Fotbal international

Antrenorul elveţienilor, sub papucul unei bătrîne!

UPDATE: Emine Yakin, mama tehnicianului Murat Yakin, a venit la Bucureşti. "Merg cu el şi cu echipa în toate deplasările. Basel va cîştiga, eu am venit să-i susţin", a spus bătrînica în...
21.10.2013 | 23:00

UPDATE: Emine Yakin, mama tehnicianului Murat Yakin, a venit la Bucureşti. “Merg cu el şi cu echipa în toate deplasările. Basel va cîştiga, eu am venit să-i susţin”, a spus bătrînica în vîrstă de 80 de ani, înainte ca fiul ei să o cheme la autocarul campioanei Elveţiei.

FC Basel vine la Bucureşti cu dorinţa fermă de a arăta în meciul cu Steaua că victoria de pe ”Stamford Bridge” în faţa lui Chelsea nu a fost o întîmplare şi că echipa pregătită de Murat Yakin continuă să creadă în şansele ei de a merge mai departe în primăvara Ligii Campionilor. Nu va fi uşor nici pentru campioana României, nici pentru cea a Elveţiei, pentru că ambele doresc cu ardoare cele trei puncte, vitale pentru a menţine aprinsă flacăra speranţei pe mai departe. Şi, cu siguranţă, Murat Yakin are toate motivele să fie optimist, pentru că, la fel cum s-a întîmplat la Londra, mai mult ca sigur că printre elveţienii care vor sosi la Bucureşti în anturajul echipei se va afla şi o bătrînică de 80 de ani care nu a ratat nici un meci al tehnicianului de la FC Basel. Numele ei este Emine. Emine Yakin şi este mama celor doi fraţi care au îmbrăţişat cariera sportului rege, Hakan şi Murat.

Fraţii Yakin provin dintr-o familie cu opt copii

Emine Yakin este un personaj foarte bine cunoscut şi stimat în Basel. Femeia este considerată o mamă eroină, care nu a avut mare noroc în cele două mariaje din viaţa sa, dar care a dat naştere la nu mai puţin de opt copii. Şase au văzut lumina zilei în ţara natală, Turcia, de acolo de unde sărăcia i-a împins spre aventură, alegînd Elveţia. Dar speranţele lui Emine de a li se îmbunătăţi situaţia au fost tăiate brusc de iataganul unei veşti necruţătoare. Jumătatea alături de care a luptat pe cît se poate pentru a avea grijă de cei şase copii, dintre care cinci băieţi, a plecat pe neaşteptate pe drumul fără întoarcere şi a lăsat-o singură. Mama Yakin a strîns din dinţi, a fost mereu un bărbat care luptă fără să se plîngă în trup de femeie şi a hotărît că serviciul ei de femeie de serviciu la Spitalul din Sion nu era suficient pentru a întreţine şapte suflete. Aşa că a acceptat oferta unui sudor turc stabilit de mai mulţi ani în Ţara Cantoanelor de a duce viaţa în doi. La 40 de ani se năştea Murat, iar trei ani mai tîrziu Hakan. Se pare însă că ursitoarele i-au hărăzit un scenariu de groază lui Emine, pentru că după opt ani de convieţuire al doilea soţ a plecat de acasă şi nu a mai venit. Pur şi simplu a dat bir cu fugiţii.

Fotbalul i-a scos din sărăcie

Situaţia părea fără ieşire, dar cineva acolo sus hotărîse că locul furtunilor din viaţa familiei Yakin trebuia să fie luat de soare. Pentru Murat şi Yakin soarele a ţîşnit din gazon, din iubirea lor pentru minge, care avea să le schimbe tuturor membrilor clanului Yakin viaţa într-un mod incredibil. Cei doi au devenit stîlpii de ale căror rezistenţă s-au agăţat fraţii şi singura soră şi, bineînţeles, mama Emine. Din momentul în care Murat şi Hakan au început să capete stofă de fotbalişti de valoare în preajma lor, mai ales a lui Murat, a aterizat la propriu o umbră nelipsită de la meciuri şi antrenamente.

O mamă geloasă şi mereu cu ochii pe fiii săi!

Singurele locuri unde mama fraţilor Yakin nu şi-a îndeplinit funcţia de înger păzitor a fost cînd băieţii au plecat afară, să facă mai mulţi bani în străinătate. Şi, probabil că nu este o întîmplare faptul că nici unul dintre ei nu a rupt gura tîrgului pe unde şi-a încercat norocul. Murat a fost la Stuttgart, la Fenerbahce şi doar nouă meciuri la Kaiserslautern. Hakan a trecut şi el pe la actuala echipă a lui Maxim, a fost şi la PSG, doar cu numele, dar fotbal de calitate au jucat numai în Elveţia. Mai în glumă, mai în serios, un ziarist de la Blick sugera clonarea mamei Emine, care să fie în ambele locuri unde jucau copiii ei, pentru a-i încărca non-stop cu energia ei. Nu întîmplător nici viaţa privată a lui Murat şi Hakan nu a cunoscut prea multe împliniri, iar spusele jandarmului cu pardesiu – “Nu oricine îi merită pe băieţii mei” – arată o gelozie extremă recunoscută cu francheţe de Murat: “Mama este foarte geloasă, dar fără ea nu ştiu unde am fi ajuns astăzi eu şi fratele meu”.

Emine Yakin nu s-a sinchisit de imaginea ei de bodyguard coborît parcă dintr-o altă viaţă în preajma lui Murat nici la Londra. Antrenorul savura succesul lui Chelsea, iar pe fundal se vedea bătrinica de 80 de ani, cu pardesiul emblemă, urmărind cu grijă ce declara televiziunilor din Elveţia. Nu este deloc exclus să vedem marţi seară această secvenţă şi la Bucureşti, pentru că mama Emine e peste tot unde ajunge Murat.

poza 1

Nu ratează nici un meci al lui Murat Yakin! Vine inclusiv la antrenamente cu bicicleta!

Mama Emine a decis că trebuie să le facă fiiilor ei marcaj om la om mai tare decît cel mai abil fundaş din lume. Emine a devenit rapid extrem de cunoscută oriunde au jucat în Elveţia cei doi fraţi. Şi în ciudatul pardesiu, reminiscenţă a fostei femei islamiste, care a păstrat obiectul de vestimentaţie de la mama ei ca pe o relicvă sacră, deşi lumea îşi dădea coate cînd o vedea apărînd. Cu timpul însă s-au obişnuit şi nimeni nu a mai comentat nimic. Femeia se întreţine cordial cu jucătorii, dînd chiar sfaturi la antrenamente! Toată lumea din club o respectă acum şi o consideră ca fiind o emblemă a lui Basel!

masa5SCHWEIZ, ISRAEL, CHAMPIONS LEAGUE, QUALIFIKATION, RUECKSPIEL, FC BASEL, FCB, MACCABI, TEL AVIV,masa2SCHWEIZ, BELGIEN, FCB, FC BASEL, VIDEOTON FC, EUROPA LEAGUE, GRUPPENPHASE, GRUPPE G,