News

Exercițiu militar de amploare în Marea Neagră. România participă cu 300 de militari, două nave și un elicopter

Un exercițiu militar de amploare va avea loc în Marea Neagră. Țara noastră participă cu 300 de militari, două nave și un elicopter
28.06.2021 | 17:53
Exercitiu militar de amploare in Marea Neagra Romania participa cu 300 de militari doua nave si un elicopter
ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii și Ucraina efectuează, începând de luni, un amplu exercițiu militar în apele internaționale ale Mării Negre și în raioane de instrucție terestre din zona Odessa. Exerciţiul Sea Breeze 2021 va avea loc în perioada 28 iunie – 10 iulie.

Exercițiul multinațional “Sea Breeze 21” este cel mai mare de acest fel de până acum. Mai mult de 30 de țări participă la această acțiune.

ADVERTISEMENT

Exercițiu militar de amploare în Marea Neagră. România participă cu 300 de militari, două nave și un elicopter

În jur de 5.000 de militari NATO și ai țărilor aliate participă la această operațiune. De asemenea, aproximativ 30 de nave și 40 de avioane sunt implicate.

Forțele Navale Române au transmis că 300 de soldați români vor participa la acet exercițiu. Mai mult, două nave și un elicopter fac și ele parte din operațiunea militară.

ADVERTISEMENT

„Corveta “Contraamiral Horia Maccelariu” (265) a plecat sâmbătă, 26 iunie, din portul militar Mangalia, și a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, 27 iunie, alături de alte nave militare străine care participă la “Sea Breeze 21”, au transmis reprezentanții Forțelor Navale Române.

„Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata “Regina Maria” (222) cu un elicopter IAR 330 “Puma Naval” ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța,” au adăugat.

ADVERTISEMENT

Ucraina a declarat că obiectivul principal este câștigarea experienței în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate. De altfel, exercițiul începe în contextul creșterii tensiunilor între Moscova și NATO.

Reacția Rusiei cu privire la exercițiul militar

Autoritățile ruse au făcut apel pentru anularea manevelor. Kremlinul a precizat că, dacă este necesar, va reacționa pentru a-și proteja securitatea națională.

ADVERTISEMENT

În anul 2014, Crimeea a fost anexată de Rusia. Acest lucru a provocat ample critici la nivel internațional, iar teritoriul nu este recunoscut ca fiind rusesc.

Mai mult, exercițiul începe la doar cinci zile de la un incident grav petrecut în Marea Neagră. Rusia susține că a tras focuri de avertisment asupra unei nave care aparține flotei Marii Britanii.

Oficialii rusi au precizat că distrugătorului HMS Defender a intrat în apele teritoriale ale Rusiei. Informațiile au fost negate de Regatul Unit.

ADVERTISEMENT