Sport

Exclusiv. Sociologul Gelu Duminică avertizează: „Romexitul urmează Brexitului! Românii se războiesc cu românii!”

14.04.2021 | 16:10
Exclusiv Sociologul Gelu Duminica avertizeaza Romexitul urmeaza Brexitului Romanii se razboiesc cu romanii
ADVERTISEMENT

Plecarea majorității lucrătorilor români din Marea Britanie, cauzată de amploarea pe care a căpătat-o pandemia COVID-19, a însemnat pentru englezi o lovitură în plin la capitolul resurse umane. Sociologul Gelu Duminică susține că acesta este unul dintre efectele previzibile ale Brexitului, dar avertizează că și țara noastră se află în pragul unui „Romexit”, din pricina emancipării grupărilor naționaliste.

„Suntem la începutul Brexitului nostru, adică al „Romexitului” mai exact, în momentul în care se antagonizează românii contra românilor. Da, ne războim între noi! Se caută vinovați, și vedem clar ce se întâmplă pe străzi, unde lumea strigă „afară, afară cu ungurii din țară!”, „Arafat, nu e țara ta” și așa mai departe. Foarte probabil, în viitorul apropiat, formațiunea politică extremistă pe care o avem în Parlament va ajunge la „next level””, a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK.RO, profesorul Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT

Sociologul a comentat efectul pe care exodul românilor din Marea Britanie l-a avut asupra economiei Regatului Unit, în condițiile în care „insularii” au mari probleme în privința recrutării forței de muncă: „Efectele pe care Brexitul le-a produs erau de așteptat. Dacă priviți înapoi către persoanele care argumentau rămânerea Marii Britanii în UE, veți observa că, în momentul de față, argumentele lor sunt valide. Încă de atunci s-a discutat despre faptul că Marea Britanie va avea un deficit de forță de muncă și că britanicii vor înregistra un regres economic”.

Gelu Duminică, despre exodul românilor din Marea Britanie, dincolo de pandemie: „Vocile naționaliștilor au fost puternice și au devenit tot mai sonore!”

Referitor la faptul că majoritatea lucrătorilor români s-au întors acasă nu doar din pricina pandemiei, ci și a faptului că nu au fost priviți la fel precum restul cetățenilor europeni, Gelu Duminică a argumentat: „Nici Brexitul nu s-a întâmplat, așa, deodată. La început, vocile naționaliștilor au fost puternice, iar ulterior au devenit și mai sonore, pe fondul incapacității fostului premier David Cameron de a aduce bunăstarea la nivel local, așa cum o înțelegeau britanicii”.

ADVERTISEMENT

„Lehamitea britanicului de rând și-a spus cuvântul. Da, putem vorbi despre o lehamite a britanicului față de politica londoneză, pe sistemul „e treaba lor ce fac, noi facem bani”, dar, iată că, în momentul de față, ei nu mai produc bani”, a continuat sociologul.

De altfel, Gelu Duminică are o părere radicală în privința posibilității ca fenomenul îndepărtării de UE, care s-a produs în Marea Britanie, să se petreacă și în alte țări, inclusiv în România: „Din păcate, tot ce s-a întâmplat în Marea Britanie se poate petrece peste tot, inclusiv la noi! Efectele sunt de nebănuit și le descoperim abia pe parcurs. Stați liniștiți, suntem abia la început. Fiți convinși că dacă în momentul de față, britanicii ar vota Brexitul, ar opta, în măsură și mai mare, pentru varianta „pro””.

ADVERTISEMENT
Profesorul Gelu Duminică (sursa facebook.com)
Profesorul Gelu Duminică (sursa facebook.com)

„Și cerșetorul și medicul s-au adaptat la fel de bine”

Potrivit reprezentanților agențiilor de recrutare a forței de muncă din Anglia, cele mai afectate de lipsa forței de muncă pe timpul pandemiei sunt sectoarele construcțiilor și cel al asistenței sociale, iar în domeniul medical s-a constatat penuria bruscă a asistenților medicali. „Majoritatea românilor care au muncit în Marea Britanie au lucrat în zona serviciilor, dar și în zonele industriale, în care abilitățile sunt extrem de necesare. Vorbesc, în general, despre industria de construcții. Dar compatrioții noștri au lucrat și în hoteluri, în baruri, ca și în zona de baby-sitting”, a subliniat sociologul.

Pentru a face față cerințelor din străinătate, în speță din Marea Britanie, mulți români au ales să se reprofileze, chiar dacă li s-au impus condiții extreme, pentru obținerea vizei. Acesta a fost unul dintre avantajele lor, pentru că nu toți cetățenii „non-britanici” care au lucrat sau încă lucrează în Anglia sunt la fel de versatili.

ADVERTISEMENT

„Majoritatea lucrătorilor și-au schimbat profesiile începând cu momentul în care au plecat din România sau, grație abilităților lor tipic românești, au câștigat mai mult în străinătate. Acest lucru a fost valabil atât pentru cerșetor, cât și pentru medic. Cu toții s-au adaptat la fel de bine”, a fost de părere Gelu Duminică.

Potrivit profesorului de sociologie, „așa se petrec lucrurile peste tot în lume. Migrația britanică nu înseamnă nimic față de ce a însemnat același fenomen în Spania ori în alte țări. Însă, fiind mai prosperă, piața britanică a primit mulți cetățeni europeni în momentul în care celelalte țări au intrat în criză. Culmea, în acea clipă, deși nu se gândiseră până atunci să plece, mulți oameni, inclusiv românii, s-au dus acolo, pentru că piața britanică este mult mai favorizantă, iar multiculturalitatea este mai deschisă decât în alte zone ale Europei”.

Populismul de tip „british”, generator de prejudicii, va avea ecou în România

Există voci care susțin că atât puterea politică, cât și firmele britanice ar trebui să-și pună serioase semne de întrebare înainte de decide asupra felului în care vor aplica noua lege a imigrației. Recentele evenimente demonstrează clar faptul că Marea Britanie nu mai reprezintă o oportunitate pentru cetățenii străini aflați în căutarea unui „job” remunerat cum se cuvine.

Gelu Duminică a fost categoric din acest punct de vedere: „Tot ceea ce se întâmplă în Marea Britanie, și populismul care generează prejudicii, va fi evident și în alte țări, inclusiv în România”.

Cu siguranță, maladia SARS-COV-2 a stat atât la baza refluxului forței de muncă din Anglia și din țările „insulare”, cât și la începutul declinului economic al altor puteri europene.

„În momentul de față, mobilitatea este redusă din pricina maladiei. Logic, statele occidentale depindeau de forța de muncă importată din exterior, pentru motivul că indicele lor demografic era negativ. În acel moment, migrantul a devenit o oportunitate pe care piața vestică o avea, practic, servită. În momentul în care mobilitatea s-a redus, angajatorii au „urlat”. Oare de ce nu se mai duceau căpșunarii în Spania, ca să dau un exemplu stereotip? Evident, pentru că nu mai puteau călători. De asemenea, muncitorii nu mai plecau în Sicilia, din același motiv. Restricțiile și-au spus cuvântul”, a precizat interlocutorul nostru.

„Pașaportul Covid” ar putea reglementa situația tensionată

Potrivit lui Gelu Duminică, în fiecare dintre aceste țări europene, situația creată va da apă la moară formațiunilor politice radicale. Din punctul de vedere al sociologului, fenomenul migrațional, atât de contestat de multe voci, a avut și valențe pozitive.

„Această stare de fapt, dar și de spirit, va fi foarte bine exploatată de naționaliștii care vor pleda pentru angajarea forței de muncă locale. Însă aceasta din urmă este ori insuficientă, ori mult mai scumpă decât migrantul, iar aspectul respectiv va însemna o presiune în plus pe umerii angajatorului. Oricum am privi situația în momentul de față, lucrurile arată foarte rău, pentru simplul motiv că dezvoltarea Uniunii Europene a fost bazată pe circulația forței de muncă. În perioada critică pe care o traversăm, această circulație este limitată și, cine știe, poate chiar se va bloca!”, a declarat sociologul.

Una dintre problemele „la zi” cu care se confruntă atât România, cât și alte țări membre UE este așa numitul „Pașaport Covid”, de fapt, actul care certifică vaccinarea persoanei care dorește să tranziteze o altă țară.

„Cu siguranță, acest Pașaport va reglementa situația într-o mare măsură, dar problema de fond rămâne aceeași. Din acest motiv se urgentează găsirea unei soluții în privința eliberării acestor documente. Însă, până nu vom ajunge în stadiul în care un procent semnificativ din populația europeană să fie vaccinată, nu vom putea aduce în discuție Pașaportul Covid”, a încheiat Gelu Duminică.

ADVERTISEMENT