sensul de „a face o impresie deosebită, de a reuși.”

Aceeași inițiativă susține că oamenii ar trebui, de asemenea, să nu mai folosească expresia „rule of thumb,” deoarece se presupune că provine dintr-o veche lege britanică care permitea bărbaților să-și bată soțiile cu bețe nu mai mari decât degetul mare.

ADVERTISEMENT