Patronii clubului Colectiv, unul din pirotehniști, societățile și instituțiile condamnate în dosarul finalizat la mijlocul lunii mai au fost citați în instanță în peste 60 de solicitări de executare silită, înregistrate la judecătoria Sectorului 4.
Dosarele au fost înregistrate în instanță de Biroul Executorului Judecătoresc Gonț, Panait și Asociații în numele victimelor și a rudelor persoanelor decedate în incendiu din clubul Colectiv. Prima cerere a fost înregistrată la data de 18 mai 2022, la doar 6 zile de la hotărârea definitivă a Curții de Apel București, în dosarul Colectiv, iar numărul acestora crește de la o zi la alta.
Părțile civile din dosarul Colectiv au decis să deschidă individual procedura de executare silită, ceea ce înseamnă că pe rolul instanței se vor aduna câteva sute de astfel de cereri, în zilele următoare. Totalul despăgubirilor din cazul Colectiv se ridică la 64,2 de milioane de euro.
Condamnații care trebuie să achite despăgubiri victimelor de la Colectiv sunt: Alin George Anastasescu, Costin Mincu, Paul Cătălin Gancea (patronii clubului Colectiv), Marian Moise (pirotehnist), Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov, Colectiv Club SRL, Golden Ideas Fireworks Artists SRL și Unitatea Administrativ Teritorială – Subdiviziunea Administrativă Teritorială Sector 4.
Procedura presupune o cerere la instanță care, odată admisă, dă undă verde pentru trecerea la executarea propriu-zisă a bunurilor mobile sau imobile ale debitorilor, măsură care ar putea include și blocarea conturilor bancare ale datornicilor. Cel mai probabil, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, instituțiile publice sunt cele care achită întreaga sumă, urmând ca ulterior să se îndrepte împotriva celorlalți debitori.
Săptămâna trecută, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a cerut ajutorul guvernului pentru alocarea sumei de 64,2 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru acoperirea plăților stabilite de instanță. Propunerea va fi votată marți, 31 mai, în Consiliul Local al Sectorului 4. Băluță a atras atenția că, în lipsa unui ajutor din partea executivului, Primăria sectorului 4 riscă să intre în insolvență.
„Este o obligaţie cel puţin morală pe care Primăria Sectorului 4 o are, pentru că ea a fost consfinţită de judecători, şi anume aceea de a plăti despăgubirile integral şi cât mai repede.
În mod evident, această sumă reprezintă mai mult de jumătate din bugetul Sectorului 4, această sumă în valoare reală nu are cum să existe pentru că şi dacă mâine se vor face popriri pe conturi, cheltuielile de funcţionare vor fi, iar ponderea pe care investiţiile din buget local o au în ansamblul global este una foarte mică, ceea ce ar însemna un timp extrem de lung în care Sectorul 4, cel puţin, nu vorbesc în numele celor de la ISU, ar reuşi să plătească această datorie, lucru care nu este normal şi nu este drept.
Ca atare, este exact aşa cum prevede legea, o situaţie de urgenţă, şi am întreprins deja demersurile necesare accesării Fondului de rezervă al Guvernului”, a declarat Daniel Băluţă, săptămâna trecută.
Edilul susține că suma care trebuie achitată reprezintă mai mult de jumătate din bugetul pe un an al sectorului 4, și că instituția nu dispune, în prezent, de o astfel de sumă în conturi.
Cristian Popescu Piedone, fost primar al sectoarelor 4 și 5, a scăpat de plata despăgubirilor în dosarul Colectiv, după ce instanța a acceptat să-i schimbe încadrarea juridică. El va executa, totuși, 4 ani de închisoare. În aceeași situație sunt și angajații ISU, care a primit pedepse cu închisoarea dar nu vor plăti nimic, precum și cele două funcționare ale primăriei Sectorului 4, care au fost achitate.