News

EXCLUSIV. Vineri se votează noua lege de amânare a ratelor: “Toţi românii afectați vor putea să plătească peste 9 luni!” Anunţul de ultima oră la “Fan ROMÂNIA!” VIDEO

01.04.2020 | 17:01
EXCLUSIV Vineri se voteaza noua lege de amanare a ratelor Toti romanii afectati vor putea sa plateasca peste 9 luni Anuntul de ultima ora la Fan ROMANIA VIDEO
ADVERTISEMENT

Victor Ponta, președintele partidului Pro România, a dezvăluit în direct la emisiunea „Fan ROMÂNIA”, moderată de Horia Ivanovici, ce se va întâmpla cu ratele la bănci pentru români, dacă președintele Klaus Iohannis va promulga vineri legea gândită de Opoziție.

Legea amânării ratele pentru 9 luni, propusă spre modificare!

România se confruntă cu o criză financiară, declanșată de pandemia de coronavirus, însă Guvernul Orban nu a reușit să liniștească populația prin măsurile luate. În condițiile în care 1 milion de oameni riscă să rămână șomeri, proiectul de „amânare a ratelor” gândit de ministrul Florin Cîțu nu i-a mulțumit pe liderii Opoziției din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Așadar, Victor Ponta, liderul Pro România, împreună cu PSD și ALDE, a decis să ofere românilor o șansă reală de a scăpa de rate pentru 9 luni, dar și de a fi scutiți de la plata utilităților pentru 3 luni.

„Ieri s-a adoptat în cadrul Senatului un act normativ extrem de util românilor, vom vedea despre ce e vorba. S-a amânat plata facturilor la utilități, o măsură de care vor beneficia sute de mii sau poate chiar milioane de români”, și-a început Horia Ivanovici dialogul cu Ponta, invitat telefonic în cadrul emisiunii „Fan România”.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta a explicat, pe larg, ce înseamnă noua lege, diferită de cea gândită de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

„Sper să fie bine, pentru că am terminat ședința la Camera Deputaților, vineri intră la vot proiectul de lege, prin care sunt scutite de plata contribuțiilor și taxelor firmele românești afectate de epidemie. Se interzice, sunt scutite de penalități toate persoanele fizice pentru utilități: adică întreținere, lumină, chirie, telefon, internet și de asemenea intră la vot și legea cu amânarea ratelor la bancă, e diferit de ce a aprobat Guvernul și domnul Cîțu, care mă rog, întâi a aprobat, mai apoi a schimbat, e o chestie foarte clară, până la finalul anului faci tu, nu mai trebuie să-ți aprobe banca, faci tu o hârtie, un email către bancă, spui că nu poți din cauza situației să plătești ratele și se mută practic creditul cu lunile în care nu plătești, nu  dai din urmă ceea ce n-ai putut.

La termen nu s-a schimbat ceva, pur și simplu s-au scos toate chestiile alea puse de Guvern care însemnau că tre să-ți aprobe banca, că tre să dovedești că ai fost afectat, erau multe lucruri care avantajau băncile și dezavantajau pe oameni. Vineri o să se voteze cu siguranță în Parlament, însă toate aceste legi merg la domnul președinte Iohannis și sper să le promulge.”

ADVERTISEMENT

Citeşte cele mai importante aspecte anunţate şi discutate la emisiunea “Fan ROMÂNIA”:

  • VIDEO. De ce nu se limitează preţurile la măşti de protecţie? Explicaţiile la “Fan ROMÂNIA”
  • EXCLUSIV. “La Brăila, nu mai există serviciu de ambulanţă!” Ce înseamnă scenariul 6: sistemul medical, la un pas de colaps. VIDEO
  • Gata cu carantina dupa Paşte? “Cu măşti şi mănuşi, trebuie să ieşim la muncă, să repornim economia!” VIDEO EXCLUSIV
  • VIDEO EXCLUSIV. Ponta la Fan ROMÂNIA: “Lumina, chiria, întreţinerea, netul şi abonamentul TV NU se mai plătesc 3 luni!” Proiectul de lege, la votat

De asemenea, Ponta a dezvăluit şi măsurile de amânare a plăţilor către furnizori pentru 3 luni, respectiv ca românii să nu mai plătească lumina, apa, întreţinerea, cablul TV internetul:

Internetul va fi scutit, pentru că oamenii care stau acasă măcar atât pot să facă, să se uite la televizor și să se uite pe rețelele sociale. Firmele respective le taie accesul dacă nu plătesc.

La experirarea perioadei de 3 luni, beneficiarii vor plăti sumele scadente eșalonat pe o perioada de 12 luni în raport de 1/2. Jumătate din aceste sume le pot eșalona pe 12 luni, restu se șterg. Sau societățile le pot recupera de la stat, dar să fim sinceri. Toată lumea pierde în perioada asta, nu trebuie unii să câștige ca și când n-ar fi criză, tre să împărțim pierderile între noi. Pot și firmele astea 3 luni, că nu mor dacă-i ajută pe oameni”, a explicat liderul Pro România.

Legea lui Cîțu, în forma sa iniţială, inutilă pentru români?

Horia Ivanovici a subliniat faptul că actuala lege „lăudată” de Guvernul Orban este de fapt inutilă pentru majoritatea românilor, lucru pe care l-a dezvăluit şi consilierul BNR Adrian Vasilescu la Fan ROMÂNIA la momentul adoptării sale: „Populația de rând știe mai puțin, că era o lege care în primul rând din cauza birocrației, n-ar fi ajutat probabil nici 10% dintre români în mod real. Totu era la mâna băncilor. Cum va fi acum?”

Victor Ponta a clarificatlucrurile. „Domnul Citu a spus niște lucruri, eu sunt jurist și parlamentar și nu le-am înțeles. Am așteptat să văd textul, am văzut patru lucruri foarte rele.

În primul rând nu li se aplica decât celor care nu mai pot să plătească după 16 martie, dar sunt oameni care și înainte de 16 martie și-au închis restaurantul, firma, au fost trimiși acasă de patroni. Că firma nu a venit pe 16 martie, a venit mai demult. Asta era prima. A doua că faci o cerere la bancă, că zicea domnul Cîțu că faci un dosar și vede banca dacă vrea sau nu vrea, dacă te califici sau nu.

Noi am pus în lege foarte clar: domnule, nu cer voie băncii! Îi faci o adresă, în baza legii vă anunț că 9 luni nu pot să-mi plătesc ratele, ce să dovedești? Când ești trimis acasă? Când unul dintre membri familiei e trimis acasă?

Domnul Cîțu zicea așa, vă dau 6-9 luni amânare, dar dupaia trebuie să plătiți ce n-ați plătit ăstea șase luni. Nu plăteam până în noiembrie, dar în decembrie trebuia să am așa un purcoi de bani să plătesc tot ce n-am plătit până în noiembrie. Păi prin noiembrie, decembrie, dacă încep unii oameni să reînceapă afacerea, să regăsească de lucru, e mare lucru.

Noi ce-am pus acolo, dacă aveai creditu care expira în martie 2023, își amâni 6 luni, tot creditul se mută pentru noiembrie 2023. Ce pusese Cîțu și a ieșit tărăboi, pe bună dreptate, că era avantaj pentru bancă, tot ce nu plăteai în astea 6 luni sau 9 luni se considera un nou împrumut și îți punea dobândă. Băncile erau cele mai fericite, mai făceau niște bani în plus, aici am pus foarte clar că nici vorbă, se mută creditul și nu plătești nicio penalitate și nicio dobândă la dobândă.

Ieri ar fi trebuit să le promulge, acum 2 săptămâni, am tot pierdut timpul și cu spitalele, ați văzut ce e la Suceava. Noi le votăm vineri 100%, pleacă la președinte, ar putea luni să intre în vigoare. În Monitor se publică imediat”.

Concluzia, pe înțelesul tuturor, a fost trasă de moderatorul emisiunii „Fan ROMÂNIA”, Horia Ivanovici. „De luni omul se duce la bancă, depune cerere, domnule nu mai pot să plătesc ratele 9 luni, mulțumesc frumos, vedem ce se întampla pe parcurs”, a explicat jurnalistul.

Legea care ar putea ajuta românii

Mingea e, teoretic, în terenul președintelui Klaus Iohannis.  Pentru cei care doresc să consulte legea, aceasta a fost făcută publică de către președintele PSD Marcel Ciolacu.

„Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuțiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele șase luni ulterioare încetării facilității instituite la lit. a), în proporție de 50% din volumul total scadent.

(3) Facilitățile prevăzute la alin. 1 si 2 se acordă sub condiția păstrării valabilității contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

(4) Pe perioada acordării facilităților de la alin. 1 si 2, salariații beneficiază de vechime în muncă, iar contribuțiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat.

Art. 2. La cererea contribuabilului, operator economic ,se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.

Art. 3.
(1) La cererea beneficiarului , persoane fizice și operatori economici , se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României.
(2) La expirarea perioadei de trei luni menționate la alin. (1), beneficiarii de servicii de utilități vor plăti sumele scadente, eșalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi și penalități de întârziere.
(3) Furnizorii de servicii de utilități vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună”.

ADVERTISEMENT