News

Exclusiv. Cum ar putea fi prins asasinul de la Arad. Tudorel Butoi, psiholog criminalist: „Să fim atenți la sinucigașii care apar în zona exploziei”

Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a vorbit pentru FANATIK despre cercul suspecților în asasinatul de la Arad.
11.06.2021 | 13:21
Exclusiv Cum ar putea fi prins asasinul de la Arad Tudorel Butoi psiholog criminalist Sa fim atenti la sinucigasii care apar in zona exploziei
Tudorel Butoi a vorbit exclusiv pentru FANATIK despre crima de la Arad. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Șeful Poliției Române a transmis că merge la sediul Poliției din Arad ca să vadă care este stadiul anchetei în crima care a a îngrozit întreaga țară. Acolo se află deja adjunctul său, dar prea multe rezultate nu au apărut. Conform informațiilor FANATIK, până acum au fost audiate toate persoanele din anturajul omului de afaceri. Vorbim atât despre familie, cât și despre cercul de prieteni.

Toți au fost chestionați pentru a se stabili care putea fi motivul asasinării lui Ioan Crişan. Ar exista câțiva suspecți, însă Poliția Română este încă departe de adevăr. Omul de afaceri arădean a murit în 29 mai, după ce maşina pe care o conducea a explodat.

ADVERTISEMENT

Tudorel Butoi, psiholog criminalist, despre cercul suspecților în crima de la Arad

Între timp, necropsia a confirmat identitatea omului de afaceri şi a indicat că acesta a murit la câteva secunde după ce maşina a sărit în aer. Tudorel Butoi, psiholog criminalist, a explicat pentru FANATIK că asasinatul de la Arad ar putea să rămână fără vinovat.

„Într-o speță ca aceasta am putea avea răspunsul repede, am putea afla criminalul de la oră la oră sau acesta poate să nu cadă niciodată. Adică această crimă de la Arad să rămână pe veci cu autor necunoscut. Este foarte posibilă și situația în care autorul să nu fie găsit vreodată”, a zis Butoi

ADVERTISEMENT

Sinuciderile din zona crimei ar putea să ofere răspunsul mult căutat de criminaliști. „Este o situație complexă, nu este una deloc simplă, discutăm despre indivizi întovărășiți, indivizi dificil de prins, dar nu este imposibil.

Vă spun un detaliu la care Poliția Română și opinia publică trebuie să fie atente în următoarea perioadă. Sinucigașii care apar în zona crimei, adică cel care va tace definitiv. Trebuie să urmărim sinuciderea aia care apare într-un hotel, poate cel care s-a împiedicat și a căzut de la balcon, aici ar putea sta răspunsul crimei de la Arad”, a mai zis expertul contactat de site-ul nostru.

ADVERTISEMENT

De ce a fost ucis Ioan Crișan, omul de afaceri din Arad

Tudorel Butoi spune că, în general, criminalul rămâne în zonă pentru o perioadă îndelungată. Românii sunt cei care fug, dar dacă discutăm despre un asasin de meserie acesta ar putea fi destul de aproape de oamenii legii.

„În general, tăntălăii din România fug mâncând pământul, dar să știți că e grea de tot soarta aceasta de gonaci. Pentru că, la un moment dat, se termină lovelele, se termină prietenii. Tu ai nevoie non-stop de bani ca să te adăpostești, să plătești, vei fi mereu un os în gât, nimeni pe pământul acesta nu o să fie dispus la infinit să îți ofere lucrurile acestea.

ADVERTISEMENT

Cei de afară sunt însă mai buni. Cu toate acestea, eu cred în Poliția Română, deseori pusă la zid, dar să știți că Poliția Română are oamenii ei, specialiștii eI, are legăturile ei. Se cunosc cu specialiștii europeni, participă la întâlniri, informatorii lor ne ajută pe noi și invers. Este o soartă tristă asta de fugar.

Din experiența mea, vă spun că cei experimentați rămân pe loc și nu fug pentru că vor să controleze totul, să fie atenți la fiecare detaliu care apare. Aceștia o taie doar atunci când simt răsuflarea în ceafă. O astfel de crimă are loc din deranj, atunci când ajungi să deranjezi, pentru bani pentru stăpânirea pieței, acesta este adevărul. Sunt gata să ajungă la acest nivel, se fac unii pe alții pentru cauze mici, dar gândiți-vă când la mijloc apar bani mulți, proprietăți, când miza crește”, a explicat Tudorel Butoi.

Fără liniște pentru interlopii din zonă

Psiholog criminalist și prim expert în detecția comportamentelor simulate, tehnica poligraf, Tudorel Butoi ar vrea ca Poliția Română să aplice tactici mai dure în privința interlopilor din zona asasinatului.

„Nimeni dintre interlopii din zona Timișoarei și a Aradului nu trebuie să mai aibă o clipă de somn, o clipă de liniște. Chemaţi în timpul zilei, seara, noaptea, percheziții acasă, percheziții în mașini, percheziții corporale, să nu mai doarmă. Să încetăm cu cei care mimează meseria de polițist. Meseria asta nu se face așa. 

Nu mai vreau să aud de audieri. Audieri au loc în Parlamentul României și la Facultatea de Muzică, acolo unde mergi să prezinți ce talent ai și ești audiat. Poliția Română trebuie să facă interogatorii.

În clipa de față orice contact al oricărui interlop din zonă trebuie interogată, interogatoriu, interogatoriu. Așa, la modul acesta cu audieri, nu se rezolvă niciodată. Trebuie terminată liniștea interlopilor din zonă”, a mai spus Butoi.

Ce se întâmplă cu ancheta

În acest moment, oamenii legii iau în calcul varianta în care explozia mașinii pe care o conducea Ioan Crișan să fi reprezentat, de fapt, un asasinat la comandă. De altfel, anchetatorii așteaptă și finalizarea expertizei asupra bombei. Aceștia vor să afle ce fel de explozibil a fost folosit pentru a vedea pe ce piste vor merge în continuare.

De remarcat că, pentru a-l prinde pe cel care a pus la cale crima, polițiștii români colaborează și cu cei din alte state europene. Oamenii legii nu exclud varianta ca asasinatul să fi fost solicitat din afara României.

La peste zece zile de la crimă, Ioan Crișan a fost înmormântat. Interesant este că familia a angajat o firmă de pază pentru ca doar apropiații să participe la ceremonie. De altfel, cei care anchetează asasinatul au trimis oameni în civil ca să supravegheze mulțimea și să găsească eventuali suspecți.

Ioan Crişan a fost ucis pe 29 mai după ce o bombă amplasată sub scaunul maşinii lui a explodat. Înainte să urce în autoturism. bărbatul se întâlnise la o cafenea cu trei cunoscuţi.

ADVERTISEMENT
Tags: