News

Exclusiv. Vor avea, în sfârşit, elevii de clasa a IX-a manuale la începutul anului şcolar? Ministerul Educaţiei, detalii despre situaţia cărţilor

Ce se întâmplă cu „generația fără manuale”, adică primii elevi care au început școala cu clasa pregătitoare şi care, de-a lungul a zece ani, nu au avut niciodată cărţi la începutul anului.
31.08.2021 | 15:04
Exclusiv Vor avea in sfarsit elevii de clasa a IXa manuale la inceputul anului scolar Ministerul Educatiei detalii despre situatia cartilor
Elevii care au început clasa zero în 2012 n-au avut niciodată manuale școlare la timp. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Septembrie 2012 a venit cu o schimbare uriașă în învățământul românesc. Peste 130 de mii de copii au intrat atunci în școală în ceea ce se chema clasa pregătitoare. Mai exact, o adaptare între grădiniță și gimnaziu, o trecere mai ușoară, dar făcută în cel mai pur stil românesc. De altfel, chiar și premierul de atunci recunoștea că ideea clasei zero a fost una pripită. Mai mult decât atât, Victor Ponta se gândea chiar ca toți copiii să fie mutați înapoi în grădinițe încă din anul următor.

A fost contrazis de ministrul educației din acea perioadă. Daniel Funeriu a explicat atunci că măsura era una necesară întrucât România avea cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa. Drept pentru care, prin această decizie se urmărea trecerea firească de la joaca în parc și dragostea părinților sau a bunicilor la următorul capitol, învățatul. Un singur lucru au omis să transmită guvernanții de atunci, dar și cei care au urmat. Că toți acești elevi nu au avut și nu vor fi avut niciodată la timp manuale școlare.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu generația care nu a avut niciodată la timp manuale

Și vorbim despre toți anii de școală pe care această generație i-a traversat până în clipa de față. Așadar, școala generală a însemnat pentru acești copii, de fapt, o lungă ceartă între guvernanți. O contră continuă între putere și opoziție, fără niciun rezultat și, nu în ultimul rând, fonduri puține.

Peste 130 de mii de copii au așteptat în fiecare an ca Palatul Victoria să găsească o soluție, ca Ministerul Educației să semneze acordurile cadru și, în cele din urmă, după săptămâni și chiar luni de întârziere, să primească manualele școlare. În așteptarea lor, Dumnezeu cu mila, fiecare cum a putut. Profesorii au ridicat disperați din umeri și au încercat să creioneze o programă din mers, în timp ce elevii au înțeles că sunt o generație de sacrificiu.

ADVERTISEMENT

Până la ei, clasele primare însemnau ciclul de la a-I-a până la a-IV-a, fără pregătitoare. Situația s-a schimbat aproape peste noapte, a fost aplicată și o altă programă, drept pentru care au devenit imperios necesare manuale noi.

Pentru elaborarea lor au fost însă mari întârzieri în atribuirea contractelor prin licitații publice. În unele cazuri au demarat târziu procedurile, iar pe lângă această problemă a apărut și cea a contestațiilor depuse de către ofertanți. Și în tot acest circ, victime au căzut copiii.

ADVERTISEMENT

Ca să vă faceți o idee, în urmă cu doi ani de zile, când această generație trecea în clasa a VII-a, era nevoie de un necesar total de 2.685.349 de manuale. La începutul anului școlar, doar pentru 153.960 manuale, adică 5,73%, erau semnate acordurile cadru. Da, citiți bine. În prima zi de școală, elevii au primit mai nimic din punct de vedere al manualelor. Pentru 2.500.680 manuale, atenție, 93,12 %, se așteptau soluționării la diferite contestații.

FANATIK s-a adresat Ministerului Educației pentru a vedea ce se întâmplă în prezent, în primul an de liceu pentru această generație. „În anul școlar 2021 – 2022 vor fi valabile vechile planuri-cadru pentru învățământ liceal, întrucât noile planuri-cadru, în baza cărora puteau fi elaborate și achiziționate noi manuale școlare, nu au fost aprobate. Așadar, fiind un an școlar de tranziție, vor fi utilizate manualele după care s-a studiat și în anul școlar 2020 – 2021, aflate deja în stocurile școlilor. În concluzie, estimăm că nu vor fi probleme cu manualele școlare”, ne-au transmis reprezentanții instituției .

ADVERTISEMENT

Evaluarea Națională, primul bilanț! Bacalaureatul, da și nu prea

Așadar, noile planuri-cadru sunt departe de a fi aprobate și în acest an, unul pe care prima generație a clasei pregătitoare îl începe în liceu. Culmea, autoritățile n-au ezitat să facă bilanțul și au așteptat rezultate frumoase.

”Este prima generaţie care ajunge la examenul de Evaluare Naţională, după ce a început cu clasa pregătitoare. Va fi şi un moment de bilanţ pentru a face o comparaţie între profilul proiectat al a absolventului de gimnaziu, în urmă cu 9 ani, şi profilul realizat în acest moment. Rezultatele vor fi afectate de caracterul complet atipic al acestui an”, declara Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al Educației.

De asemenea, oficialul a explicat că acești elevi care au învățat pe un curriculum bazat pe competențe, culmea, nu vor avea, la finalul liceului, în 2025, un Bacalaureat bazat tocmai pe acest lucru. A fost momentul în care asociațiile de elevi și cele de părinți au acuzat în termeni duri întreaga scenă politică.

Sorin Cîmpeanu a ținut să mai transmită că primul Bacalaureat bazat pe competențe va fi abia în anul 2026, până atunci examenul fiind în modul cunoscut. Ministrul a mai spus că pentru Bacalaureatul care va evalua competențele și nu conținuturile este nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru.

Clasa pregătitoare, prilej ideal pentru contre politice

De altfel, prima clasă pregătitoare a început cu un scandal monstru. Daniel Funeriu, în mandatul căruia a fost aprobată Legea Educaţiei, a explicat că există vești bune și schimbarea nu trebuie să sperie pe nimeni. Astfel, peste 20.000 de copii care, pe vechea legislaţie, nu ar fi fost cuprinşi în nicio formă de învăţământ urmau să înceapă obligatoriu clasa pregătitoare în 2012.

Doar că, aici s-au terminat anunțurile fericite. Inclusiv înscrierea copiilor în clasa zero a reprezentat un haos. Mulţi dintre părinţii au fost nevoiţi să forțeze serios lucrurile pentru a-și trimite odrasla la o școală anume. Concret, cam de atunci au început diverse trucuri precum schimbarea domiciliului sau a etniei și chiar divorţul între parteneri. FANATIK a scris AICI despre haosul locurilor și cât a ajuns la negru o mutație pe buletin.

„Este fundamental să dăm cât mai multă libertate părinţilor în alegerea şcolilor şi să asigurăm transparenţa modului de înscriere. Prin procedurile din acest an, exact acest lucru îl înfăptuim: transparenţă şi o implicare cât mai mare a părinţilor asupra viitorului copilului lor. Am dat toate dispoziţiile pentru ca şcoala să meargă cât mai mult către părinţi”, explica chiar Daniel Funeriu la acel moment.

A fost contrazis puternic de cei care l-au înlocuit. „Fosta conducere a ministerului nu a făcut un studiu de impact înaintea înfiinţării clasei pregătitoare, motiv pentru care nu se poate spune dacă va fi sau nu o reuşită. Nu a existat un studiu de impact, nimeni nu s-a gândit cum se va rezolva acest lucru, dacă va fi o reuşită sau nu, chiar nu i-a interesat, pentru că, dacă i-ar fi interesat, nu am fi discutat acest subiect.

Vor fi şcoli unde spaţiul nu există, dar pe copil trebuia să-l înscrii dacă era în circumscripţie, chiar dacă nu aveam spaţiu trebuia înscris, şi se va învăţa, probabil, în trei schimburi.

Şcoala pe care am condus-o, Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti, este în această situaţie: trei clase în plus, clasele nu mai pot fi utilizate de alţi elevi, rămân blocate şi atunci multe şcoli au desfiinţat laboratorul de informatică, de chimie, de biologie, biblioteca… Ştiu şcoli unde s-a desfiinţat cancelaria, în Bucureşti, de exemplu”, a zis secretarul de stat Stelian Fedorca.

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a afirmat și ea că introducerea clasei pregătitoare în ciclul primar a fost o idee năstruşnică, forţată şi nefinanţată, care, în şcolile cu clase I-XII, va aduce la un loc copii de 6 ani şi tineri de 18. De asemenea, pe lângă lipsa claselor, desființarea laboratoarelor și chiar a cancelariilor, Ministerul nu a avut nici măcar personal didactic pentru a susține acest proiect.

Concret, instruirea cadrelor didactice special pentru clasa zero a început cu doar două săptămâni înainte de începerea cursurilor. Interesant este că în acest scurt interval a fost nevoie de pregătirea a peste 8.000 de oameni. De altfel, Ministerul a recunoscut că şi în cazul profesorilor cu zeci de ani de experienţă era nevoie de o pregătire specială pentru a putea prelua clasa zero.

Un alt detaliu aparte a fost scos în evidenţă de Ecaterina Andronescu. Aceasta a explicat că pentru copiii din clasele pregătitoare, va fi nevoie de amenajarea unor grupuri sanitare separate. FANATIK a scris AICI despre sutele de şcoli care au toalete în fundul curţii şi pentru care un grup sanitar reprezintă încă un vis îndepărtat.

Ce s-a dorit de la clasa pregătitoare

Conform Ministerului Educaţiei, în clasa zero, elevul urma să înveţe prin metode adecvate vârstei tot ceea ce îi era necesar pentru a face faţă cu succes în clasa I. Mai exact, copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii şi cu adulţi prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.

Nu în ultimul rând, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase. De remarcat că, în clasa pregătitoare, elevii nu vor da niciun fel de testări şi nici nu vor primi note sau calificative. Singura evaluarea a copilului se face la sfârşitul anului şcolar, sub forma unui raport scris întocmit de învăţător.

UPDATE / După apariția materialului, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației a adus mai multe clarificări pe subiect pe o rețea de socializare. „Văd că încă se vorbeşte de faptul că generația care a început clasa pregătitoare în septembrie 2012 nu are nici acum manuale. Vreau să clarific: în 9 februarie 2012 când am părăsit ministerul am lăsat buget şi documentație pentru lansarea achiziționării. Guvernul Ungureanu a continuat, dar primul lucru făcut de guvernul plagiatorului Ponta în mai-iunie 2012 a fost să anuleze totul, spunând că toată operațiunea cu clasa pregătitoare e un “tun de 50 de milioane al lui Funeriu”. Aşadar:
1) Plagiatorul Ponta e responsabil de lipsa manualelor pentru această generație
2) e bine să o ştie: când a fost învestit l-am rugat sã nu îmi întrerupă tăcerea. Acuza de mai sus pe care mi-a adus-o asta a făcut: mi-a întrerupt tăcerea. Cred că şi azi îşi muşcă limba. Costurile nemerniciei lui le suportă, însă, copiii voştri.
Dar, hey, românii, nu eu, l-au votat pe Ponta. Cu 60%!”, a notat Funeriu.

ADVERTISEMENT