News

Avertismentul dat de Vladimir Putin la Summit-ul NATO de la Bucureşti, pe care nimeni nu l-a luat în seamă în 2008: ”Ucraina nu este un stat!”

În spatele ușilor închise, la Summit-ul NATO de la București (2008) au avut loc discuții la cel mai înalt nivel referitoare la viitorul Ucrainei. FANATIK vă oferă detalii neștiute din ce nota presa rusă după reuniune.
08.03.2022 | 10:03
Avertismentul dat de Vladimir Putin la Summitul NATO de la Bucuresti pe care nimeni nu la luat in seama in 2008 Ucraina nu este un stat
Potrivit presei ruse, la Summit-ul de la București, din 2008, Putin a avut același discurs despre Ucraina precum cel de astăzi, când neagă existența ca stat a vecinilor noștri
ADVERTISEMENT

A doua zi după ce Rusia a invadat Ucraina, președintele Vladimir Putin a avut cel mai dur discurs de când se află în fruntea statului. ”Suntem în război cu neonaziștii. Nu voi renunța niciodată la convingerea mea că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. Militarii noştri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziştii ucraineni şi mercenarii străini împiedică evacuările şi tratează civilii ca scuturi umane”, a declarat Vladimir Putin, abia stăpânindu-și furia.

“Este parte integrantă a istoriei noastre, a culturii noastre, a continuităţii noastre spirituale”, și-a continuat tirada liderul de la Kremlin, care a susținut că Ucraina nu este de fapt un stat în sine, ci o ”eroare” a Uniunii Sovietice, o țară compusă din teritorii luate de la țările Europei de Est și din alte teritorii ”dăruite” de Moscova.

ADVERTISEMENT

Discursul dur al lui Vladimir Putin la adresa Ucrainei nu a fost însă o noutate în mediul diplomatic. Potrivit FANATIK, pe 7 aprilie 2008, ziarul rus Kommersant găzduia un amplu material despre lucrurile discutate în spatele ușilor închise de liderii planetei la București, în cadrul Sumitt-ului NATO, desfășurat în capitala României în perioada 2-4 aprilie 2008.

Putin la București, în 2008: ”A dat de înțeles că dacă Ucraina se alătură alianței, Ucraina ar putea înceta să mai existe ca stat unic!”

La conferința respectivă, cea mai mare desfășurată până atunci sub egida organizației nord-atlantice, șefii de state şi de guverne au aprobat patru documente publice: 1. Declaraţia de la Bucureşti, 2. Declaraţia comună NATO-Ucraina, 3. Viziunea strategică a ISAF și 4. Declaraţia preşedintelui Consiliului NATO-Rusia.

ADVERTISEMENT

Iată ce nota cotidianul rus Kommersant în ediția lui de luni, 7 aprilie 2008. Într-un amplu material, reporterii publicației dezvăluiau ce ar fi discutat la București Vladimir Putin, președintele Rusiei, cu George Bush jr, președintele Statelor Unite al Americii.

”Kievul se gândea cum să răspundă avertismentului făcut de Vladimir Putin, care, conform informațiilor lui Kommersant, la o ședință închisă a Consiliului Rusia-NATO a dat de înțeles că dacă Ucraina se alătură alianței, Ucraina ar putea înceta să mai existe ca stat unic.

ADVERTISEMENT

Senzația Summit-ului a fost discursul președintelui Federației Ruse la o ședință închisă a Consiliului Rusia-NATO. Potrivit informațiilor lui Kommersant, Vladimir Putin le-a spus colegilor săi că Moscova percepe abordarea NATO față de granițele Rusiei ca pe o amenințare reală la adresa intereselor statului și a promis măsuri adecvate.

Putin la București, în 2008: ”Adresându-se lui Bush, el a spus: ”George, Ucraina nici măcar nu este un stat!”

Astfel, președintele rus a sugerat că, dacă NATO va furniza Georgiei un Plan de acțiune pentru aderarea la NATO (MAP), atunci Rusia va recunoaște Abhazia și Osetia de Sud, pe baza precedentului Kosovo și, prin urmare, va crea o zonă tampon între forțele NATO și granițele sale”, scria Kommersant la câteva zile după încheierea Summit-ului de la București, din aprilie 2008.

ADVERTISEMENT

Apoi, potrivit ziariștilor de la Kommersant, Vladimir Putin ar fi devenit și mai virulent când discuția cu Bush jr, președintele SUA, a ajuns la situația Ucrainei, pe care Rusia a invadat-o pe 24 februarie anul curent.

 ”Când a fost vorba de Ucraina, Putin a izbucnit. Adresându-se lui Bush, el a spus: ”George, Ucraina nici măcar nu este un stat! Ce este Ucraina? O parte din teritoriul său aparține Europei de Est și o parte, una semnificativă, a fost donată de noi!

Putin la București, în 2008: ”A amenințat că Rusia ar putea începe secesiunea Crimeei și a Ucrainei de Est”

Apoi, el a sugerat foarte transparent că, dacă Ucraina ar fi totuși acceptată în NATO, acest stat pur și simplu ar înceta să mai existe. Adică, de fapt, el a amenințat că Rusia ar putea începe secesiunea Crimeei și a Ucrainei de Est”, susțineau cei de la Kommersant că ar fi zis Putin la București, în aprilie 2008. Practic, același discurs ținut de Putin 14 ani mai târziu, în februarie 2022.

Contactați atunci de Kommersant, mai mulți politicieni ucraineni au răspuns tăios declarațiilor pe care Putin le-ar fi avut în legătură cu Ucraina. ”Nu va exista nicio divizare, aceasta nu este ceva care să ne poată diviza țara. Scopul acestor discuții este de a intimida, de a ne speria. Aș sfătui Rusia să considere de la sine înțeles că Ucraina va fi în NATO.

Scopul acestor amenințări este același – să nu elibereze Ucraina de pe orbita politicii externe a Federației Ruse. Dar dacă găsim măcar o confirmare că Rusia se amestecă în treburile noastre nu numai la nivel verbal, reacția noastră va fi adecvată”, au reacționat în aprilie 2008 Andriy Shkil și Taras Stetskiv, deputați în Parlamentul Ucrainei, intitulat Rada Supremă.

ADVERTISEMENT