News

Interviu EVENIMENT din SÎNUL naţionalei:”Ryde ia bani cu 2 mîini”

România s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului Mondial de Handbal de pe locul 4 în grupă. Tricolorele vor juca duminică împotriva campioanei en-titre, Brazilia în prima fază...
13.12.2015 | 11:30
Interviu EVENIMENT din SINUL nationaleiRyde ia bani cu 2 miini
ADVERTISEMENT

România s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului Mondial de Handbal de pe locul 4 în grupă. Tricolorele vor juca duminică împotriva campioanei en-titre, Brazilia în prima fază eliminatorie. Jocul echipei a scîrţîit în faza grupelor, toate cele 3 meciuri împotriva naţiunilor de elită fiind pierdute: 18-26 cu Spania, 22-26 cu Norvegia şi 27-30 cu Rusia.

Fostul selecţioner al naţionalei, Gheorghe Tadici a vorbit pentru FANATIK.RO despre situaţia naţionalei de la acest turneu final şi despre problemele cu care se confruntă handbalul românesc. Totuşi, fostul antrenor al fetelor rămîne optimist cu privire la meciul de duminică, din optimi.

ADVERTISEMENT

– Domnule Tadici, ce concluzii putem să tragem după parcursul echipei din grupe?

– Ideea e că noi sîntem deja calificaţi la turneul preolimpic, încă dinaintea meciurilor cu formaţiile de top. Partidele cu Norvegia şi Rusia ar fi trebuit să fie de pregătire pentru acest turneu în care vom încerca să mergem la Olimpiadă. Mai ales meciul cu Rusia. Noi deja eram pe locul 4 indiferent de rezultat şi putea reprezenta o pregătire bună.

– Urmează Brazilia. Cum vi se pare adversarul din optimi?

– Cu o bună pregătire a meciului, cu o mobilizare exemplară putem să le învingem. Trebuie să eliminăm greşelile şi avem o şansă. Cunoaştem bine braziliencele, multe fiind în divizia naţională. E campioana en-titre, dar cum au cîştigat titlul acum 2 ani…Au avut mare noroc. Victorii obţinute cu şansă şi pe măsură ce avansau în competiţie, au prins încredere. Eu cred că le putem bate. Contez pe fetele noastre

ADVERTISEMENT

– Parcursul nostru a fost destul de modest în grupe. Vă îngrijorează jocul?

– Mă îngrijorează faptul că au fost 3 meciuri pe care le-am pierdut. Mă îngrijorează că au existat în toate cele 3 partide pauzele de 10-12 minute fără gol. Asta trebuie să eliminăm. Au fost acele momente în care un adversar de calibru poate încheia jocul. Aţi văzut ultimele 15 minute cu Rusia? Paula a rămas de 10 ori unu la unu cu adversara. Poate şi pe fondul relaxării, dar trebuie să eliminăm toate aceste greşeli dacă vrem să avem o şansă. Dar principala temere e că au existat prea multe momente în care nu am dat gol.

– Au fost mai multe momente controversate. Unul dintre ele în meciul cu Norvegia, în care antrenorul Thomas Ryde a cerut time-out şi nu a vorbit. Cum comentaţi această situaţie?

ADVERTISEMENT

– Nu ştiu ce s-a întîmplat. Am văzut faza. Buceschi era plecat, antrenorul o fi cerut time-out să le asculte pe fete. Văd că el stătea acolo şi asculta. Dar aşa se întîmplă. La noi jucătoarele vorbesc mai mult decît antrenorii în time-out-uri, schimbările vin de pe teren, nu de la antrenor. Vi se pare normal aşa ceva?

– Sincer, eu nu prea am văzut antrenor să nu vorbească la un time-out la handbal. 

– Păi doar la noi e asta. Vedeta vorbeşte mai mult ca antrenorul. Schimbările se fac din teren, dar cînd tragem linie şi ne uităm pe cifre, ce vedem, 2 goluri, nu le mai puneţi şi pe alea 5 din 7 metri, că alea nu sînt din acţiune.

ADVERTISEMENT

– Vă referiţi la Neagu?

– Nu numai la Neagu, să ştiţi. Dar nu e normal ca jucătoarele să vorbească mai mult ca antrenorii. Păi s-a mai pomenit ca schimbările să fie făcute de pe teren?

– Dar prestaţia ei de la acest turneu final? 

– Cristina a jucat sub aşteptări, face multe greşeli. A ratat mult. E şi presiune mare asupra ei şi toate celelalte jucătoare lasă totul pe umerii ei. Îi dau mingea şi îşi spun că rezolvă Neagu. Nu e chiar aşa. Procentajele ei sînt scăzute.

– Duminică vom juca împotriva a 5 brazilience care joacă în Divizia Naţională. E o situaţie inedită. 

– Sînt 5 sau 6. Da Silva, Rodrigues, Pessoa, Fachinello şi Do Nascimento. E o situaţie tristă şi eu am avertizat. Noi plătim jucătoare străine să joace împotriva României. Vrem performanţă la nivel de club şi aducem jucătoare din Norvegia, Brazilia, Rusia, Spania să le creştem aici, pe banii noştri, pe investiţiile noastre, pentru ce? Să joace împotriva noastră la turneele finale. Duminică jucăm împotriva unei echipe care are 5 jucătoare antrenate şi plătite pe bani grei în România.

Avem şi o economie ca a Germaniei să plătim fără probleme. Dar uitaţi-vă. Le antrenăm la noi, le pregătim să joace împotriva României. Asta în timp ce tinerele noastre campioane mondiale de la U18 joacă tot la juniori. O să joace în Divizia Naţională cînd o să aibă 23, 24 de ani.

Eu le-am spus că nu e în regulă. Vin străinele plătite cu mii de euro, tinerele noastre jucătoare nu pot să facă pasul în Divizia Naţională din această cauză şi uite aşa pierdem timpul. Au fost campioane mondiale anul trecut, acum au terminat pe 10. Nici măcar partida pentru locurile 9-10 nu am cîştigat-o. Asta se întîmplă.

– Există multe controverse care îl privesc pe Thomas Ryde. 

– Nu vreau să vorbesc prea multe că şi aşa s-a speculat mult. A spus-o şi Oţelea, a spus-o şi Gaţu eu nu mai are rost să spun nimic. Tadici a avut 500 de euro pe lună şi secunzii 200 cînd antrenam naţionala României.

– El are contract de 6000 de euro. Cel puţin aşa se zvoneşte

– Credeţi că doar atît? Nu. El ia de la două mîini. Şi de la COSR şi de la Federaţie. Puteţi să îi întrebaţi pe Alin Petrache şi pe Dedu. Sînteţi presă liberă. Nu ştiu ce atîta secretomanie cu salariul lui. Cînd era Tadici, era limpede că salariul era 500 de euro.

– În final vă întreb. Aţi fi dispus să reveniţi pe viitor la conducerea naţionalei?

– Mi-a trecut vremea. Sînt 40 de ani în care mi-am sacrificat de multe ori familia, mi-am erodat sănătatea. Dar asta îmi place şi îmi pasă de handbalul românesc. Mulţi m-au criticat, dar sub conducerea lui Tadici am jucat finală de Campionat Mondial în 2005, am luat locul 4 în 2007 şi am calificat echipa de 2 ori la Olimpiadă, în 2000 şi 2008. O fi mult, o fi puţin… Şi îmi amintesc că la meciul cu Franţa din 2007, gazda Campionatul Mondial, am debutat o fată de 19 ani, care a jucat foarte bine şi care azi e una dintre cele mai bune handbaliste din lume, Cristina Neagu.

ADVERTISEMENT