News

Exercițiu de alarmare publică în toată țara, între orele 10 și 11. Ce semnifică semnalul „Alarmă la dezastre„: „Nu vă panicați”

Sirenele vor răsuna în toată țara, miercuri, 26 februarie, în cadrul unui exercițiu de alarmare publică. Anunțul autorităților
26.02.2025 | 09:49
Exercitiu de alarmare publica in toata tara intre orele 10 si 11 Ce semnifica semnalul Alarma la dezastre Nu va panicati
Exercițiu de alarmare publică în toată țara, între orele 10 și 11. foto captură Stirile Pro Tv
ADVERTISEMENT

Exercițiul de alarmare publică va fi reluat, miercuri, 26 februarie 2025, în întreaga țară, în intervalul orar 10:00-11:00, când sirenele vor răsuna în toate orașele, inclusiv în Capitală. Ce mesaj transmit autoritățile?

Sirenele de alarmare vor răsuna în toată țara. Ce presupune acest exercițiu

„Miercurea Alarmelor” revine în toată țara, scopul exercițiul fiind de testare a tuturor dispozitivelor de alarmare publică. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, sirenele din România vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”.

ADVERTISEMENT

Acționarea acestui semnal atrage atenția asupra producerii inevitabile a unor calamități cu impact major asupra populației. Din fericire, vorbim de un exercițiu care are rolul de a verifica funcționarea sirenelor.

În acest context, autoritățile recomandă oamenilor să fie calmi și să nu intre în panică. Astfel de exerciții sunt necesare și pentru a ajuta cetățenii să recunoască aceste sunete de alarmare.

ADVERTISEMENT

„Are ca scop verificarea și testarea echipamentelor din componența sistemului de înștiințare, avertizare, prealarmare și alarmare. Mai mult, poate ajuta cetățenii să recunoască sunetele de alarmare în caz de pericol, dar și să crească nivelul de pregătire și conștientizare în rândul populației.

Sirenele din țară vor emite astăzi semnalul Alarmă la Dezastre, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească sursele oficiale de informare.

ADVERTISEMENT

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

ADVERTISEMENT

Care sunt principalele semnale de alarmare pe care oamenii trebuie să le cunoască

Totodată, DSU a amintit care sunt principalele semnale care ar trebui să fie cunoscute de oameni. Semnalul „Alarmă la dezastre”, cel acționat astăzi, este format din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Semnalul „Prealarmare aeriană” este format din 3 secunde a câteva 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde.

DSU amintește că există și semnale de „Alarmă aeriană” (15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele), respectiv „Încetarea alarmei” (un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute).