News

Există discriminare între cei vaccinați și cei nevaccinați? Poziția oficială a CNCD

06.05.2021 | 22:28
Există discriminare între cei vaccinați și cei nevaccinați? Poziția oficială a CNCD
Există discriminare între cei vaccinați și cei nevaccinați? Poziția oficială a CNCD. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Imediat după ce Guvernul a anunțat o serie de avantaje pentru persoanele imunizate, în spațiul public a fost lansată întrebarea dacă ”există sau nu discriminare între cei vaccinați și cei nevaccinați?” Recent, CNCD a venit cu un punct de vedere pe acest subiect extrem de sensibil.

În opinia lui Csaba Asztalos, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, oficialul CNCD spune că în momentul în care vom avea suficiente doze de vaccin, atunci autoritățile ar putea să îi avantajeze pe cei imunizați, în comparație cu cei care refuză vaccinarea.

Ce spune CNCD despre o posibilă discriminare între cei vaccinați și cei nevaccinați

Asztalos Csaba a afirma, într-un interviu la RFI, că ar putea să apară unele probleme de încălcare a drepturilor omului prin acordarea de avantaje persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

”Pot să existe probleme de încălcare a drepturilor omului cu aceste măsuri. De aceea, ele trebuie dezbătute în public şi pregătite de experţi din toate zonele, inclusiv din zonele ce ţin de drepturile omului. În primul rând, orice restricţie impusă pe exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, potrivit Constituţiei, se realizează prin lege.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea nr. 55, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei şi acolo avem reglementări în domeniul economic, reglementări care prevăd că există posibilitatea de limitare sau suspendare a activităţii unor instituţii sau operatori economici.

Întrebarea este dacă această lege conţine prevederi suficiente pentru a adopta astfel de măsuri. După care cu ce justificăm acest tratament diferenţiat? În zona HORECA vorbesc acum.

ADVERTISEMENT

Dacă cei vaccinaţi sunt într-o situaţie diferită faţă de cei nevaccinaţi din perspectiva infectării, din perspectiva contagiunii lor, dacă sunt contagioşi sau nu în momentul în care se infectează şi la aceste întrebări trebuie să dea răspuns experţii.

În măsura în care sunt în situaţie diferită, atunci nu este o formă de discriminare acest tratament diferenţiat”, a declarat Asztalos Csaba.

Ce se va întâmpla în momentul în care vom avea suficiente doze de vaccin

Pe de altă parte, șeful CNCD susține că în momentul în care vom avea suficiente doze de vaccin, autoritățile ar putea să îi avantajeze pe cei imunizați, în comparație cu cei care refuză vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Asztalos a fost pus să explice o situație cu care ne-am putea confrunta în viitorul apropiat. Astfel, întrebat dacă o persoană care refuză să se vaccineze, deși are acces la vaccin, ar fi discriminată în cazul în care nu i s-ar permite să meargă la teatru sau la restaurant, șeful CNCD a răspuns:

”La prima vedere, nu văd o problemă de discriminare. În acest moment, accesul la vaccin s-a îmbunătățit substanțial, nu suntem în situația de acum trei luni, când programarea și numărul vaccinurilor era încă insuficient.

Pe de altă parte, vaccinarea nu este obligatorie, dar constituțional, statul are obligația să asigure sănătatea publică și această obligație incubă două aspecte: să se abțină să facă orice de la a pune în pericol sănătatea publică, dar mai are și obligația pozitivă de a face lucruri pentru a asigura sănătatea publică.

ADVERTISEMENT

În măsura în care eu decid să nu mă vaccinez, practic, pun în pericol acele categorii de persoane din comunitate care nu au atins vârsta necesară pentru a se putea vaccina, acele grupuri de persoane care au o contraindicație la vaccinare. Deci fără a face acest efort colectiv, noi nu putem avea rezultate într-o campanie de vaccinare”, a mai spus oficialul

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri