News

Medicul Virgil Musta, despre explozia de cazuri COVID din România: ”Estimările au fost optimiste!” Cine sunt cei mai expuși la forme severe

Medicul Virgil Musta a vorbit, în exclusivitate pentru FANATIK, despre situația generată de tulpina Omicron în România, numărul de cazuri fiind, în ultimele două zile, uriaș.
27.01.2022 | 15:05
Medicul Virgil Musta despre explozia de cazuri COVID din Romania Estimarile au fost optimiste Cine sunt cei mai expusi la forme severe
Medicul Virgil Musta a vorbit despre explozia de cazuri COVID din România Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Virgil Musta, unul dintre cei mai reputați specialiști în lupta împotriva COVID-19 a explicat, pentru FANATIK, ce se petrece, în aceste momente, după ce varianta Omicron a virusului a devenit dominantă și produce un număr uriaș de infectări și în România.

Doctorul Virgil Musta: ”Numărul de cazuri, mai mare decât cel prognozat”

România înregistrează, în ultimele zile, recorduri nedorite în ceea ce privește numărul de noi cazuri de COVID-19, varianta Omicron a virusului fiind mult mai infecțioasă decât cele precedente. Ba chiar, estimările optimiste de 25.00 de cazuri făcute de specialiști au fost depășite cu mult într-un moment în care nu pare să fie atins vârful valului cinci al pandemiei.

ADVERTISEMENT

”Se pare că și în celelalte țări europene estimările au fost optimiste, iar numărul de cazuri a fost mult, mult, mai mare decât se preconiza. Dar, totuși, elementul bun este că spitalele nu au încă presiunea foarte mare. Apar mai multe cazuri severe, dar incontestabil mai puține decât în valul 4 când am avut 16-20.000 de cazuri pe zi.

Vom vedea ce se va întâmpla în zilele viitoare, atunci când persoanele cu factor de risc, cele nevaccinate, vor fi contaminate și vor avea forme mai severe. Deși sper să nu se întâmple asta, trebuie să ne așteptăm și la acest moment”, a spus, în exclusivitate pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT

Cu toate că numărul de cazuri e mare, medicul are totuși motive să fie optimist, experiența de până acum demonstrând, totuși, că numărul de cazuri severe este ceva mai mic. ”Probabil vom ajunge la un număr mai mare de cazuri, poate chiar la 50.000 de cazuri,  dar nu pot spune cu exactitate, nu este specialitatea mea medicală.

Dar, trebuie precizat, nu avem încă numărul foarte mare de cazuri din Europa de Vest, dar pe un procent mare de populație vaccinată. Vom vedea dacă, pe un procent mare de populație nevaccinată, decesele vor avea o rată la fel de mică ca în Vest. Eu cred că nu va fi atât de mică, chiar dacă sper la lucruri bune”, a mai precizat medicul, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

”Toți cei internați sunt nevaccinați”

Cu toate acestea, în aceste momente, explică medicul, singura soluție pentru ca valul 5 al pandemiei să nu fie unul devastator pentru România este vaccinarea.

”La noi, la Timișoara, toți cei internați sunt nevaccinați. Avem și câteva internări, cu forme medii, dar care au comorbidități importante, neoplazii, și vrem să ne asigurăm că evoluează spre bine. Dar cei cu forme severe sunt nevaccinați și în vârstă.

ADVERTISEMENT

Ca observație, cred că, la fel ca la valul 4, 90% dintre cei care au fost internați cu forme severe și 95% din cei care au decedat, erau nevaccinați Acolo este riscul, la cei care fac boala și au patologii asociate și sunt nevaccinați”, explică Virgil Musta.

Dar, chiar dacă formele severe sunt mai rare în această fază a pandemiei care se manifestă în România, medicul Virgil Musta atrage atenția că lucrurile se pot complica în orice moment.

”Trebuie să acționăm, să îi convingem să se vaccineze și lucrurile ar sta mult mai bine. Atunci, această boală va fi o viroză banală, ca multe altele de dinainte de COVID. (…) Acum circulă o nouă mentalitate, din păcate. Că sunt forme ușoare, că nu mai are rost să ne protejăm. Doar că dacă formele acestea ușoare apar și la persoane la risc, iar atunci se manifestă ca forme severe. Din păcate, solidaritatea socială este tot mai mică”, explică medicul din Timișoara.

Medicul Musta, optimist: ”Poate deveni un virus endemic”

Chiar dacă, acum, numărul de cazuri este uriaș, medicul Virgil Musta se aliniază specialiștilor care sunt optimiști cu privire la sfârșitul pandemiei de coronavirus. ”Nu știu dacă virusul va evolua, dacă vor apărea tulpini noi ale acestuia… Dar, acum cel puțin, decesele sunt mult mai puține, formele severe sunt mai puține, virusul nu este la fel de patogen.

Putem spera că forma aceasta, sau una care să nu fie foarte agresivă, să devină dominantă și, poate, să devină un virus endemic, iar atunci vom avea o situație medicală ca o completare la gripa A sau B. În perioadele în care se anunță că vor fi situații de COVID, cu o sezonalitate a acestor cazuri, să putem să vaccinăm persoanele la risc, iar ceilalți să facă o formă ușoară, eventual să se impună și câteva restricții, dar nu foarte intense”, a mai spus medicul Virgil Musta, pentru FANATIK.

Dar, până la transformarea pandemiei într-o boală endemică, o boală cu care să fie obișnuită toată lumea să trăiască, va mai dura și, din păcate, vor mai exista victime. Nu puține, spune mediul, având în vedere tipologia bolilor care, asociate cu COVID, ridică riscuri uriașe.

Ce boli cronice afectează pacienții cu COVID-19

”Cele mai expuse persoane, ca risc, sunt cele care suferă de diabet zaharat, obezitate, iar ele de obicei se asociază, cei care au boli cardiovasculare. Un grad ridicat de risc au și cei care suferă de insuficiență renală cronică pe program de hemodializă, dar și cei diagnosticați cu bolile cronice pulmonare severe, precum bronhopatie cronic-obstructivă, forma avansată de boală cronică pulmonară”, a explicat medicul.

Dar dacă cei care suferă de diabet și boli cardiovasculare știau și până acum că sunt expuși riscurilor când vine vorba de COVID-19, Virgil Musta atrage atenția asupra uneia dintre cele mai puțin diagnosticate boli, bronhopatia cronic-obstructivă.

”Chiar dacă diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și obezitatea sunt pe primele trei locuri în cazurile grave, severe, de COVID, cele care duc la deces, trebuie să fim atenți și la altele.

Trebuie reținut că o mică afectare pulmonară la un plămân deja afectat de BPC, deja decompensează și se pot petrece lucruri grave, forme severe, ATI și chiar deces. Dar fie că e vorba de astm bronșic, că e bronșita cronică a fumătorilor, că e vorba de altele, sunt boli în care plămânul este deja afectat și nu va mai avea cu ce să respire în caz de COVID-19”, a mai precizat, pentru FANATIK, medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT