News

Exclusiv. Starea de alertă, haos pentru pacienți. Consultațiile se vor face de la distanță, după ce medicii de familie au spus că nu mai eliberează rețete pentru că nu știu noile reguli

14.05.2020 | 15:46
Exclusiv Starea de alerta haos pentru pacienti Consultatiile se vor face de la distanta dupa ce medicii de familie au spus ca nu mai elibereaza retete pentru ca nu stiu noile reguli
Starea de alertă, haos pentru pacienți. Medicii de familie spun că nu mai eliberează rețete pentru că nu știu noile reguli. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În timp ce România intră de pe 15 mai în starea de alertă, medicii de familie spun că nu mai eliberează rețete medicale pentru că nu le-au fost transmise noile reglementări.

Autoritățile au transmis în ultim moment ce se întâmplă cu bolnavii în starea de alertă

UPDATE: Consultațiile medicale acordate de medici și în ambulatoriu vor putea fi acordate în continuare la distanță. Se va face decontarea fără folosirea cardului, potrivit anunțului făcut vineri de Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială

Medicii de familie transmit un avertisment și spun că nu vor mai elibera rețetele pacienților pentru că nu le-au fost transmise noile reglementări pentru starea de alertă. În acest moment, situația s-ar putea lămuri în două feluri:

1.Contractul cadru dintre CNAS și Ministerul Sănătății va reglementa în ce condiții vor putea lucra medicii de familie.

ADVERTISEMENT

2.OUG care prevede un set de reguli de funcționare a cabinetelor pe perioada stării de alertă.

CNAS nu știe ce se va întâmpla de pe 15 mai

Prima variantă nu este la îndemână întrucât, chiar dacă există un acord între Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății, contractul cadru nu a fost publicat în Monitorul Oficial și, astfel, nu poate intra în vigoare.

FANATIK a contactat CNAS pentru a cere lămuriri cu privire la perioada următoare. După ce ni s-a cerut să trimitem întrebările pe mail (cu răspuns săptămâna viitoare), am întrebat clar: ce se întâmplă cu un pacient care merge mâine (vineri, 15 mai), la medicul de familie? Vor fi respectate aceleași prevederi ca cele din starea de urgență?

ADVERTISEMENT

“Atâtat timp cât nu apare nimic, nu se schimbă nimic ca lege, nici noi nu o să știm ce urmează. Așteptăm comunicate de presă și noi, deocamdată nu avem nimic, așteptăm să iasă primul ministru să declare închisă starea de urgență și ce înseamnă măsurile celelate din starea de alertă. Nu avem nimic concret”, a fost răspunsul sincer al reprezentantului cu presa din CNAS.

Așadar, CNAS recunoaște că în acest moment, la doar câteva ore înainte de expirarea stării de urgenți și implicit a reglementărilor pentru medicii de familie, nu există o linie clară referitoare la modalitatea prin care un pacient poate cere tratament, un drept prevăzut de lege.

ADVERTISEMENT

Am vrut să vedem reacție medicilor, astfel că am stat de vorbă cu medicul Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.

“Nu se poate așa ceva, cum adică nu au nici cea mai mică idee? Nu pot să cred, păi și cine trebuie să semneze contractul cadru, nu Casa și Ministerul?

Este ordin publicat pe site-ul Casei și așteptăm publicarea în Monitorul Oficial, care reglementează activitatea de mâine încolo. Or, acest ordin nu e publicat, noi nu știm ce se va întâmpla de mâine încolo.

Eu nu știu, trebuie să bag cititorul de card sau nu? Nu știu, pot să mai dau rețete care sunt în protocoale sau nu mai pot, pot să trimi pacientul după scrisoare sau nu? Nu știu  nimic din toate astea”, recunoaște medicul.

Președintele Asociaţiei Medicilor de Familie recunoaște că ultimele luni au fost foarte grele pentru medici întrucât au fost nevoiți să preia fluxul de pacienți din spitale și policlinici, asta după ce s-a dispus ca medicii de familie să poată relungi rețele bolnavilor fără scrisori medicale noi.

Medicii de familie spun că nu vor mai elibera rețete

Acum, când starea de alertă urmează să intre în vigoare, specialiștii în medicina de familie spun că nu au nici cea mai mică idee cu privire la ce vor face cu bolnavii începând de vineri, 15 mai, motiv pentru care nu vor elibera rețete.

“Ei nu au reglementat ce facem de mâine, eu ce fac cu pacienții? Trebuie să apară ceva ca să ne lămurească, de mâine nu știm ce să facem deloc.

Eu mâine nu dau nicio rețetă niciunui pacient până nu știu ce am de făcut și niciunul dintre noi, pentru că noi toți am plătit de am rupt pentru că oamenii aceștia niciodată nu fac treburile la timp”, a declarat doctorul Sandra Alexiu, în exclusivitate pentru FANATIK.

În plus, chiar dacă va fi publicat contractul cadru în Monitorul Oficial, acesta este foarte stufos și necesită timp de analizare.

“Știți câte pagini au normele? 288! Cum să citești de seara până dimineața toate lucrurile acestea? (normele de la contractul cadru).

Ceea ce am făcut până acum, noi am respectat ce s-a prevăzut în ordonanța cu starea de urgență, ea se temină la 12 noaptea.

În momentul în care se termină, revine contractul cadru integral cum a fost până acum, dacă ei nu prelungesc prevederile. Adică eu trebuie să cer card, să trimit pacientul după scrisoare medicală”, a mai spus președintele asociației medicilor de familie în exclusivitate pentru FANATIK.

Dacă acest lucru se va întâmpla, medicii spun că pacienții vor avea cel mai mult de suferit, întrucât unele policlinici sau ambulatorii nu se vor deschide începând de mâine, astfel că bolnavii nu vor avea de unde să își procure scrisorile medicale.

“O doamnă doctor care lucrează în ambulatoriu a spus că lor li s-a transmis că nu încep până în iunie. Dacă ei nu încep până în iunie înseamnă că pacienții nu pot să meargă la scrisoare medicală, asta este problema.

Avem pacienți la programare în fiecare zi, ce fac cu cei de mâine, dacă am de prelungit ceva și scrisoarea medicală a expirat și nu mai este valabilă prevederea pe starea de urgență, mâine trebuie să-l trimit la policlinică să-și ia altă scrisoare, dar la policlină e închis”, a mai precizat medicul Sandra Alexiu, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT